Peste 140.000 de liceeni au făcut ore de educaţie financiară şi comerţ electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO BaniIQ
FOTO BaniIQ

Peste 140.000 de elevi au luat parte anul acesta la cel mai amplu program de educaţie financiară şi comerţ electronic pentru liceu, implementat gratuit de organizaţia JA România, în parteneriat cu Visa Europe şi băncile membre din România.

Programul a fost lansat în anul 2012 sub numele BaniIQ, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea cunoştinţelor tinerilor despre produse şi concepte financiare. Din 2014, a fost inclusă şi o componentă dedicată comerţului electronic, numită Banii pe net, ce urmăreşte familiarizarea tinerilor cu instrumente şi procese comerciale folosite în mediul online şi folosirea acestora în condiţii de cunoaştere, siguranţă şi securitate.

Potrivit unui sondaj realizat la începutul programului, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani se arată vulnerabili în domeniul finanţelor, mai ales din cauza lipsei de informaţii avizate. Peste 90% dintre participanţi au declarat că se bazează pe familie atunci când trebuie să se informeze despre finanţe sau să îşi planifice bugetul, însă mai mult de 50% dintre ei nu ştiu ce înseamnă termeni financiari de bază, precum garant sau card de credit. Doar 39% dintre tineri au formulat o definiţie acceptabilă pentru cum pot utiliza cardul de credit sau alte tipuri de împrumut, în timp ce 10% dintre ei consideră că perioada de graţie a unui card este aceea în care pot face cumpărături gratuite nelimitate.

Programul de educaţie financiară derulat de JA România este predat la clasă şi include noţiuni teoretice esenţiale şi studii de caz despre planificarea financiară, organizarea bugetului personal, economisire, investiţii, riscuri şi instrumente financiare. Programa a fost realizată de JA România după o metodologie learning by doing, adaptată la mediul economic din România şi îmbogăţită cu exemple din viaţa reală şi cu activităţi practice.  Concepte precum venituri, cheltuieli, impozite, economii, credit, debit, ipotecă, Euribor, scadenţă, obligaţiuni şi multe altele au fost explicate pe înţelesul elevilor, cu ajutorul consultanţilor voluntari din mediul bancar care au participat în program.

Elevii au avut la dispoziţie manuale moderne şi au lucrat împreună cu profesorii pentru a-şi dezvolta abilităţile financiare şi pentru a deveni mai conştienţi de riscurile şi de oportunităţile pe care le au şi pentru a lua decizii înţelepte pentru viitorul lor financiar. În urma unui sondaj de evaluare, 97% dintre tinerii implicaţi în program au apreciat faptul că sesiunile le-au oferit atât informaţii teoretice, cât şi exemple şi exerciţii practice. De asemenea, 75% dintre tineri au declarat, după program, că domeniul financiar le este mult mai accesibil şi mai pe înţelesul lor.

Platforme online pentru studiu

Programul include şi o aplicaţie Facebook pentru administrarea bugetului personal şi două platforme interactive de e-learning pe site-urile www.baniiq.ro şi www.baniipenet.ro, unde orice persoană interesată de educaţie financiară şi comerţ electronic poate accesa în mod gratuit traininguri online. Elevii au fost încurajaţi să urmeze cursurile online având şansa să câştige o finanţare de 10.000 de euro pentru liceele lor, în cadrul unei competiţii organizate în perioada 25 martie – 15 mai 2015.

Programul de educaţie financiară sprijină formarea unor generaţii de tineri informaţi şi independenţi, care se pot adapta cu uşurinţă la schimbările mediului financiar, în contextul în care peste 14% din românii cu vârste cuprinse între 14 şi 45 de ani sunt analfabeţi financiar, iar 65% au dificultăţi sau nu reuşesc să-şi acopere nevoile financiare zilnice.

Proiectul este finanţat de Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite