FSLI: O nouă lege a salarizării trebuie să fie pusă cât mai repede în practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Hăncescu, preşedintele FSLI    FOTO: Mediafax
Simion Hăncescu, preşedintele FSLI    FOTO: Mediafax

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că o nouă lege a salarizării trebuie să fie pusă cât mai repede în practică, având în vedere că salariile personalului nedidactic sunt identice, indiferent de vechime.

"O nouă lege a salarizării să fie pusă cât mai repede în practică, pentru a se elimina anomalia generată de introducerea sporului de vechime în salariul de bază, ceea ce a dus la o egalizare a salariilor personalului nedidactic, indiferent de vechime, fapt care nu este corect. În plus, această nouă lege a salarizării este necesară şi pentru că actuala grilă de salarizare este aplatizată, iar diferenţa între salariile personalului nedidactic şi cele ale personalului didactic în primii ani de activitate este nesemnificativă", susţine Simion Hancescu, preşedintele FSLI, într-un comunicat de presă.

FSLI apreciază, totodată, că în această săptămână, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care, de la data de 1 august, salariile personalului nedidactic din învăţământ vor fi majorate cu 12%.

"Ne-am luptat pentru cei 53.000 de oameni, personal nedidactic din învăţământul preuniversitar, fără de care şcolile nu ar putea funcţiona normal şi am obţinut această creştere", a precizat Hancescu.

Salariile personalului nedidactic, majorate cu 12%

Începând cu 1 august 2015, salariile de bază ale personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat, inspectoratele şcolare şi unităţile conexe, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% faţă de luna iulie 2015, se arată într-un comunicat al Guvernului

Decizia a fost luată printr-o Ordonanţă de urgenţă care modifică salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Potrivit actului normativ, va creşte, de asemenea, cu 12% cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte din salariul de bază, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De această majorare salarială vor beneficia 53.848 de persoane din învăţământul preuniversitar de stat şi 7.468 de persoane din învăţământul universitar. Impactul bugetar pentru aplicarea acestor creşteri salariale este estimat în acest an la 38,6 milioane de lei, iar pentru anul 2016 la 115,8 milioane de lei.

Personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul de stat beneficiază de creşteri salariale cu 5% începând cu 1 martie 2015 şi cu încă 5% începând cu 1 septembrie 2015

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite