Luni se încheie prima etapă de înscrieri în şcoala primară. Peste 97% dintre copii înscrişi, multe şcoli supraaglomerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi anul acesta părinţii şi-au înscris copiii la şcolile cu renume, unde locurile s-au dovedit insuficiente
Şi anul acesta părinţii şi-au înscris copiii la şcolile cu renume, unde locurile s-au dovedit insuficiente

Luni, 22 aprilie, este ultima zi din prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa I, în care părinţii au depus cererile pentru a-şi înregistra copiii la şcolile dorite. Deja 97% dintre ei au fost trecuţi pe liste la nivel naţional, adică în jur de 158.000, şi chiar există şcoli unde s-au depus mai multe cereri decât locurile disponibile, ca atare se va ajunge la suplimentarea claselor pregătitoare.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat sâmbătă că, după două săptămâni de înscrieri, a centralizat aproape 158.000 (97,1%) de cereri de înscriere în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul întregii ţări.

Din totalul acestora, în jur de 126.000 sunt solicitări pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar peste 31.000 sunt pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013, potrivit centralizării de sâmbătă, de la prânz, publicată de Ministerul Educaţiei.

Ceea ce înseamnă că cei mai mulţi copii au fost deja trecuţi pe liste de părinţi încă din prima etapă, având în vedere că părinţii au avut mai mult timp, fiind deja al doilea an, şi mai multe informaţii, cu ocazia organizării Zilelor Porţilor Deschise. Rămâne însă de stabilit dacă toţi vor intra la şcolile dorite, repartizarea finală urmând să aibă loc în a doua etapă din luna mai.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014 a fost programată pentru perioada 2-22 aprilie, potrivit metodologiei publicate de minister. Listele vor fi publicate pe 29 aprilie, apoi urmează a doua etapă, în perioada 8-17 mai, destinată doar copiilor care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă. Lista finală va fi publică în data de 24 mai.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat de altfel sâmbătă, invitat la Antena 3, că numărul cererilor de înscriere în şcoala primară depăşeşte cu aproape 28.000 cifra înregistată anul trecut după acelaşi termen de două săptămâni. ”Luni este ultima zi şi sperăm ca pe 29 aprilie să dăm răspunsul favorabil unui număr cât mai mare de părinţi”, a mai spus ministrul.

Acesta a recomandat tuturor părinţilor care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare şi clasei I, respectiv 6 şi 7 ani, să-şi înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv, până luni, 22 aprilie.

Pentru o informare corectă, părinţii şi toţi cei interesaţi pot consulta site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti. Aici pot găsi detalii privind circumscripţiile şcolare unde se realizează înscrierile, dar şi detalii privind paşii pe care îi au de parcurs pentru înscriere. De asemenea, cei interesaţi pot apela Tel Verde, disponibil în fiecare judeţ, la numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (ex. Arad - 257).

Noutatea acestui an, înscrierile online

În ceea ce priveşte înscrierea electronică a celor mici, aproape 6.400 de cereri au fost completate de părinţi online, pe formularul disponibil pe site-ul MEN. Dintre acestea, peste 5.600 au fost deja validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

Oricum, pentru a putea fi luate în considerare, toate cererile completate online trebuie să fie semnate la sediul unităţii de învăţământ unde părinţii doresc să îşi înscrie copiii.

Top 5 judeţe cu cele mai multe cereri depuse 

Numărul mare de cereri depuse încă din prima etapă a făcut ca, în multe oraşe, locurile alocate iniţial pentru clasa pregătitoare să nu fie suficiente şi cererea să depăşească oferta, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de crearea de noi clase zero, acolo unde există spaţiu.

Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Capitală, peste 14.000, urmată de judeţele Iaşi (peste 7.600), Prahova (aproape 6.200), Suceava (aproape 6.000) şi Constanţa (peste 5.500), arată centralizarea făcută de Ministerul Educaţiei, judeţe unde numărul cererilor depuse va depăşi numărul locurilor pregătite de inspectoratele şcolare, pe baza recensamântului copiilor cu vârsta de clasa pregătitoare.

La nivelul Capitalei, pentru cele aproape 12.000 de locuri disponibile, pe care inspectoratul le declara suficiente pentru acest an şcolar, părinţii au depus, până sâmbătă, peste 14.000 de cereri, depăşind cu peste 2.000 locurile vacante. Cea mai mare bătaie s-a dat pe şcolile de renume: Colegiul german ”Goethe”, Liceul ”Dante Alighieri”, Şcoala nr. 195, Liceul ”Vasile Alecsandri”.

harta inscrieri pregatitoare 20 aprilie

"Dacă sunt mai mulţi copii, atunci vom aloca mai multe clase în unităţile de învăţământ, dar numai în limita spaţiului disponibil. Vreau să-i asigur pe părinţi că toţi copiii vor fi cuprinşi în şcoală", a precizat Trăistaru. 

"În cazul în care vor fi părinţi care vor dori o anumită şcoală şi dacă nu vor fi locuri atunci vor fi căutate soluţii prin dialog pentru înscrierea în alt nivel de învăţământ. În general pentru situaţii speciale şi bine conturate potrivit legislaţiei în vigoare - numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28", a mai spus inspectorul.

Judeţe unde ar putea să rămână locuri libere după prima etapă

La polul opus, cu cele mai mari diferenţe între numărul estimat de copii care ar trebui să meargă din toamnă la clasa zero sau clasa I şi numărul cererilor depuse de părinţi, până sâmbătă la prânz, sunt judeţele Cluj şi Mureş, urmate de Caraş Severin şi Giurgiu

În Constanţa, cifrele centralizate până sâmbătă (aproape 5.500) indicau un număr de aproape 1.000 de locuri la pregătitoare care ar putea rămâne neocupate, în condiţiile în care, la nivelul judeţului Constanţa, numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare (6.500) este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

În judeţul Mureş, aproape două treimi din locurile oferite pentru clasa pregătitoare au fost ocupate din totalul de 5.487 de locuri în clasa pregătitoare puse la dispoziţia copiilor de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş. Dacă săptămâna trecută numărul celor înscrişi nu depăşea 1.975, părinţii s-au implicat mai mult în înscrierea copiilor şi cifra totală a ajuns acum aproape de 4.300, în condiţiile în care luni se încheie prima etapă de înscriere.

Judeţul Sălaj se numără printre cele codaşe la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, cu un număr redus de cereri depuse de părinţi.

În judeţul Gorjîn clasa pregătitoare au fost înscrişi peste 2.600 din cei aproape 3000 de copii din tot judeţul Gorj care ar trebui să intre la toamnă la şcoală. Conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a anunţat că toţi copiii vor avea locuri în clasa pregătitoare.

„În data de 23 aprilie vor fi înmatriculaţi copiii care aparţin de circumscripţiile arondate unităţilor de învăţământ. În perioada 24-26 aprilie vor fi înmatriculaţi copiii care provin din alte circumscripţii în limita locurilor libere, iar în data de 29 aprilie se vor înscrie copiii care nu au fost admişi din lipsă de locuri“, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general din Gorj.

Bătaie pe şcolile de elită

În judeţul Buzău, la clasa pregătitoare au fost depuse dosarele de înscriere pentru aproape 3.600 de copii, până sâmbătă la prânz. Aşa cum era de aşteptat, sunt deja câteva şcoli de elită care, încă din prima zi de înscrieri, au fost asaltate de cereri venite din partea părinţilor. Şcoala generală nr.11 din Buzău şi Şcoala nr.1 din Rm. Sărat sunt cele mai solicitate. Foarte multe cereri de înscriere au fost depuse şi la Şcoala „George Emil Palade” din Buzău.

Conducerea Inspectoratului Şcolar a reamintit părinţilor care optează pentru altă şcoală că în formularul de înscriere trebuie bifată şi cea de circumscripţie, pentru a i se asigura copilului un loc în clasa pregătitoare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite