BAC 2014 Lecţiile video pentru proba scrisă la limba română de la Bacalaureat. Cum se rezolvă un subiect de examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pragul probelor scrise de la Bac, vă reamintim că pe platforma adevarul.ro, în secţiunea Educaţie, găsiţi patru lecţii video despre cum se rezolvă variante de subiecte la română atât la Real cât şi la Uman, predate de profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti.

Lecţiile au fost realizate în cadrul campaniei „Adevărul de meditează şi te premiază”, care are peste 40 de lecţii video la toate materiile de Bac cât şi lecţii de consiliere pentru tinerii care dau examenul de maturitate anul acesta. De asemenea, cine doreşte să participe cu un eseu motivaţional pe tema „Care este visul tău” din cadrul acestei campanii, poate căştiga 1.000 de euro şi premii oferite de Biocebral.

Luni, când are loc proba de la Română la Bac, profesoara Ecaterina Stanca va rezolva în direct la Adevărul Live de la 11:00, subiectele primite de elevi la examen.

Lecţiile video pentru proba de la Limba şi literatura română pot fi accesate la următoarele link-uri (primele două lecţii sunt pentru Uman şi ultimele două, pentru Real):

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

„Elevii trebuie să fie pregătiţi pentru oricare dintre genurile literale, şi pentru genul liric, dar şi pentru genul epic. Să nu uite să repete lucruri legate de versificaţie, prozodia, lucruri legate de gramatică. Sunt lucruri importante pe care ei le pierd din vedere. De obicei, elevii se tem foarte tare de subiectul al treilea, însă de cele mai multe ori ei se încurcă la cerinţele de la primul subiect pentru că nu sunt atenţi şi am impresia că uneori nici nu le înţeleg sensul. Trebuie să facă exerciţii, să verifice care este sensul acestora”, atrage atenţia profesoara Iulia Pop în prima lecţie video la română.

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

În ceea ce priveşte structurarea timpului în cele trei ore de examen, profesoara spune că eseul poate fi scris în maximum 45 de minute şi că elevii trebuie să lase cel puţin 15 minute la sfârşit pentru recitirea lucrării. "Când termini lucrarea, stai un minut-două şi te gândeşti la ale tale, apoi revii şi o citeşti de parcă ar fi lucrarea celui mai mare duşman", a exemplificat profesoara. Ea a mai spus că scrisul lizibil este foarte important şi este mai bine să scrie cu stiloul, nu cu pixul. "Stiloul nu o ia înaintea gândului", a spus profesoara.

Pop i-a mai sfătuit pe elevi să se rezume la fraze scurte şi foarte clare, iar textul scris să fie natural. "Persoanele care nu au obiceiul de a scrie curent, tind să realizeze texte utilizând cuvinte bombastice. Nu este bine, naturaleţea în scris este foarte importantă, nu facem concurenţă scriitorilor şi poeţilor. Claritate, concizie, coerenţă, cursivitate, proprietate trebuie să se regăsească înscriitură", a spus profesoara.

A doua lecţie la Română, despre eseul literar

Profesoara Pop spune că diferenţele între subiectele de la Uman şi cele de la Real sunt schimbări la analiza de text şi dificultatea întrebărilor. Spre exemplu, la al doilea subiect, umanul are texte ceva mai dificile, care se referă la probleme de cultură, pe când la real, sunt mai multe texte cu subiecte din viaţa de zi cu zi. "Subiectul al treilea are un grad de dificultate mai sporit la uman. Din punctul meu de vedere, diferenţele nu sunt semnificative şi orice elev care învaţă poate rezolva ambele variante de subiecte", a spus Pop.

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

„Ei trebuie să caute programa şi să se uite cu atenţie. E un pic derutantă, pentru că sunt date operele şi cerinţele după diferite criterii, cam de trei ori: după periodizare, curentele literare. ( nu există subiecte care nu se pot da), al doilea criteriu, genurile şi speciile literare: pentru genul epic avem nuvela şi romanul, pentru liric nu sunt date specii, iar la dramatic - comedia, dar avem şi opera dramatică după 1947, cu e Iona. Cel de-al treilea criteriu - scriitorii canonici, dar nu se suprapun aceste criterii neapărat - Sadoveanu figurează la scriitori canonici, dar nu figurează la specii cu povestirea în ramă, însă asta nu înseamnă că nu pot trata ”Hanul Ancuţei”, a explicat Pop în a patra lecţie video.

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Despre adevăratul rol al şcolii, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite