„M-au obligat să dau note maxime chiulangiilor“ - experienţa unei profesoare din SUA cu conducerea unei şcoli private din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O profesoară de origine americană acuză că i s-a cerut să dea note maxime chiulangiilor. Aceasta preda la o şcoală privată FOTO Facebook
O profesoară de origine americană acuză că i s-a cerut să dea note maxime chiulangiilor. Aceasta preda la o şcoală privată FOTO Facebook

Tara Skurtu, lector universitar la Universitatea din Boston, spune că i s-a cerut de către conducerea unei şcoli private din România să dea note maxime elevilor ei, chiar dacă aceştia au venit rar la cursuri sau chiar deloc. Acesta a fost şi motivul pentru care şi-a dat demisia din funcţie, a explicat dascălul.

Lectorul universitar de origine americană Tara Skurtu s-a plâns într-o postare pe Facebook despre corupţia din România, care se regăseşte nu doar la nivelul politic, aceasta periclitând şi spaţiul educaţional din ţara noastră. Concret, aceasta mărturiseşte că a fost constrânsă să dea note maxime chiar şi elevilor care nu au participat la cursuri.

„Cei mai mulţi dintre voi aţi auzit despre protestele din România. Corupţia este o problemă omniprezentă în România- şi este prevalentă în sistemul educaţional. Primul meu job în România a fost de profesor la o şcoală privată. La sfârşitul semestrului, am  fost pusă la colţ şi s-a pus presiune pe mine pentru a da la toţi elevii cele mai mari note posibile (chiar şi celor care rareori au participat la cursuri sau chiar deloc). Mi s-a spus că aş putea fi concediată dacă voi refuza. Nu m-am supus acestor constrângeri. Am refuzat să îmi periclitez integritatea şi etica. Prin urmare, le-am acordat şcolarilor notele pe care le meritau. Mi s-a spus că aş putea fi dată afară în viitorul apropiat pentru nu le-am dat elevilor note maxime. După aceea, mi s-a comunicat că voi fi concediată pentru că mi-am făcut treaba într-un mod legal şi etic“ , a scris profesoara pe Facebook. (…)

Tara Skurtu a mai scris pe Facebook că şi-a dat demisia de la acea şcoală, nu înainte de a se adresa colegilor din instituţie despre această problemă. Răspusul venit din partea unei persoane, care era inclusă în grupul de pe Google Spread, este cel puţin îngrijorător, iar asta pentru că angajatul respectiv pare să se teamă că cineva va afla că el a luat la cunoştiinţă de situaţia prin care trece profesoara de origine americană.

„Bună, Tara! Te înţeleg şi sunt de partea ta. Totuşi, te rog să nu îmi trimiţi un mail prin care să îmi comunici/confirmi că ai putea fi concediată la un moment dat pentru că ai refuzat să dai note mai mari. X are acces la toate informaţiile din Google Spread, aşa că te rog, asta trebuie să rămână între noi două/doi. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut, însă oamenii nu au fost concediaţi. Aceştia au plecat pentru că au înţeles că aici banii sunt pe primul loc. În ciuda acestor lucruri, eu vreau oameni profesionişti în jurul meu şi al elevilor“, a completat persoana respectivă.

„Sunt îngrijorată că unii ar putea afla că am discutat despre acest subiect delicat“

Aceeaşi persoană a lăsat să se înţeleagă că Tara Skurtu nu ar fi singurul profesor nevoit să plece din cauza presiunilor exercitate de conducerea instituţiei. „Atât tu şi y sunteţi nişte oameni minunaţi cu care mi-aş dori să mai lucrez. Amândoi ştiţi ce înseamnă valoarea şi sper că îmi veţi înţelege poziţia“

Specialist în Educaţie: „Astfel de situaţii au loc şi în sistemul public“

„Astfel de situaţii au loc şi în sistemul public în şcolile cu pretenţii, în sensul că părinţii acelor elevi sunt mai potenţi financiar şi încearcă să îi mituiască pe profesori. De asemenea, această practică există şi la Evaluarea Naţională sau la Bacalaureat, unde profesorii sunt mituiţi de anumite colegii sau licee ca să nu îşi scadă nivelul de promovare“, a comentat pentru Adevărul, Luminiţa Costache, specialist în Educaţie la Unicef România.

Postarea de pe Facebook a profesoarei

image

   

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite