Ministerul Educaţiei lansează licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a. Doar trei variante vor fi câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Minsterul Educaţiei a publicat, miercuri, caietul de sarcini pentru licitaţia deschisă de manuale de clasa a IV-a, în variantă print şi digitală, estimată la peste 22 de milioane de lei. Pentru aceşti bani, ministerul doreşte achiziţia, livrarea şi transportul manualelor şcolare de la producător la depozitele de carte şcolară ale inspectoratelor şcolare. Doar trei variante vor câştiga licitaţia, faţă de şase, în cazul Abecedarelor.

Manualele de clasa a IV-a care fac obiectul licitaţiei sunt pentru disciplinele Limba şi literatura română, Limba şi literatura română pentru şcolile cu secţii de predare în limbile minorităţilor, Limba maternă, Limba modernă (franceză, engleză, italiană, germană, chineză, spaniolă), Ştiinţe ale naturii, Istorie, Geografie, Educaţie civică, Matematică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice, Religie (cultele oficiale).

„Manualul şcolar, elaborat în conformitate cu programa şcolară se va prezenta în următoarele forme: varianta tipărită şi varianta digitală. Manualul şcolar, în varianta tipărită, este însoţit de varianta digitală realizată în conformitate cu specificaţiile tehnice stabilite în caietul de sarcini. Fiecare formă de prezentare a proiectului de manual şcolar conţine informaţii referitoare la modalitatea de utilizare a manualului de către elevi. Manualele pentru clasa a IV-a vor fi transmisibile şi se vor reînnoi în stocuri cuprinse între 10-20% din numărul total al elevilor înscrişi”, se arată în anunţul publicat pe SEAP.

Evaluarea calitativă a ofertelor tehnice din punct de vedere al respectării criteriilor de conformitate şi din punct de vedere ştiinţific se realizează numai pentru proiectele de manuale declarate ” acceptabile”, după evaluarea documentelor de calificare. Evaluarea ştiinţifică se realizează de către evaluatorii de proiecte de manuale şcolare selectaţi, prin tragere la sorţi, din lista celor cooptaţi în urma apelurilor publice de selecţie, publicate pe website-urile MECS şi pe cel al CNEE pentru toate loturile la care s-au primit oferte. Proiectele care obţin cel puţin 43 de puncte din 50 posibile sunt declarate ”acceptate” la evaluarea ştiinţifică. 

Acordul-cadru cu firmele câştigătoare va avea o durată de 48 de luni, iar valoarea estimată fără TVA este de 22.902.482 de lei. 

Propunerea financiară se întocmeşte astfel încât preţul de achiziţie pentru fiecare manual să fie obţinut din preţul fără TVA, din care 10% reprezintă cota pentru inspectoratele şcolare, în vederea distribuirii manualelor în unităţile şcolare, la care se adaugă TVA-ul de 9%. 

Ofertele declarate câştigătoare sunt cele care se află pe primele trei locuri, în ordinea descrescătoare a punctajelor totale. Pentru cel mai mic preţ ofertat se alocă punctajul maxim posibil de 50 de puncte.

Editorii, furioşi

Licitaţiile pentru manuale desfăşurate de minister s-au lovit de o puternică opoziţie din partea editorilor, care practic au îngropat demersul în contestaţii, astfel încât după scandalul Abecedarelor care au ajuns pe băncile elevilor după un semestru, ministerul a amânat cu un an distribuirea în şcoli a noilor manuale din ciclul primar.

Editorii salută propunerea ministerului de modificare a procedurii de achiziţie, cu toate că ei ar dori eliminarea totală a criteriului celui mai mic preţ.

„La ora actuală, funcţionează acest prag de 43 de puncte din 50 în privinţa preţului, astfel încât ofertele sub acest prag sunt eliminate din licitaţie, indiferent de calitate”, a spus Claudiu Istrate, purtător de cuvânt al Uniunii Editorilor din România.

O altă propunere a editorilor este formarea unui corp de experţi evaluatori care să evalueze mai profesionist proiectele de manuale, fără criterii atât de rigide cum conţin acum caietele de sarcini. Totuşi, în situaţia actuală, editorii sunt hotărâţi să conteste şi licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite