Pricopie: Biblioteca Pedagogică nu se desfiinţează, nu vor fi concedieri şi se vor da salariile
0Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru Mediafax, marţi, după ce bibliotecarii au protestat faţă de desfiinţarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu", că aceasta va continua să funcţioneze, niciun angajat nu va fi concediat şi vor fi plătite salariile.
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis integrarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” ca secţie a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, astfel asigurându-i-se continuitatea şi activitatea.
În acest context, a adăugat ministrul Educaţiei, directorul Bibliotecii Pedagogice Naţionale va avea funcţia de director adjunct la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Capitală.
Remus Pricopie a explicat, o dată în plus, că organizarea Bibliotecii Pedagogice ca secţie a Bibliotecii Centrale Universitare este necesară ca urmare a retrocedării imobilului în care funcţiona prima dintre acestea.
"Va fi stabilit un calendar pentru transferarea cărţilor Bibliotecii Pedagogice", a mai spus ministrul.
Protestele bibliotecarilor
Precizările lui Pricopie vin după ce aproximativ 20-30 de bibliotecari au protestat, marţi, la Biblioteca Pedagogică, faţă de ceea ce ei consideră a fi desfiinţarea instituţiei, aceasta devenind secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate la sfârşitul lui 2013.
Bibliotecarii care au protestat marţi susţin că Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti nu poate prelua mai mult de 50.000 de volume din cele 450.000 câte deţine în prezent Biblioteca Pedagogică Naţională, din cauza spaţiului insuficient, fără a mai ţine seama că ea însăşi are nevoie de un spaţiu de creştere pentru achiziţiile viitoare.
”Ce se întâmplă cu restul de 400.000 de volume? Nimeni nu a realizat un studiu de impact al acestui demers. Nimeni nu a analizat la BCU Bucureşti spaţiile pentru a vedea dacă colecţiile Bibliotecii Pedagogice îşi găsesc loc în această bibliotecă. Se uită apoi şi faptul că BCU este o bibliotecă universitară cu o anumită destinaţie şi cu o anumită structură a colecţiilor, ca şi în alte state europene. Totul însă s-a făcut din birou, fără cunoaşterea şi analizarea situaţiei din teren. Nu au fost consultaţi nici specialiştii din domeniul pedagogiei, nici facultăţile de ştiinţe ale educaţiei, nici asociaţiile profesionale ale bibliotecarilor din România”, atrag atenţia aceştia.
Imobilul în care se află biblioteca a fost retrocedat în 2006
Din cauza faptului că imobilul ocupat până de curând de Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” a fost retrocedat în anul 2006, iar actualii proprietari stabiliţi de instanţă au solicitat suma de 2,7 milioane Euro pentru o eventuală achiziţie a acestui imobil, deşi evaluări independente estimau valoarea clădirii la 1,3 milioane Euro, instituţia se afla în situaţaia de a fi evacuată în orice moment şi de a pierde fondul de carte, respectiv locurile de muncă ale angajaţilor săi, a precizat Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă
Între proprietari şi ocupanţii imobilului nu exista un contract de închiriere, Biblioteca Pedagogică fiind, practic, tolerată în respectivul spaţiu.
Pe aceeaşi temă:
VIDEO Protest faţă de desfiinţarea singurei Biblioteci Pedagogice Naţionale