Posibilităţile tinerilor de a dobândi experienţa practică într-o meserie sau profesie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada iunie – august pentru tinerii intre 18 si 25 de ani are o insemnatate aparte. Lasand la o parte vacanta de vara, acesti tineri se confrunta cu examenul de Bacalaureat, admiterea la facultate, examenul de licenta/ dizertatie, practica de vara si inevitabila insertie pe piata muncii.

Punctul terminus al studiilor este unul critic pentru tineri. Nevoia de experiente practice este una care conteaza din ce in ce mai mult la angajare. Avand parte de o activitate de studiu care le consuma un numar mare de ore, multi dintre ei nu au timp sau nu cunosc moduri prin care pot dobandi aceasta experienta. Noi am decis sa le enumeram si sa le facem cunoscute tinerilor in cautare de surse de experienta lucrativa.                              

Angajarea pe perioada vacantei

Un tanar care are minim 16 ani care urmeaza o forma de invatamant, se poate angaja pe perioada vacantei. Aceasta solutie este reciproc avantajoasa, elevul sau studentul avand ocazia sa dobandeasca diverse cunostinte iar  angajatul putand sa beneficieze, la cerere, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara pentru fiecare elev şi student, pentru un termen de 60 zile lucratoare intr-un an calendaristic.

Practica

Pe perioada derularii studiilor, elevii si studentii pot face practica, pe baza unui contract cadru sau conventie intre institutia de invatamant, practicant si partenerul de practica (societate comerciala, instituţie centrala ori locala sau orice alta persoană juridica ce desfasoară o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse în nomenclatorul Ministerului Educatiei). Activitatea de practica se poate desfasura cu program saptamanal sau cumulate, la sfarsit de semestru sau de an de studii. Organizatorii de practica beneficiaza de o subventie financiara suplimentara, echivalenta cu 5% din alocatia anuala pentru fiecare elev sau student, pentru organizarea şi desfasurarea practicii.

Voluntariatul

Oricine poate sa devina voluntar si sa aduca o contributie benefica la lumea care ne inconjoara, dobandind astfel experienta practica prin formare profesionala. Activitatea de voluntariat se desfasoara pe baza unui contract incheiat intre voluntar si organizatia-gazda, este o activitate neremunerata, insa se considera experienta profesionala si/sau în specialitate. Pot organiza activitati de voluntariat doar persoanele juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ. La incetarea activitatii de voluntariat, organizaţia-gazda, la cererea voluntarului, elibereaza un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate, care cuprinde activitatile de voluntariat prestate, atributiile asumate si aptitudinile dobandite.

Calificarea profesionala

O persoana care are minim 16 ani poate incheia cu un angajator un contract de calificare profesionala prin care va urma cursurile de formare organizate de respectivul angajator, pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, si va dobandi astfel o calificare. Angajatorul trebuie sa fie autorizat de Ministerul Muncii. Formarea profesionala se face de catre un formator numit de angajator dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin 2 ani în domeniul in care urmează sa se realizeze formarea profesionala.

Ucenicia

O alta varianta este aceea de a incheia cu un angajator un contract de ucenicie la locul de munca, prin care angajatorul ii asigura pregatirea teoretica si practica corespunzatoare programului de formare profesionala, finalizat cu certificat de calificare profesionala. Contractul se incheie pe o durata determinata in functie de nivelul calificarii dorite. Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, beneficiaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca.

Adaptarea profesionala

Pentru adaptarea salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou, se poate incheia cu angajatorul un contract de adaptare profesionala, acesta fiind conex si subsecvent contractului individual de munca. Contractul de adaptare profesionala se incheie pe o durata de maxim 1 an, in urma caruia salariatul poate fi supus unei evaluari, cu scopul de a stabili masura in care acesta poate face functiei noi, locului de munca sau colectivului nou.

Stagiul pentru absolventii de invatamant superior

Scopul efectuarii stagiului este acela de asigurare a tranzitiei absolventilor de invatamant superior de la sistemul de educatie la piata muncii si de a consolida competentele si abilitatile profesionale. Contractul de stagiu se incheie in paralel cu un contract de munca si are o durata de 6 luni cu exceptia profesiilor pentru care exista reglementari speciale. In situatia in care contractul de stagiu inceteaza din motive neimputabile stagiarului, acesta poate sa continue efectuarea perioadei de stagiu, daca, in termen de 60 de zile, se incadreaza la alt angajator si incheie cu acesta un contract de stagiu pentru perioada ramasa neefectuata. Angajatorii care incheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de stagiu, o sumă egals cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca.

Toate aceste posibilitati de “angajare” vor avea nevoie desigur si de disponibilitatea tanarului de a depune un nou tip de efort. Si anume acela de invatare practica, de a se implica in activitati de echipa, de a se lasa coordonat de supraveghetor si de a-si gasi locul intr-o ierarhie organizationala.

Articol scris de Dana Ionescu, Legal Manager Adecco Romania

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite