Ziua Mondială a Educaţiei. Care au fost performanţele elevilor noştri anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, în peste 200 de ţări din lume se sărbătoreşte în lume Ziua Mondială a Educaţiei. În data de 5 octombrie, UNESCO a stabilit că se sărbătoreşte Ziua internaţională a profesorilor, pentru a celebra contribuţia pe care aceştia o aduc educaţiei şi cercetării. Aproape 200 de elevi români au adus României medalii la olimpiadele internaţionale anul acesta.

UPDATE 15:50: „Pe 5 octombrie, marcăm Ziua Internaţională a Educaţiei, pentru a ne aminti de dascălii care, zi de zi, an de an, muncesc, de cele mai multe ori, necunoscuţi, pentru ca noi toţi să avem un destin. Este un moment care ar trebui celebrat în fiecare zi, pentru ca respectul şi demnitatea acordate profesorilor, care ne formează ca oameni, să devină un fapt comun pentru societatea românească.

Le urez tuturor dascălilor din România un an şcolar şi universitar frumos şi îi asigur de toată preţuirea mea şi de sprijinul meu necondiţionat!”, a postat pe pagina sa de Facebook, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.


Începând din anul şcolar 2013 – 2014, Ziua Mondială a Educaţiei a fost introdusă şi marcată distinct în structura anului şcolar, potrivit Ministerului Educaţiei.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage din nou atenţia asupra statutului social al profesorilor, generat desalariile foarte mici pe care le au, asupra programelor şcolare supraîncărcate şi a birocraţiei.

“Cei mai mulţi dintre cei care trec pe la catedră au  acea dăruire de a-i educa pe copii. Profesia de dascăl nu este una ca oricare, vocaţia de a-i putea educa pe alţii nu se învaţă, ea este sau nu, în tine. “Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tîmplar care ia un lemn murdar din noroi, îl spală şi face mobilă de lux”, aşa cum spunea Petre Ţuţea. Din păcate, numărul tinerilor cu vocaţie de a fi fabricanţi de oameni şi care aleg această nobilă profesie este tot mai mic, din cauza statutului social generat de salariile extrem de mici cu care guvernanţii „recompensează” munca lor“, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Rezultatele şcolare excepţionale ale anului şcolar 2012-2013

Fie că vorbim de Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, de Olimpiada de Astronomie, Matematică, Geografie, Lingvistică, Chimie, Biologie, Fizică etc, profesorii şi elevii români s-au evidenţiat cu siguranţă, aducând acasă medalii de aur, argint sau de bronz. Portalul didactic.ro a realizat o listă a tuturor rezultatelor obţinute de elevii români la olimpiadele internaţionale:

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului:

- 4 medalii (o medalie de aur şi trei de argint). În clasamentul neoficial pe naţiuni (28 de naţiuni înscrise), România s-a clasat pe locul 3 (la egalitate cu Japonia), după Taiwan şi Koreea de Sud.
- Medalia de aur a fost cucerită de Marius Ioan Posa, elev în clasa a XII-a, Colegiul Naţional „C.D. Loga" din Timişoara, iar cele trei medalii de argint au fost câştigate de Dan Mircea Mirea (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" din Craiova), Andrei Iliescu (clasa a X-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Ionuţ Bogdan Voinicu (clasa XI-a, Colegiul Naţional „Ion Minulescu" din Slatina).

Olimpiada Internaţională de Astronomie:

- şapte medalii (două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz) şi locul 3 în topul neoficial pe naţiuni.
- Medaliile de aur au fost cucerite de Paul Andrei Draghiş şi Tudor Suciu, ambii elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare. Cele două medalii de argint au mers către Mălina Roşca, absolventă a clasei a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu" din Alba Iulia şi Andrei Cătălin Răduc, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Medaliile de bronz au fost cucerite de elevii: Maria Cristiana Dedu (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Piatra-Neamţ), respectiv Denis Turcu şi Sebastian Trifa- elevi în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Din lotul României a făcut parte şi Alexandru Călin (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Ploieşti).

Olimpiada Balcanică de Informatică (seniori):

Medalie de aur: Rareş Darius Buhai (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa); medalii de argint: Radu Ştefan Voroneanu (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „I. L. Caragiale" din Ploieşti), Silviu-Emil Popescu (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Grigore Moisil" din Bucureşti), respectiv Mihai Popa (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" din Craiova).

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică:

Anul acesta a fost înregistrat cel mai bun rezultat din istoria participării româneşti: cinci medalii (două medalii de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz). Medaliile de aur au fost câştigate de Iustina Crăciun şi Denis Turcu, elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Medaliile de argint au revenit elevilor Andrei Alexandru Cuceu (clasa a XI-a,  Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Paul Andrei Draghiş (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu˝ din Baia Mare), iar medalia de bronz a mers către Cătălina Miriţescu (clasa a XI-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti).

Olimpiada Internaţională de Geografie:

- Primul loc pe naţiuni
- Elevii distinşi cu aur: Andra-Cosmina Albulescu (Colegiul Naţional ,,Costache Negri" din Galaţi), Cosmina-Andreea Manea (Colegiul Naţional ,,I. C. Brătianu" din Piteşti) şi Theodor-Adrian Ivan (Colegiul Naţional din Iaşi). Medalia de argint i-a revenit lui Traian Tomenco, absolvent al Liceului  Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu" din Bucureşti.


Olimpiada Internaţională de Lingvistică:

- locul 3 şi medalie de bronz în proba pe echipe
- două menţiuni în proba individuală
- Echipa a fost formată din: Maria-Cristina Ionescu (Galaţi), Cătălina Stelea, Marius Todea (ambii din Braşov) şi Remus Iosifescu (Bucureşti). Totodată, Maria-Cristina Ionescu şi Marius Todea au obţinut menţiuni şi în concursul individual. Lotul olimpic a fost pregătit de Roxana Dincă şi Adina Dragomirescu, profesori la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti.

Olimpiada Internaţională de Matematică:

- Trei medalii de argint şi trei medalii de bronz
- Omer Cerrahoglu (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai" din Baia Mare) şi-a trecut în palmares o medalie de argint. Ştefan Spătaru şi Marius-Ioan Bocanu, ambii elevi în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti au primit medalia de argint. Medaliile de bronz au fost obţinute de Ştefan-Cosmin Gramatovici (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Bucureşti), respectiv Hai Tran Bah şi Andrei-Viorel Bud, elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală.

Olimpiada Internaţională de Chimie:

- trei medalii de argint şi o medalie de bronz
- Medaliată cu argint şi la ediţia precedentă, Maria Andreea Filip (clasa a XI-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a reuşit aceeaşi performanţă şi în acest an. Ceilalţi doi elevi distinşi cu medalii de argint sunt Adrian Murgoci (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Bucureşti) şi Dumitru Călugăru (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu).  Medalia de bronz a mers către Mihai Grigore Prună (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare).

Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară:

- 9 medalii de aur (informatică - 3, matematică - 3, chimie - 2, fizică - 1), dintr-un total de 13 medalii.
- Medaliile pe discipline:

1. Chimie: două medalii de aur - Vlad-Mihai Mandric (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Sfântul Sava" din Bucureşti), Cristian David Călin (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi" din Iaşi) şi o medalie de argint - Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu" din Piteşti).

2. Matematică: trei medalii de aur - Simona Diaconu (clasa a X-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ioan Laurenţiu Ploscaru (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea) şi Paul Gabriel Muscă (clasa a XI-a,  Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), o medalie de bronz - Andreea Măgălie (clasa a XI-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti).

3. Informatică: trei medalii de aur - Rareş Darius Buhai (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, laureat cu aur şi anul trecut), Valentin Marius Hârşan şi Marius Gavrilescu, ambii elevi în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

4. Fizică: o medalie de aur - Ioan Ignat (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa, câştigător al unei medalii de aur şi la ediţia din 2012) şi două medalii de argint - Raul Alex Pipis (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara" din Hunedoara) şi Horia Petru Nicolăescu (clasa a XI-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti).

Olimpiada Internaţională de Biologie:

- Trei medalii de bronz
- Cei trei medaliaţi la această prestigioasă competiţie sunt Oana Elena Băran (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Vlad Coşoreanu (Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa) şi Cristian Alexandru Bolunduţ (Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca), laureat cu bronz şi la ediţia precedentă. Din lotul olimpic al României a făcut parte şi Miruna-Ioana Curea.

Olimpiada Internaţională de Fizică:

- două medalii de aur şi trei medalii de argint
- Medaliile de aur au mers către Cristian Frunză (clasa a X-a) şi Cristian Andronic (clasa a XI-a), iar medaliile de argint la Tudor Ciobanu (clasa a XI-a), Denis Turcu (clasa a XI-a) şi Sebastian Dumitru (absolvent al clasei a XII-a).

Olimpiada Internaţională de Informatică:

- două medalii de aur (Rareş Darius Buhai, clasa a X-a, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" şi Vlad Alexandru Gavrilă, clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică din Capitală),
- o medalie de argint care a mers la Andrei Heidelbacher, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „C. D. Loga" din Timişoara
- o medalie de bronz cucerită de Mihai Popa, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" din Craiova

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori:

- 6 medalii (patru medalii de aur şi două medalii de argint) şi locul I pe naţiuni
- Medaliile de aur au fost obţinute de Omer Cerrahoglu (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai" din Baia Mare), Simona Diaconu (clasa a X-a), Marius Bocanu (clasa a X-a) şi Andrei-Viorel Bud (clasa a XI-a), toţi elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Paul Andrei Muscă şi Ştefan Spătaru, ambii elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, în clasa a XI-a şi clasa a X-a, au intrat în posesia medaliilor de argint.

Balcaniada de Matematică pentru juniori:

- şase medalii (două de aur şi patru de argint)
- Medaliile de aur au revenit lui Laurenţiu Ioan Ploscaru (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea) şi lui Andrei Teodor Andronache (clasa a IX-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti).
- Medaliile de argint au mers către Andrei Paşa (clasa a VIII-a, Colegiul Naţional din Iaşi), Filip Ion (clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială nr. 56 din Bucureşti), Cristian Teleanu (clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Ovidiu" din Constanţa) şi Ciprian-Mircea Bonciocat (clasa a VII-a, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu" din Bucureşti).


DOCUMENT Lista elevilor olimpici români medaliaţi cu aur la competiţiile internaţionale de anul acesta

De la începutul anului şi până acum, 161 de elevi români au adus României medalii şi premii la olimpiadele internaţionale, 29 dintre ei intrând pe lista olimpicilor de aur ai ţării. Lista se va mări după finalizarea competiţiilor din perioada octombrie-decembrie 2013, potrivit Ministerului Educaţiei.

Centru pentru olimpici deschis la Institutul de Cercetare pentru Inginerie Electrică din Capitală

Opt olimpici, elevi ai unor licee din Capitală, vor lucra la diverse proiecte ştiinţifice, în laboratoare profesioniste şi alături de specialişti, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti, într-un centru dedicat lor, care a fost inaugurat joi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite