Legea care instituie monopolul Editurii Didactice şi Pedagogice în tipărirea manualelor şcolare a primit votul final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea controversată a manualui şcolar, iniţiată de Liviu Pop, a primit votul final. FOTO Inquam Photos / George Calin
Legea controversată a manualui şcolar, iniţiată de Liviu Pop, a primit votul final. FOTO Inquam Photos / George Calin

Legea manualului şcolar, iniţiată de fostul şef de la Educaţie Liviu Pop, prin care sunt eliminate din schemă editurile private a primit votul final în plenul Parlamentului. Specialiştii în Educaţie au reclamat în mai multe rânduri că demararea apelului pentru depunerea manuscriselor şcolare şi evalurea acestora nu au avut un temei legal, întrucât această Lege nu a fost promulgată.

Proiectul, criticat de cei de la PNL şi USR, a trecut în plenul Senatului cu 75 voturi "pentru", 23 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.

"Ceea ce aţi votat astăzi nu va asigura calitatea manualelor şcolare ci doar veţi legaliza abuzurile şi minciunile legate de modul în care au fost elaborate", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu după vot.

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, acum preşedinte al comisiei de învăţământ din Senat, a venit la microfonul central al plenului pentru a mulţumi. "Adio baroni ai manualelor!" a adăugat el.

Conform actului normativ, proiectele de manuale şcolare sunt realizate de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice.

Evaluarea acestora se organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecţie.

Problema este că Editura Didactică şi Pedagogică, singura însărcinată cu editarea manualelor, se află în ilegalitate, după ce CCR a hotărât că OUG-ul prin care s-a reglementat noul statut al editurii este neconstituţională.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite