BACALAUREAT 2013 Proba scrisă la Română. Ce trebuie să ştie elevii la intrarea în sala de examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu vor susţine luni prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Miercuri se vor da probele obligatorii în funcţie de profil (Matematică şi Istorie), iar vineri se va susţine proba la alegere, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate pe 8 iulie şi cele finale pe 12 iulie.

Luni, între orele 9:00 - 12:00, candidaţii vor da proba de la Limba şi Literatura Română sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30. 

Timpul alocat rezolvării variantei de subiect este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, se arată în Metodologia de Bacalaureat.

Pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. De asemenea, pentru probele scrise de la Matematică şi Geografie, elevii pot utiliza instrumente de desen.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

Ce trebuie să ştie elevii când intră în sălile de examen

Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Elevii nu au voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, sau obiecte electronice de calcul sau de comunicare cum ar fi telefoanele mobile, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care nu ţin cont de aceste dispoziţii riscă să fie eliminaţi din examen.

Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul subiectului primit, conform listelor afişate.

Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează celelalte date de pe colţul care va fi lipit.

Colţul va fi lipit după distribuirea subiectelor în săli numai după ce asistenţii au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează să fie sigilată.

Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să rezolve subiectele.

Candidaţii vor primi atâtea coli şi ciorne marcate cu ştampila „Bacalaureat 2013 - C.E.“ câte le sunt necesare. Preşedintele Comisiei va trece prin fiecare sală de examen să ştampileze lucrările candidaţilor.

Înscrierea numelui candidatului pe foile de examen în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea acesteia.

Cum se distribuie subiectele de examen

După anunţarea variantei de subiect extrasă de Comisia Naţională de Bacalaureat, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul candidaţilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli.

Asistenţii primesc subiectele multiplicate, în plicuri sigilate, de la preşedintele, vicepreşedintele, secretar sau un membru al comisiei şi le distribuie fiecărui candidat. Atât asistenţii cât şi candidaţii trebuie să verifice primirea tipului de subiect corespunzător filierei, profilului, specializării absolvite şi opţiunii sale.

În ce condiţii se poate părăsi sala de examen

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu mai poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează predarea acesteia.

În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de examen, însă timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea celor trei ore de examen, pot să părăsească centrul de examinare cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.

După ce îşi încheie lucrările, candidaţii trebuie să numeroteze paginile în colţul din dreapta sub forma 1/4 (una din patru pagini), spre exemplu.

La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit.

Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. Dacă un elev nu doreşte să predea lucrarea, lucrul acesta este consemnat de cei doi asistenţi într-un proces-verbal, iar candidatul este automat eliminat din examen.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie - evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie - proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00
  • 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie - afişarea rezultatelor finale

Lecţii video pe adevarul.ro

Elevii care vor susţine luni proba scrisă la Română pot recapitula esenţialul materiei urmărind lecţia video publicată de adevărul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bacalaureat 2013“, în care profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ rezolvă un model de subiect şi explică unde greşesc cel mai mult elevii şi cum se pot evita eventualele capcane din cerinţe. 

BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la Limba şi literatura română

Adevarul.ro a mai publicat lecţii video pentru probele scrise de la Matematică şi Istorie, care vor avea loc miercuri, 3 iulie şi pentru probele de la Biologie, Informatică şi Geografie, care se vor da vineri, 5 iulie, împreună cu celelalte probe la alege în funcţie de profil: fizică, chimie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.

LECŢIA VIDEO de la proba de LIMBA ROMÂNĂ

LECŢIA VIDEO de la proba de MATEMATICĂ

LECŢIA VIDEO de la proba de ISTORIE

LECŢIA VIDEO de la proba de GEOGRAFIE

LECŢIA VIDEO de la proba de BIOLOGIE

LECŢIA VIDEO de la proba de INFORMATICĂ

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite