Liviu Pop, „apărătorul plagiatorilor“, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei
0Senatorul PSD Liviu Pop va prelua pentru a doua oară portofoliul Ministerului Educaţiei, prima dată fiind numit interimar la conducerea instituţiei în 2012, în plin scandal al plagiatului fostului premier, Victor Ponta. De altfel, acesta a desfiinţat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) tocmai în ziua în care urma să dea un verdict nefavorabil prim-ministrului de atunci.
Premierul propus de coaliţia de guvernare, Mihai Tudose, l-a nominalizat pe Liviu Marian Pop pentru funcţia de ministru al Educaţiei, omul care a mai ocupat această poziţie acum 5 ani, în perioada scandalurilor cu privire la acuzaţiile de plagiat ce îi vizau pe Victor Ponta şi Ioan Mang, predecesorul său de la Portofoliul Ministerului Educaţiei.
Pop a desfiinţat CNATDCU în ziua în care avea să dea verdictul în privinţa plagiatului lui Ponta
Motivul invocat de Liviu Pop în 2012 pentru desfiinţarea CNATDCU a fost că analizarea plagiatelor din tezele de doctorat nu se află în atribuţia acestei instituţii, ci ţine de prerogativele Consiliului Naţional de Etică.
„Am venit să le spun cu subiect şi predicat că nu ei decid dacă este sau nu plagiat, ci comisia de Etică a Ministerului Educaţiei“, a declarat Pop pe 29 iunie 2012, ziua în care a desfiinţat CNATDCU. Senatorul PSD s-a dus personal la şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare pentru a le explica membrilor că nu au dreptul să analizeze acuzaţiile de plagiat.
Pe de altă parte, mai multe voci din mediul academic printre care şi Asociaţia Cercetătorilor Români „Ad Astra“ au susţinut, vehement, la acea dată că instituţia este perfect legitimată să analizeze teza de doctorat a lui Victor Ponta, potrivit legislaţiei în vigoare de atunci.
„Consiliul general al CNATDCU este abilitat să analizeze calitatea tezelor de doctorat şi să propună ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională. Copierea în teză a textelor altor autori este o astfel de situaţie. Consiliul general CNATDCU poate să propună ministrului şi retragerea dreptului de conducere de doctorat a îndrumătorului tezei, precum şi retragerea acreditării şcolii doctorale de drept de la Universitatea Bucureşti. În schimb, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării se ocupă doar de analiza abaterilor realizate de cercetători sau cadre didactice universitare“.
Patru ani mai târziu, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare avea să decidă, oficial, că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat şi a recomandat retragerea titlului academic.
Omul care i-a schimbat pe membrii Consiliului Naţional de Etică
O altă măsură implementată de Liviu Pop, în mandatul său de doar trei luni la Ministerul Educaţiei, a fost schimbarea în totalitate a componenţei Consiliului Naţional de Etică (CNE). Decizia lui Pop a fost aplicată exact cu o zi înainte ca autoritatea în cauză să-l audieze pe Ioan Mang (cel care fusese înaintea lui Pop la şefia Ministerului Educaţiei) tot pentru acuzaţia de plagiat. Cu toate acestea, noua structură a Consiliului a decis în acelaşi an că Mang a plagiat, însă decizia a fost publicată de abia în 2015.
„Fost sindicalist“ acuzat că foloseşte actuali sindicalişti în scop electoral
Preşedintele "Cartel ALFA", Bogdan Hossu, îl acuza în 2014 pe senatorul PSD că încearcă să îi mobilizeze pe sindicalişti ca să îl sprijine pe VIctora Ponta în campania pentru alegerile prezidenţiale prin participarea acestora la mitingurile electorale .
„Mă adresez dumneavoastră cu rugămintea să nu vă mai autonumiţi 'sindicalist', nici măcar cu particula 'fost' plasată înainte. Oameni ca dumneavoastră fac un enorm deserviciu mişcării sindicale, pe care o discreditează, după ce s-au folosit de ea şi de încrederea oamenilor, doar pentru a-şi avansa propriile interese".
„Precizaţi că ţineti contactul cu mişcarea sindicală, aici este adevărat, dar nu pentru a da o mână de ajutor, ci strict pentru a îndeplini servicii si sarcini de partid.“, a mai declarat Hossu.
Senatorul PSD, LIviu Pop , nu a răspuns niciodată acestor acuzaţii.
Biografie
Liviu Pop s-a născut pe 10 mai 1974, la Vişeul de Sus (jud. Maramureş), şi a absolvit Facultatea de Matematică a Univeristăţii Babeş-Bolyai din Cluj.
Între 1996 şi 2012 a predat matematica la mai multe şcoli şi licee: Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Liceul Teoretic Bogdan Vodă, Grupul Şcolar „C.D. Neniţescu”, Şcoala generală nr. 7 din Vişeu de Sus şi Şcoala generală nr. 2 din Ruscova, Maramureş.
În 2004, a devenit preşedinte al filialei Maramureş a Sindicatului Liber din Învăţământ, iar în 2007 a fost ales secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Şi-a încheiat activitatea sindicală pentru a intra în politică.
Începând cu anul 2008 şi până în luna mai 2012 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Colegiului Central de Disciplină la nivelul Ministerului Educaţiei.
În perioada 16 mai - 29 iulie 2012 a fost ministru interimar al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
Din decembrie 2014 şi până noiembrie 2015, Liviu Pop a fost învestit ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta, funcţie deţinută şi în perioada 7 mai 2012 – 21 decembrie 2012.
În perioada decembrie 2012 – decembrie 2014 a fost preşedinte al Comisiei pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială din Senat.
La alegerile parlamentare din 2016, Liviu Pop nu a obţinut cel de al doilea mandat de senator la care aspirase, însă a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei. Ulterior, acesta a obţinut funcţia dorită, dar asta numai după ce Sorina Pintea, senator PSD, a anunţat că renunţă la demnitatea în care tocmai fusese aleasă pentru a rămâne manager la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Următorul pe lista PSD din judeţul Maramureş era Pop, astfel că el a depus jurământul ca senator şi a renunţat la funcţia de secretar de stat.
Declaraţia de avere
Potrivit declaraţiei de avere depuse în această lună, Liviu Pop este proprietarul a două apartamente la Baia Mare şi Cluj şi al unei case cu teren la Vişeu de Jos. Pop a declarat şi 162.000 de lei obţinuţi din vânzarea unui teren în Zalău. Bijuteriile pe care le deţine sunt evaluate la 13.000 euro, iar într-un depozit bancar are 20.300 de lei. Liviu Pop are de achitat un credit de 60.000 de lei, scadent în 2021.
Anul trecut, Pop a obţinut venituri salariale cu puţin peste 90.500 de lei, la care se adaugă veniturile obţinute de soţia sa, 39.000 de lei, plus alţi 6.000 de lei, proveniţi din chirii.