Campania Adevărul te meditează pentru BAC 2016. Lecţia video la Istorie: „Eseul este de fapt mai simplu decât subiectele de tip I şi tip II” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” FOTO David Muntean
Profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” FOTO David Muntean

Campania Adevărul te meditează pentru Bac a revenit marţi cu lecţia video la istorie, susţinută de profesorul Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti.

Cele mai importante declaraţii

De ce îi pune subiectul III atât de mult în dificultate pe elevi?

Profesorul Corneliu Riegler: Cred că îi pune în dificultate tocmai din cauza faptul că subiectul III  presupune cel mai mult o iniţiativă proprie, presupune realizarea unui eseu. Este un tip de eseu care, prin natura lui, este o creaţie personală.

Nu vorbim însă de un eseu absolut liber, vorbim de un eseu structurat, dirijat. Practic, este extrem de uşor de realizat, dar elevii consideră că aici sunt strict pe cont propriu şi trebuie să fie un act de creaţie personal şi au impresia că nu se vor descurca.

Realitatea este însă că eseul este de fapt mai simplu decât subiectele de tip I şi tip II, unde răspunsul cel mai adesea este fix.

Eseul are un mare avantaj pe care uneori elevii nu îl văd şi anume, eseul îţi lasă un grad înalt de libertate. Nu îţi spune exact ce să scrii, tu alegi exemplul, faptul istoric, cauza, consecinţa. Sigur, să nu fim înţeleşi greşit, nu putem schimba subiectul, adică să ne pice comunismul în România şi noi să scriem despre romanitatea românilor.

Uneori, o cerinţă poate avea 10 răspunsuri corecte.

La ce se încurcă cel mai des elevii

Profesorul Corneliu Riegler: Unii elevi consideră că istoria este o materie care ar putea fi grea, pentru că au de reţinut cifre, dar îşi formează o  structură cronologică, cu date esenţiale de care se pot lega, plus sau minus un număr de ani, atunci ei pot să îşi organizeze în minte ordinea cronologică a acestora. Tehnica aceasta se dobândeşte cu un exerciţiu, nu se face imediat.

Cum trebuie structurat eseul?

Profesorul Corneliu Riegler: Un lucru pe care elevii nu îl ştiu despre eseu este că o bună parte din punctajul pentru eseu nu se acordă practic pe istorie, ci pe chestiuni legate de redactare. În baremele subiectelor de BAC aproape jumătate din punctaj se acordă pe redactare. 

Regulile de redactare ale eseului se învaţă la română. Eseul argumentativ este o temă de română înainte să fie o temă de istorie.

Profesorul Corneliu Riegler a explicat la ce trebuie să fie atenţi elevii când redactează subiectul de tip III, care valorează 30 de puncte.

Profesorul Corneliu Riegler: Începem cu titlul: „Elaboraţi în aproxiativ două pagini un eseu despre...” . Din capul locului avem o informaţie preţioasă, limitele în care trebuie să se încadreze eseul elevii. Foarte mulţi elevi se confruntă cu faptul că nu ştiu exact ce înseamnă aproximativ două pagini, care nu înseamnă strict 60 de rânduri. E bine să nu piardă timpul cu număratul rândurilor. Înseamnă între o pagină, o pagină şi jumătate şi până în trei. 

Această limită de pagini valorează doar 10 sutimi. Nu vom mai lua nota 10, ci 9,90.

Nu este adevărat că nu se ia în considerare ce ai scris peste două pagini

Profesorul Corneliu Riegler: Sunt elevi care interpretează foarte strict această limită de spaţiu şi se opresc la două pagini. Unii dintre elevi îmi spun că li s-a zis că ce scriu peste două pagini nu li se ia în considerare, ceea ce nu e corect.

Uneori, elevii care scriu foarte mare rezolvă doar o parte din cerinţe, pentru a nu depăşi două pagini. Mai bine pierzi 10 sutimi şi depăşeşti două pagini decât să pierzi mai mult pentru că laşi nu rezolvi alte puncte din eseu.

În subsolul unui eseu este o notă, pe care elevii nu o citesc.

Profesorul de istorie exlplică importanţa notei din subsolul subiectului de tip III, care este foarte importantă pentru redactarea eseului.

„Notă! Se punctează şi utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea eseului, evidenţierea relaţiei cauză-efect, elaborarea argumentului istoric (prezentarea unui fapt istoric relevant şi utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia), respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice şi încadrarea eseului în limita de spaţiu precizată”.

Primul criteriu este că „Se punctează şi utilizarea limbajului istoric adecvat”.

Profesorul Corneliu Riegler:Acest criteriu valorează 0,20 la nota finală, este consistent, valorează cât o cerinţă simplă de BAC.Limbajul istoric adecvat nu este ceva neoobişnuit, înseamnă să nu folosim în domeniul istoriei limbajul altor domenii ştiinţifice. Nu pot folosi în domeniul istoriei limbajul poetic sau de biologie. Nu putem înlocui expresia „succesiunea la tron în Evul Mediu era ereditară” cu expresia  „succesiunea era genetică”. Din punct de vedere ştiinţific este corect, dar în limbaj istoric este nepotrivit.Pot găsi alte sinonime.

Structurarea eseului

Profesorul Corneliu Riegler: Presupune ca eseul să aibă introducere, cuprins şi încheiere. Din păcate 75 la sută din eseurile elevilor nu au introducere şi concluzie. Nu trebui să fii specialist, pentru a face o introducere. Să zicem că elevilor le-ar pica să elaboreze un eseu  despre regimul comunist în România. Regimul comunist în România reprezintă un regim totalitar care a ocupat perioada dintre 1945 şi 1989. Este banal. Concluzia poate să repete informaţia introductivă, aaugând un „aşadar în faţă”. 

În relaţia cauză-efect, elevul trebuie să aibă în vedere întrebarea „de ce”. Nu e folositoare istoria, dacă ne întrebăm doar ce s-a întâmplat. Această relaţie poate fi subliniată prin anumite cuvinte precum „deoarece” „întrucât”. Baremul nu vorbeşte doar de o simplă relaţie cauză - efect, ci de o evidenţiere. Frazele trebuie să înceapă cu elementul cauzal. 

Argumentarea eseului

Profesorul Corneliu Riegler: La „prezentarea unui fapt istoric relevant şi utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia” elevii se încurcă rău, iar respectarea cerinţei valorează de vreo trei ani cu 0,50 sutimi.

Elevii trebuie să aibă în vedere că cerinţa de argumentare implică formularea unui punct de vedere. Aici există o falsă dezbatere între elevi şi profesori. Elevului i se cere să formuleze un punct de vedere. Din această cauză este bine să îţi marchezi ideea sub forma „în opinia mea”, pentru ca evaluatorul să ştie că acesta şi-a exprimat punctul de vedere. Din păcate, unii profesori chiar îi ceartă pe elevi că îşi exprimă o opinie, ceea ce nu se corelează cu standardele învăţării.

Primul pas în argumentare este afirmaţia coerentă. Ea înseamnă ce susţine elevul.  

Afirmaţia coerentă trebuie să fie scurtă şi limpede. Apoi pasul doi trebuie să fie argumentul propziu-zis, precedat de elementul cauzal. Al treilea pas se referă la faptul istoric relevant, care trebuie să confirme afirmaţia. Faptul istoric relevant trebuie detaliat. Detalierea ar trebui să fie cam de jumătate de pagină, în funcţie de complexitate. Al patrulea pas este concluzia părerii noastre, a  nu se confunda cu concluzia eseului. Eseul trebuie să aibă două concluzii, cea a opiniei şi concluzia geneală a eseului.

Ultima cerinţă a notei din subsol se referă la respectarea succesiunii cronologice/logice.

Profesorul Corneliu Riegler: Înseamnă prezentarea faptelor în ordinea în care s-au petrecut. Pentru că noi vorbim de un eseu structurat, evenimentele sunt deja în ordine. Dacă elevii respectă cerinţele în ordine, le va ieşi şi succesiunea cronologică.

Sfaturi înainte de Bac

Profesorul Corneliu Riegler: Să nu intre în panică. O lună nu este nici mult, nici puţin. Să 

lecitina

recapituleze materia. Să nu intre în BAC fără stăpânească bine conflicte militare ale românilor în Evul Mediu şi la începutul Epocii Moderne, să ştie cel puţin 7 bătălii din perioada menţionată, un număr similar de tratate diplomatice, să repete din materia de clasa a XI-a caracteristicile democraţiei şi caracteristicile totalitarismului. Pentru eseu s

ă aibă în vedere aspectele legate de comunism şi statul român de la proiect la România Mare.

Proiectul Campaniei „Adevărul te meditează pentru Bac 2016” este susţinut de Doppelherz.

Campania Adevărul te meditează pentru Bac 2016

În perioada 6-10 iunie, cadrele didactice rezolvă în direct, la Adevărul Live modele de subiecte de examen, dar explică şi ce ar trebui să aibă elevii în vedere în timpul examenului.

  

Campania „Adevărul te meditează pentru Bac 2016" a început luni, 6 iunie, la ora 14.30, cu pregătirea la Limba şi literatura română. Profesoarele Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu", şi Ruxandra Achim, de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, au fost cele care au rezolvat în direct subiecte de examen pentru această materie. 

Marţi, la ora 12.15 profesorul George Trifan, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB), va susţine lecţia de Informatică.

Miercuri, 8  iunie, la ora 12.00, profesoara Monica Stan, de la  Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, va vorbi despre cum vor trebuie elevii să abordeze subiectele la proba de Matematică.

Joi, 9 iunie, la ora 10.00, profesorul Costel Barbălată, de la Liceul „Marin Preda” din Bucureşti, va preda lecţia de Geografie, iar la ora 12.00 îl avem invitat în platoul Adevărul Live pe consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu care le va explica absolvenţilor de liceu cu ar trebui abordat acest examen şi cum ar putea recupera materia în puţinul timp rămas până la examen.

Vineri, 10 iunie, de la ora 11.00, profesoara Georgeta Onofrei, de la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală, va oferi în direct meditaţii la Biologie, iar la ora 13.00 profesoara Mihaela Găvănescu, de la acelaşi liceu, va oferi câteva secrete despre cum ar trebui rezolvate subiectele de la materiile Socio-Umane.

Lecţiile video vor rămâne pe site-ul adevarul.ro, putând fi accesate oricând în secţiunea Educaţie.

Platformă on-line de pregătire

De asemenea, elevii care se pregătesc în această perioadă pentru examenul de Bacalaureat pot găsi lecţii în format electronic pentru matematică, informatică, logică, biologie, fizică, chimie, istorie, limba română, economie, filozofie şi sociologie în cadrul platformei educaţionale meditatii.adevarul.ro , realizată de Adevărul şi SIVECO.

Lecţiile interactive sunt sunt structurate astfel încât elevii să reţină uşor şi eficient informaţiile, prin diagrame şi hărţi interactive, simulări, experimente, exerciţii, teste şi jocuri educaţionale. 

Calendar Bacalaureat 2016

3 iunie 2016 - Încheierea cursurilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a 

13 - 15 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română  

15 - 17 iunie 2016 -  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicareorală în limba maternă  

21 – 24 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor digitale 

27 iunie - 1 iulie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţieinternaţională 

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă 

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă 

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă 

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă 

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor 

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite