Ministrul Pricopie: lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică, acuzată de plagiat, analizată de o comisie de specialitate; are timp până marţi să clarifice situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi-a păsuit secretarul de stat, acuzat de furt intelectual, până marţi
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi-a păsuit secretarul de stat, acuzat de furt intelectual, până marţi

Lucrarea secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, suspectată că ar fi un plagiat, va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a se vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Braşov, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, potrivit presei locale. Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a anunţat public anchetarea demnitarului.

„Doamna secretar de stat Ştefania Duminică mi-a cerut să-i acord câteva zile pentru a încerca să clarifice situaţia, urmând ca, săptămâna viitoare, marţi, să ne revedem. O aştept marţi la minister pentru a clarifica problema aceasta, la nivelul discuţiei dintre un secretar de stat şi ministru. Pe de altă parte, sunt, însă, proceduri legale care au fost declanşate. Prin urmare, această lucrare va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă. Asta este tot ceea ce ştiu în acest moment. Mai departe putem să speculăm”, a declarat vineri, la Braşov, ministrul Remus Pricopie, citat de obiectiv.info.

Ministrul Educaţiei Naţionale a mai spus că „subiectul este unul extrem de serios şi de sensibil” şi, pentru a se găsi adevărul, „trebuie să se acţioneze procedural”.

Remus Pricopie a participat vineri, la Braşov, la închiderea lucrărilor Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor care s-a desfăşurat în perioada 4-7 februarie la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Tot vineri Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a anunţat oficial că „s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media”, ceea ce „Adevărul” a dezvăluit de acum două zile.

„Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare ((Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din BucureştiCodul de Etică al Universităţii din Bucureşti şi Carta Universităţii din Bucureşti). Rezultatele analizei vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat de presă oficial al UB.

Acuzaţii de plagiat în lucrarea de la master

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Valentina Ştefania Duminică, ar fi plagiat în 2012 o lucrare de masterat din 2008 a unui absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, intitulată „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar”, potrivit documentelor prezentate marţi seara de jurnaliştii B1 TV.

Aceasta riscă însă dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale, în cazul în care se dovedeşte că a copiat o întreagă lucrare în dizertaţia sa.

Ea a depus în dosarul de la Facultate de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti (UB), unde a absolvit un master în Management educaţional, o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea nu este plagiată, au precizat pentru „Adevărul” reprezentanţii UB.

În plus, aceştia au declarat joi că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.

Pricopie: profesorii pot organiza excursii în Săptămâna Altfel

Ministrul Remus Pricopie a mai făcut referire şi la informaţiile apărute după cazul de la Şcoala 10 din Bucureşti potrivit cărora profesorii nu ar mai vrea să se implice în organizarea excursiilor din cadrul programului „Şcoala Altfel”, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este o ruşine şi nu trebuie să se mai repete.

„De aceea avem nevoie de un Cod Etic al Educaţiei şi îl vom elabora cât mai curând. Totuşi, pornind de la un astfel de caz izolat, nu trebuie să se ajungă la gesturi extreme precum renunţarea la organizarea de excursii. Cu toţii am fost elevi şi am mers în excursii, am întrebat părinţii dacă ne dau bani pentru excursii, dar totul trebuie să fie guvernat de un principiu foarte clar: transparenţa folosirii banilor. Nu se pune problema ca să nu se mai organizeze excursii în şcoli, în perioada Săptămânii Şcoala Altfel, sau în alte perioade ale anului, această săptămână nu a avut niciodată un buget alocat de minister, dar ca un exemplu, vă spun că am avut o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi i-am cerut ca în acea săptămână să existe o politică a uşilor deschise la vizitarea de către elevi a Palatului Parlamentului“, a spus ministrul, citat de monitorulexpres.ro.


UB: lucrarea de disertaţie a secretarului de stat de la Educaţie, acuzat de plagiat, nu a fost verificată cu softul antiplagiat

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti (UB), care verifică acuzaţiile de plagiat la master aduse secretarului de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, au declarat pentru „Adevărul” că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.

EXCLUSIV Secretarul de stat de la Educaţie Valentina Duminică, acuzată de furt intelectual la master, a declarat pe proprie răspundere că nu a plagiat

Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar la Educaţie, acuzată că ar fi copiat o întreagă lucrare pentru master, potrivit B1 TV, a depus la dosarul de susţinere a dizertaţiei declaraţia obligatorie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea este originală, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti (UB), care vor analiza cazul. Oficialii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă nicio decizie.

Curtea Supremă va analiza pe 3 martie plângerea împotriva neînceperii urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ponta

Magistraţii Curţii Supreme vor analiza pe 3 martie contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Premierul este acuzat că ar fi plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.

Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în noiembrie, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2011. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă, însă ar putea fi un precedent în cazurile de plagiat aflate pe rolul instanţelor.

Iniţiativă academică în premieră: bază de date la Ministerul Educaţiei cu operele publicate, pentru prevenirea plagiatului

O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite