De ce a refuzat dăscălimea cei 150 de euro oferiţi de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Umilinţă şi impresia că sunt cumpăraţi. Asta susţin că au simţit profesorii care au refuzat cei 150 de euro oferiţi de Guvernul Ponta, în prag de alegeri prezidenţiale, pentru „dezvoltare profesională“.

Mai mulţi profesori atât din mediul preuniversitar cât şi din mediul universitar au refuzat să primească cei 150 de euro din partea Guvernului, bani despre care oficialii spun că sunt acordaţi pentru dezvoltare profesională. Dascălii susţin că aceşti bani ar fi trebuit daţi la începutul anului şcolar, nu în prag de alegeri, pentru a nu fi percepuţi drept mită electorală.

„Cum să-mi dea statul 150 de euro să votez?! Trebuia să ne dea înainte de începutul anului şcolar, nu înainte de alegerile prezidenţiale. Mă simt jignit“, a explicat pentru „Adevărul“ un profesor de informatică din Bucureşti.

La rândul său, Monica Mocanu, profesoară în Buzău,  arată că „banii sunt transmişi într-un mod umilitor“. „Nu am fost întrebaţi dacă ni-i dorim, am fost puşi în faţa faptului împlinit, deşi este vorba de un program european POSDRU care cred că are nişte reguli stricte. Concluzia mea este că au fost bani europeni pentru mită electorală“, a explicat Mocanu.

Bani acordaţi „în condiţii suspecte“

Şi profesorii din mediul universitar susţin că anunţul făcut în pragul alegerilor prezidenţiale este suspect.

„Cei 150 de euro au fost acordaţi în condiţii foarte suspecte, printr-un proiect european despre care nu se ştie prea mult. Din ce am înţeles de la colegii noştri din Cluj, lor deja li s-au virat banii în cont, fără să-i mai întrebe nimeni nimic. De asemenea, este suspect şi faptul că aceşti bani au fost daţi în plină campanie electorală, între cele două tururi ale alegerilor. Din toate acestea rezultă o intenţie clară din partea Guvernului de a cumpăra voturile, însă, fiind vorba de bani europeni, sigur va urma o anchetă. Totul se aseamănă cu gestul lui Gigi Becali de a scoate teancul de bani din buzunar şi a arunca banii pe jos, privind cu dispreţ cum lumea se apleacă să-i ia“, susţine profesorul universitar Radu Gramatovici, de la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti, care a semnat, împreună cu alţi colegi, o scrisoare de refuz a celor 150 de euro adresată premierului Victor Ponta şi oficialilor din Educaţie.

Aceştia nu sunt singurii care au avut o astfel de iniţiativă. În jur de o sută de profesori clujeni de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ au semnat o petiţie online, în care protestează faţă de alocarea sumei de 700 de lei pentru cadrele didactice în pragul turului doi al alegerilor prezidenţiale 2014.

Reacţii oficiale la unison

Puşi în faţa acestor refuzuri, oficialii din Educaţie şi de la Ministerul Fondurilor Europene au încurajat, prin comunicate de presă, dascălii să ia cu încredere banii, pentru că nu le vor fi ceruţi înapoi, negând astfel ipoteza mitei electorale.

„Resping categoric informaţiile conform cărora «profesorii ar putea fi obligaţi să dea înapoi cei 700 de lei acordaţi pentru dezvoltarea profesională». Este o informaţie falsă şi o încercare de a atrage educaţia în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiţi”, a transmis la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ulterior, Ministerul Fondurilor Europene a explicat la rândul său că „fondurile europene alocate României nu sunt folosite în scop electoral“ şi a făcut „un apel public să fie oprite dezinformările şi manipulările cu caracter electoral“ .

Dascălii, felicitaţi de Băsescu

Experţii în educaţie, Tincuţa Apăteanu şi Marian Staş salută gestul acestor profesori. „Este un gest de onoare, au refuzat o tentativă de mită electorală. Nu îi condamn pe cei care au acceptat, însă sper că nu s-au lăsat influenţaţi în alegerea de vot“, a spus Apăteanu. La rândul lui, Staş susţine că „oricât am vrea să credem că nu are o conotaţie electorală, nu iese. Până acum nu a mai fost vorba de sume forfetare pe care profesorii să nu trebuiască să le justifice, mi se pare un gest civic reacţia acestor profesori“.

Şi preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat, vineri, pe profesorii care nu au primit aceşti bani. „Vreau să-i felicit pe acei profesori care nu au primit mita oferită de Guvern sâmbăta şi duminica trecută, banii cu care să-şi poată cumpăra cărţi. S-au simţit umiliţi. Până şi la oamenii cu puţini bani sentimentul umilinţei funcţionează, iar Guvernul i-a umilit sau a vrut să-i umilească“, a spus şeful statului.

Totul se aseamănă cu gestul lui Gigi Becali de a scoate teancul de bani din buzunar şi a arunca banii pe jos, privind cu dispreţ cum lumea se apleacă să-i ia.Radu Gramatovici, profesor universitar Cum să-mi dea statul 150 de euro să votez?! Trebuia să ne dea înainte de începutul anului şcolar, nu înainte de alegerile prezidenţiale. Mă simt jignit.Profesor de informatică din Bucureşti Vreau să-i felicit pe acei profesori care nu au primit mita oferită de Guvern sâmbăta şi duminica trecută, banii cu care să-şi poată cumpăra cărţi.Traian Băsescu, Preşedintele României Este o informaţie falsă şi o încercare de a atrage educaţia în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiţi.Remus Pricopie, ministrul Educaţiei

Controversa celor 150 de euro pentru cărţi

În urmă cu o săptămână, oficialii au început să împartă dascălilor cei 150 de euro (700 de lei) acordaţi anual pentru dezvoltarea profesională, bani promişi la finele lunii septembrie de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Profesorii au fost chemaţi să semneze tabelele şi să dea o declaraţie pe proprie răspundere, unii primind banii pe loc, alţii în cont, la salariu. 

Concret, Guvernul a aprobat pe 22 octombrie schema de finanţare din fonduri europene pentru dezvoltarea profesională a 300.000 de dascăli din sistemul preuniversitar şi universitar. Proiectul „Dezvoltarea Carierei Didactice“, cofinanţat din Programul Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane,   prevede ca fiecare profesor să primească 150 de euro pe an, cu o alocare totală de 50 de milioane de euro.

Bani din fonduri europene

Suma reprezintă o reeditare a vechiului program guvernamental „100 de euro pentru cărţi“, acordaţi dascălilor anual, până în 2010. Anul acesta însă, banii vin din fonduri europene, au arătat oficialii, şi pot fi folosiţi nu doar pentru cărţi, dar şi pentru cursuri de formare sau orice activitate de dezvoltare profesională: programe de training şi coaching, inclusiv pentru predarea după noile metode, digitale, susţin experţii în educaţie.

În plus, suma forfetară nu trebuie decontată sau justificată de profesori, a explicat Pricopie la Adevărul Live. Acordarea celor 150 de euro face parte dintr-un set de promisiuni prevăzute într-un acord semnat de sindicatele din Educaţie la finele lunii octombrie cu mai mulţi miniştri din Cabinetul Victor Ponta.

Salarii majorate pentru profesori

Acordul dintre sindicate şi Guvern, semnat în pragul alegerilor prezidenţiale 2014, mai prevede, pe lângă acordarea celor 700 de lei pe an, o serie întreagă de drepturi promise dascălilor: fond de salarii majorat în şase etape, cu câte 5%, în 2015, 2016 şi 2017, o nouă lege a educaţiei la mijlocul anului viitor, dar şi deblocarea a peste 2.000 de posturi din învăţământ şi finanţarea lor.

"Acordul de mărire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revistă a discuţiilor pe care le-am avut cu sindicatele", a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Adevărul Live.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite