Cîmpeanu: Elevii care au fraudat Bacalaureatul riscă să fie eliminaţi din examen, iar profesorii care i-au ajutat riscă să fie destituiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Profesorii supraveghetori care au participat la fraudarea Bacalaureatului într-un centru de examinare din Bihor pot fi destituţi din funcţie ca urmare a acţiunii lor, iar elevii riscă să fie eliminaţi din examen, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru Adevărul.

În urma sesizărilor de la un centru de examinare din judeţul Bihor, unde s-a constatat că profesorii supraveghetori au permis în 10 din cele 14 săli ca elevii să comunice între ei şi chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii, Ministerul Educaţiei ar urma să dispună desfacerea contractelor de muncă şi destituirea respectivilor profesori din funcţie.

"Consecinţele în astfel de cazuri pot merge până la destituirea din funcţie şi desfacere contractului de muncă. În momentul de faţă, se analizează cu atenţie înregistrările fiindcă nu toţi din cei 191 de candidaţi câţi au fost în respectivul centru de examen, au comis nereguli. Le-am solicitat să facă analiză elev cu elev pentru a vedea clar cine a încălcat legea. Acolo unde se sesizează nereguli, respectivii candidaţi vor fi eliminaţi din examen. Asupra profesorilor supraveghetori, e declanşată cercetarea juridică în paralel cu cercetarea administrativă. Elevii nu au fost duşi la audieri", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru "Adevărul". În ceea ce priveşte cazul de la Mehedinţi, el a spus că acolo are loc o "cercetare disciplinară".

Cazul Bihor: Fraudă în 10 săli dintr-un centru de examen

În urma unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat miercuri, săptămâna trecută, proba obligatorie a profilului, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba la Matematică/Istorie, profesorii asistenţi nu au respectat  toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii.

În consecinţă, având în vedere gravitatea faptelor, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a dispus duminică trimiterea Corpului de Control iar Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei. De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

În cazul elevilor care au susţinut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenţi nu au respectat întocmai prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte. În raport cu implicarea şi participarea personală a fiecărui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfăşurarea examenului de Bacalureat, candidaţii care au beneficiat de informaţii, documente sau alte forme de sprijin, obţinute pe cale frauduloasă, prin intermediul cărora le-a fost facilitată rezolvarea subiectelor, situaţii constatate de organele în drept, vor fi eliminaţi din examen. "Dacă frauda este constatată în centrul zonal de evaluare, lucrările sunt anulate iar candidaţii care au fraudat sunt consideraţi eliminaţi din examen. Candidaţii eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Aceştia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi”, potrivit Metodologiei de organizare a Bacalaureatului.

Aşadar, pentru fiecare elev în parte va fi analizat gradul de implicare şi vinovăţia şi se vor stabili sancţiuni ce pot merge până la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat, cu reluarea integrală a probelor.

Potrivit Metodologiei, sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat, pot ajunge, în raport cu gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă: „profesorii care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestari care atestă neglijenţa în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal.”

La centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu” din localitate. La proba obligatorie de miercuri au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie). În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de Istorie a fost susţinută de 39 de elevi. Supravegherea candidaţilor a fost realizată de 20 de profesori asistenţi, distribuiţi câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile amenajate pentru susţinerea probelor a existat aparatură de supraveghere audio-video.

Cazul Mehedinţi: Fiica baronului Duicu, prinsă în timp ce i se dicta rezolvarea subiectelor la telefon

Adina Duicu, fiica cea mare a baronului PSD de Mehedinţi, a fost prinsă în timpul examenului de Bacalaureat când i se dicta la telefon rezolvarea subiectelor la chimie.

Surse din cadrul Liceului Dierna din Orşova, unde Adina Duicu a susţinut examenul, spun că cea care îi dicta la telefon este nimeni alta decât Mirela Stoenel, fosta directoare a Liceului Teoretic "Traian Lalescu", liceul absolvit de Adina Duicu. Aceleaşi surse din cadrul liceului din Orşova susţin că inclusiv camerele de supraveghere din sala în care susţine examenul Adina Duicu au fost oprite.

În urma unei sesizări, la faţa locului au venit un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Mehedinţi şi un poliţist de la IPJ Mehedinţi. La ieşire din liceu, cei doi au fost luaţi la rost de Mariana Duicu, soţia baronului de Mehedinţi şi fiica cea mică, Larisa.  Potrivit procurorului Fănică Cercel, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Mehedinţi, procurorul a scăpat nevătamat, însă poliţistul a fost zgâriat. (Corina Macovei)

Adrian Duicu, cercetat sub control judiciar

Fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, se află sub control judiciar din luna aprilie a acestui, fiind cercetat într-un dosar de corupţie.

Adrian Duicu a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iulie 2014 de procurorii anticorupţei care îl acuză de mai multe infracţiuni de corupţie, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite