Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă
0Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat vineri că a demarat procedura de evaluare şi licitaţie pentru noile manuale de clasa I şi a II-a, care ar trebui să ajungă pe băncile elevilor, atât în variantă tipărită, cât şi cea digitală, până pe 15 septembrie 2014. Editorii spun că timpul acordat realizării de manuale nu este suficient şi că se poate finaliza noul manual digital doar pentru o materie.
UPDATE: Paul Balogh, cofondatorul firmei Read Forward, care a realizat primul manual digital, "Lecţia Verde", spune că este incredibil ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei, lăsând editorilor doar şase săptămâni să fabrice manuale, în loc de şase luni, cât au promis. Practic, în timpul acordat, el spune că se poate realiza maxim un manual, dacă lucrezi non-stop, dar şi aşa munca este enormă şi se pot face greşeli.
"În primul rând, a publicat un ordin de ministru ante-datat. L-a publicat azi, dar cu data de 22 Noiembrie 2013. În al doilea rând, au minţit cu privire la calendarul propus, adică în calendarul făcut public azi 14 martie, figureaza data de 7 Martie ca fiind data la care s-a lansat licitatia. Şi a mai minţit cu ceva ministrul: a promis public de câteva ori că va acorda 6 luni editurilor să fabrice manuale (fizice + digitale). În fapt le-a lăsat doar 6 săptămâni: adică de pe 15 aprilie până pe 2 iunie când se închide licitaţia. Şi ultima lovitură: a eliminat din documentaţia tehnică specificare tehnologiilor open. Adică nu HTML5, CSS, Javascript şi altele. De fapt n-au specificat nimic, au zis, parşiv, "Manualele digitale trebuie să fie dezvoltate folosind tehnologii care să permită portabilitatea soluţiei pe platformele hardwere menţionate mai sus." Nu e greu să ghicim de ce", a spus Balogh.
Convenient, Pricopie e plecat din ţară. La fel şi alţi reprezentanţi de top ai ministerului. Nu pot fi întrebaţi. Metoda Ponta. Apăs pe buton şi plec din ţară. Bărbaţi de viitor. Sunt negru de furie.
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat vineri că „a fost iniţiată procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a, în baza Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor”, cu o întârziere de peste trei luni faţă de calendarul iniţial.
„Noile manuale vor fi adaptate nevoilor elevilor şi ale societăţii secolului al XXI-lea, pe baza unui proces demarat în premieră în România, şi vor asigura creşterea calităţii procesului educaţional, prin respectarea standardelor europene şi racordarea la exigenţele societăţii contemporane”, susţin oficialii într-un comunicat de presă.
Pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.
Calendar Manuale Scolare Clasa I II 2014
Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi o variantă digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital, potrivit MEN.
Varianta digitală a manualelor va fi accesibilă şi pe platforma www.manuale.edu.ro, care va conţine o aplicaţie software dedicată, ce va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire.
Manuale valabile patru ani, maximum şase
„Manualele vor fi valabile timp de 4 ani, începând cu primul an de după încheierea sesiunii de evaluare, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Acestea vor fi supuse unui proces periodic de analiză pe perioada viabilităţii acestora”, precizează oficialii MEN.
La licitaţia pentru selectarea proiectelor de manuale pot participa ca ofertanţi autori individuali, grupuri de autori şi unităţi economice care au capacitate de realizare şi distribuţie a manualelor şcolare.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), aflat în coordonarea MEN, este instituţia responsabilă de procedurile de organizare, desfăşurare, selectare şi achiziţionare a manualelor şcolare, potrivit ministerului.
Specificatii Tehnice - Manuale Noi 2014
Ministrul Remus Pricopie anunţa, la finele lunii februarie, că va lansa licitaţia publică, precizând că este vorba, de fapt, de noile manuale pentru clasele I şi a II-a, pe formatul tipărit, nu neapărat despre manualele digitale.
Editorii au avertizat atunci că deja a fost depăşit termenul iniţial pentru licitaţie, 22 noiembrie 2013, şi că va fi aproape imposibil să avem manuale digitale în toamna lui 2014.
„De fapt, nu manualele digitale, ci noile manuale, pentru că noi vorbim de un proces pe care trebuie să îl luăm de la capăt", a spus Pricopie, după ce a participat la masa rotundă organizată de Comitetul Sindical European pentru Educaţie şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în cadrul proiectului "Dialogul social sectorial la nivel European", citat de Mediafax.
Licitaţie întârziată
Ministrul Remus Pricopie, declara, pe 21 noiembrie, că va aproba prin ordin metodologia privind evaluarea şi achiziţionarea manualelor şcolare pentru clasele I si a II-a, urmând ca a doua zi să lanseze licitaţia pentru noile manuale clasice şi digitale, potrivit calendarului anunţat acum o săptămână.
Oficialul a subliniat că este valabil calendarul anunţat: ”la 5 septembrie 2014 eu îmi doresc manualele pe băncile şcolii".
Pricopie a precizat că nu a aprobat până acum metodologia privind noile manuale şcolare pentru clasele I şi II ”pentru a lăsa timp suficient să se exprime toată lumea, să se trimită observaţii, puncte de vedere" şi că au analizat toate propunerile primite, inclusiv de la asociaţia editorilor.
Ce vor învăţa elevii din manualele digitale
De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Ei vor învăţa Religia, Matematica, Ştiinţele Naturii, dar şi Comunicarea cu ajutorul filmuleţelor, hărţilor şi al exerciţiilor interactive. „Manualele digitale vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite, cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Practic, noile manuale le vor completa pe cele de la materiile obligatorii: Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi Explorarea mediului, Limba modernă şi Religie, şi ar trebui să ajungă în şcoli cel târziu pe 5 septembrie 2014, potrivit documentelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale. În documentele publicate de MEN, mai exact în Caietul de sarcini, este menţionat că manualele digitale vor putea fi accesate de pe platforma manuale.edu.ro, care momentan nu este funcţională. Pentru aceasta se vor crea trei tipuri de utilizatori care vor putea intra pe site fiecare cu o parolă: elevul, părintele şi profesorul.
Manualele digitale ar putea să nu mai ajungă pe băncile elevilor în septembrie
Elevii din clasele întâi şi a II-a ar putea să nu mai primească manuale digitale în septembrie 2014, fiindcă nici până acum nu s-a semnat ordinul de ministru pentru organizarea licitaţiei, spun reprezentanţii editorilor şi ai celor care digitalizează manuale. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa în noiembrie că manualele vor ajunge în şcoli pe 5 septembrie 2014.
ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014
De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Mai marii de la Educaţie speră să le capteze astfel atenţia copiilor, însă învăţătorii nu ştiu cum vor face faţă predării online.
De anul viitor, elevii din clasele întâi şi a II-a vor avea parte de manuale noi la materiile obligatorii Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, dar şi la Religie, inclusiv în format digital, o premieră aşteptată în învăţământul românesc. Noile manuale electronice vor fi accesate atât de elevi şi de profesori, cât şi de părinţi, pe conturi diferite, potrivit documentelor Ministerului Educaţiei.
Editorii susţin că lansarea noilor manuale, inclusiv cele digitale, ar putea fi din nou amânată
Editorii sunt îngrijoraţi că nici anul viitor nu vor fi scoase noile manuale pentru clasele I şi a II-a, spunând că nu au mai primit niciun semn de la Ministerul Educaţiei, după ce Remus Pricopie a anunţat că metodologia a fost finalizată şi va fi aprobată cel mai probabil în septembrie, termen depăşit. Ca atare, ar putea fi amânată şi introducerea manualelor digitale.
Costoiu: peste 2.400 de şcoli, conectate la internet în 2013. Restul, în 2014
Ofertele pentru conectarea la Internet a peste 2.400 de şcoli se află în stadiul final de evaluare, în perioada următoare urmând să fie anunţat câştigătorul, a declarat miercuri ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, prezent la conferinţa Future Communities. Oficialul a anunţat că anul viitor ar trebui să fie conectate toate şcolile din ţară.
Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.
INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“
Primele manuale digitale, pentru clasa I şi a II-a, vor fi pe băncile elevilor de anul viitor, în timp ce problema şcolilor care se dărâmă ar putea fi soluţionată abia în doi-trei ani. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Adevărul Live.
Prima clasă digitală, inaugurată la începutul anului, este locul unde elevii şi profesorii comunică şi învaţă împreună pe tablete şi manuale digitale. În timp ce dascălii sunt timoraţi de experienţă, tinerii spun că se simt ca în teambuilding