Bugetul Ministerului Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare cu 67 de amendamente
0Bugetul Ministerului Educaţiei pentru 2014, de 22 de miliarde de lei pentru învăţământ şi 1,9 miliarde de lei pentru cercetare, a fost avizat favorabil, vineri, cu majoritate de voturi, de către comisiile parlamentare, care au adoptat şi 67 de amendamente.
Dezbaterile privind bugetul Ministerului Educaţiei, reprezentând 3,7 la sută din PIB, au durat mai bine de două ore, proiectul fiind avizat de comisiile parlamentare reunite cu 22 de voturi "pentru", patru împotrivă şi două abţineri.
De asemenea, au fost aprobate, cu 22 de voturi "pentru", 67 de amendamente aduse proiectului privind bugetul Ministerului Educaţiei în 2014.
Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că bugetul pentru 2014 prevede o creştere în valoare absolută de 10 la sută faţă de cel din acest an, reprezentând în opinia lui cel mai mare buget din ultimii 20 de ani.
Pricopie a precizat că este vorba de o alocare bugetară de 3,4 la sută din PIB pentru Educaţie, şi 0,3 la sută pentru Cercetare, în total fiind vorba de un buget la Ministerul Educaţiei de 3,7 la sută, adică apropiat de patru la sută.
Pricopie promite decontarea navetei dascălilor în 2014
Ministrul a mai spus că pentru prima dată în ultimii ani a fost aprobată suma de 600 de milioane de euro fonduri structurale pentru Educaţie, ceea ce sigur va permite o creştere în medie cu 10 la sută a veniturilor cadrelor didactice debutante, cu vechime de cel mult şase ani, dar şi a fondului pentru achiziţia de autovehicule de transport şcolar.
Remus Pricopie a adăugat că anul viitor, pentru prima dată, va putea fi posibilă decontarea navetei cadrelor didactice, după modelul decontării făcute pentru transportul elevilor.
"În 2014 se introduce în buget un capitol care priveşte naveta profesorilor, după modelul decontului pentru naveta elevilor, decontarea navetei cadrelor didactice fiind obligatorie pentru autorităţile locale", a mai spus Pricopie.
Educaţia ar primi 13% din bugetul statului
Ministrul a ţinut să precizeze că, de fapt, din bugetul total al statului, Educaţia primeşte 13 la sută. Mai mult, în 2012 au fost atrase din fonduri structurale 80 de milioane de euro, iar în 2013 de 600 de milioane de euro.
Remus Pricopie a mai arătat că anul viitor, prin proiecţia bugetară, Cercetarea ar urma să primească 1.926.000.000 de lei, faţă de 1.724.000.000 de lei, bugetul din 2013.
La discuţiile privind bugetul alocat Ministerului Educaţiei în 2014, cei mai mulţi vorbitori, printre care şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ şi ai studenţilor, au susţinut că suma este insuficientă, în condiţiile în care şcoala românească are numeroase lipsuri.
Profesorii şi studenţii cer respectarea legii
Aceştia au subliniat că 3,7 la sută din PIB pentru Educaţiei în 2014 este sub procentul prevăzut de Legea educaţiei, respectiv de 6% din PIB, susţinând că în acest fel prevederea legală nu a fost respectată.
Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ le-au cerut parlamentarilor să aprobe o majorare a bugetului Educaţiei cu cel puţin un miliard de lei.
Ministrul Educaţiei Remus Pricopie susţine că educaţia a primit în plus aproape două milioane de lei în bugetul din 2014, bani care vor merge către salariile profesorilor debutanţi, drepturile câştigate în instanţă, modernizarea infrastructurii şcolare, către susţinerea olimpicilor şi decontarea transportului elevilor şi al cadrelor didactice. Însă, oficialul spune că nu se poate trece la o dublare a salariilor, aşa cum ar vrea dascălii.
Asistenţa socială, Sănătatea, Transporturile şi Educaţia sunt domeniile care vor avea în 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare, incluzând nu doar bugetul ministerelor de resort, ci şi alocările din partea primarilor. În acelaşi timp, domenii precum Agricultura, Apărarea şi Mediul sunt în coada acestui clasament.
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi. Pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinde de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.
Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.