Între 75 şi 115 clase de a IX-a, desfiinţate în Capitală din toamnă şi 150 de norme didactice, reduse. Ministerul neagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii de la disciplinele tehnologice ar putea fi daţi afară   FOTO Adevărul
Profesorii de la disciplinele tehnologice ar putea fi daţi afară   FOTO Adevărul

Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor la licee, iar până la 150 de norme vor fi reduse, în principal de la disciplinele tehnologice, a declarat joi inspectorul general şcolar al Capitalei. De altfel, în Bucureşti au fost cele mai multe locuri neocupate după prima etapă a repartizării la liceu, peste 2.800. Ministerul Educaţiei neagă orice decizie privind desfiinţarea de clase la licee.

UPDATE 15:00 - Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat de presă, că, în nici un moment, nu a decis desfiinţarea claselor din învăţământul liceal. Numărul de clase se realizează conform numărului de elevi integraţi în sistem, cu rezerve pentru aceia care doresc inserţia, după momentul începerii anului şcolar 2013-2014. Pentru anul şcolar 2013-2014, Guvernul României a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, alocarea unui număr de 210.000 de locuri pentru tot tronsonul învăţământului preuniversitar - preşcolar, primar, gimnazial, liceal.

„Cifra de şcolarizare, adoptată anual prin Hotărâre de Guvern, este mai mare decât locurile care urmează să fie ocupate de către generaţiile de şcolari. Această diferenţă este necesară pentru a putea asigura capacitatea de absorbţie în sistemul de învăţământ preuniversitar românesc şi a acelor elevi care nu se află în evidenţele unităţilor de învăţământ, ca de pildă elevii români sau străini aflaţi, până la momentul începerii cursurilor sau după acest moment, în afara României. Precizăm că cifra de şcolarizare se realizează pe baza necesarului transmis de către fiecare inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti. Aceste informaţii sunt colectate în urma recensământului populaţiei şcolare, a datelor INS şi a elevilor aflaţi în evidenţa unităţilor de învăţământ preuniversitar“, se arată în comunicat.

Din ce în ce mai puţini elevi înscrişi

Ministerul a dat publicităţii şi cifrele de şcolarizare şi numărul elevi înregistraţi efectiv din ultimii patru ani, cifre care arată o scădere cu aproape 18.000 de elevi înscrişi, anual, din 2012 încoace, ceea ce echivalează şi cu o creştere a numărului de locuri aprobate de Guvern, dar care au rămas neocupate.

tabel minister inscrisi liceu

Potrivit lui Constantin Trăistaru, inspectorul general şcolar al Capitalei, după prima repartizare computerizată în licee, a fost făcută o analiză din care rezultă că din toamnă ar putea să dispară între 75 şi 115 clase de a IX-a.

„Aşteptăm rezultatele la a doua repartizare computerizată în liceu, dar după o primă analiză pe care am făcut-o, am constatat că din toamnă ar putea dispărea între 75 şi 115 clase din învăţământul tehnologic, aceasta implicând reducerea până la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, citat de Mediafax.

Trăistaru a adăugat că ISMB va face o altă analiză în 2 august, când va putea şti mai precis care va fi situaţia locurilor în clasa a IX-a, după a doua repartizare, respectiv câte clase nu au elevi şi ar trebui desfiinţate, tot atunci fiind analizată şi situaţia normelor didactice pe discipline.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că există posturi ocupate prin suplinire şi acestea ar urma să fie diminuate prioritar.

Repartizarea la licee - în trei etape

Repartizarea elevilor care au trecut de Evaluarea Naţională şi s-au înscris pentru admiterea la liceu are loc în trei etape. În 15 iulie au fost repartizaţi absolvenţii înscrişi în prima etapă, respectiv candidaţii din seria curentă şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 - 2014.

Peste 99% dintre elevi au fost admişi la liceu din prima etapă a repartizării la liceu, care a avut loc luni, 15 iulie, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

Locurile libere rămase în urma primei etape de repartizare la liceu

Cele mai multe locuri libere sunt în Bucureşti, peste 2.800 (617 în sectorul 1, 539 în sectorul 2, 539 în sectorul 3, 458 în sectorul 6, 351 în sectorul 4 şi 341 în sectorul 5), urmat de judeţul Prahova, cu 1.404, pe locul al treilea fiind Bihor, cu 1.380, urmat de Suceava cu 1.309. Cele mai puţine locuri rămase libere în urma primei etape de repartizare la liceu sunt în judeţul Neamţ.

repartizare 2013

Astfel, pe aceste locuri, vor fi repartizaţi, în etapa a doua, candidaţii care nu au fost admişi în prima etapă sau care nu s-au înscris la prima repartizare. În total, din cei cei 145.896 de candidaţi, 504 nu au fosr repartizaţi pe 15 iulie.

Candidaţii care s-au înscris la a doua etapă de admitere la liceu vor fi repartizaţi joi, 25 iulie, urmând ca listele cu cei admişi să fie publicate pe site-ul admitere.edu.ro şi la avizierele şcolilor. Elevii admişi vor putea să-şi depună dosarele la liceele la care au intrat începând până vineri.

La a doua etapă a repartizării computerizate au participat candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 - 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.


REPARTIZARE LICEU 2013 Joi se publică pe edu.ro rezultatele celei de-a doua repartizări

Candidaţii care s-au înscris la a doua etapă de admitere la liceu vor fi repartizaţi joi, 25 iulie, urmând ca listele cu cei admişi să fie publicate pe site-ul admitere.edu.ro şi la avizierele şcolilor. Elevii admişi vor putea să-şi depună dosarele la liceele la care au intrat începând până vineri.

REPARTIZARE LICEU 2013 Topul specializărilor cu cea mai mare medie de admitere din ţară. Harta locurilor libere

Repartizare liceu 2013 / Pe primul loc în topul specializărilor cu cea mai mare ultimă medie de admitere din ţară este Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cu specializarea Mate-Info, bilingv engleză. De altfel, „Sf. Sava“ este şi liceul cu cele mai mari medii de admitere din ţară.

REPARTIZARE LICEU 2013 Listele cu elevii admişi s-au afişat, marţi, la avizierele şcolilor

Listele cu cei 145.896 de repartizaţi la liceu în urma primei etape de admitere în clasa a IX-a s-au afişat la avizierele şcolilor în a doua parte a zilei de marţi. Afişarea a avut loc loc cu o zi înainte de data trecută în calendarul admiterii la liceu (17 iulie), fiindcă repartizarea computerizată s-a făcut mai devreme.

REPARTIZARE LICEU 2013 Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a cu medii mai mici de 5

Repartizare liceu 2013 / Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare, cu medii sub 5. Cei mai mulţi dintre ei, în jur de 5.000, au intrat la licee din mediul urban, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite