BAC 2014 la „Jean Monnet“: „Moldova, Ucraina şi Serbia sunt în UE din 2004“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureatul la Geografie le-a pus probleme elevilor de la Liceul Jean Monnet din Bucureşti, care au ignorat lecţia „Statele Uniunii Europene“.

Examenul de la proba de Geografie a Bacalaureatului arată nu doar gradul de pregătire ci şi câtă atenţie dau liceenii lucrurilor care se petrec pe lume. Mass-media turuie în fiecare zi despre lupta geopolitică din Răsăritul Europei. Au fost zile în care s-a vorbit şi de al Treilea Război Mondial. Toate astea trec neobservate când ai 18 ani.

La liceul Jean Monnet din Bucureşti, azi, la prânz, numai despre Uniunea Europeană s-a vorbit. Cei mai mulţi dintre elevii de aici au susţinut proba la Geografie. Nu li s-a părut greu, însă ultima întrebare, „Menţionaţi două state care au fost admise în Uniunea Europeană în 2004“ le-a pus mari probleme.

„În 2004 eram mici!”

Un grup de eleve discutau însufleţit în intervalul de timp în care telefoanele încărcau pagina Wikipedia /Uniunea_Europeană:

„Eu am scris Ţările Baltice: Bulgaria şi Grecia“. „Nu, Bulgaria a intrat cu noi, în 2007, – spune o alta, care, la prima vedere, pare mai pregătită – în 2004 au intrat Ucraina şi Polonia“. Intervin şi alţii în discuţie: „Eu am scris Moldova şi Serbia“, „Croaţia şi Belgia“. Dacă ar auzi Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene, sigur nu i-ar pica bine. Pe rând, se rostesc cam toate ţările din Europa. Concluzia: „De unde să ştim noi? Că în 2004 eram mici!“

Altfel, examenul nu a fost greu. Geografia e frumoasă când o vezi de-adevăratelea. Sunt copii din familii bune şi au văzut deja prin hubloul avionului harta Europei care apare la subiectul 1 de pe foaia de examen. 

 „I want to break free, să se audă peste tot în Primăverii“

Pe parcursul ultimelor două săptămâni am scris scurte relatări de la examenele de Capacitate şi Bacalaureat din Bucureşti şi de pe tot cuprinsul ţării. V-am prezentat nu numai subiectele, rezolvările şi statisticile despre promovabilitate. Am scris şi despre trăirile acestor copii în faţa celor mai importante momente din viaţa lor.

Elevii de la Jean Monnet au, totuşi, ceva special. Nu plâng, nu disperă chiar dacă-şi dau seama că au dat-o în bară. Rămân cu bucuria de a trăi şi de a striga „I want to break free, să se audă peste tot în Primăverii“. Fetele care au integrat Serbia în UE pun la cale ieşirea din seara aceasta: „Dacă e vreme frumoasă mergem la Bonton în Herăstrău. Dacă nu, în Bond“.

La o jumătate de oră după terminarea examenului, pe şoseaua îngustă din faţa liceului încep să se tureze motoarele maşinilor. Elevii ies în Dorobanţi, frânează o secundă şi-apoi demarează şi mai tare. 

Cetăţenii privesc mustrător de pe trotuar, dar bineînţeles că sunt invidioşi. Să ai 18 ani, să termini Bacalaureatul, să fie vineri şi să nu ai nimic important de făcut. Să râzi cu prietenii tăi, iar geografia cafenelelor din oraş să fie singurul lucru care te mai interesează...

CITIŢI ŞI:

BAC 2014 Subiectele la geografie, biologie, chimie şi la restul celor 7 materii de la Bacalaureat

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite