Începerea şcolii creşte riscul infectării cu Omicron. Cum putem reduce pericolul: „Până la şcoli, contează înghesuiala”
0Redeschiderea cursurilor faţă în faţă după Sărbătorile de iarnă va da un nou impuls răspândirii Omicron. Specialiştii estimează că impactul va fi semnificativ în toate familiile, mai ales că se adaugă unui lung şir de încălcări ale regulilor sanitare în această perioadă. Însă respectarea unui set de măsuri ne-ar putea feri de infecţie.
Elevii de gimnaziu şi cei de liceu s-au reîntors în bănci după vacanţa de iarnă, urmând ca preşcolarii şi cei din clasele primare să facă acelaşi lucru începând cu 10 ianuarie. Situaţia epidemiologică este una îngrijorătoare, numărul de cazuri nou depistate fiind în creştere spectaculoasă de la o zi la alta.
Redeschidere, dar cu măsuri stricte
Cât de mult va urca numărul infectărilor ca urmare a reluării cursurilor faţă în faţă urmează să aflăm, dar e limpede că nu putem ţine şcolile închise, apreciază prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase. „Între creşterea numărului de persoane infectate şi deschiderea şcolilor, peste tot în lume se optează pentru deschiderea şcolilor, cu măsurile sanitare obligatorii: testele care se fac şi la noi, cu respectarea distanţării, evitarea aglomeraţiilor şi cu ventilaţia claselor, care este foarte importantă. Aceasta din urmă se poate face în pauze, 10 minute sunt suficiente”, punctează prof. dr. Emanoil Ceauşu.
Testele de salivă sunt şi ele importante pentru că depistează o parte din infecţiile care au loc, adaugă specialistul, şi ar fi indicat să nu mai existe pauze în administrarea lor. „Redeschiderea şcolilor este foarte importantă şi educaţia copiilor este foarte importantă. Este greu de spus la câte cazuri vom ajunge în următoarea perioadă. Ceea ce este foarte sigur este că va fi un val. Dacă va fi mai înalt decât valul 4 rămâne de văzut. E posibil să fie mai înalt, dar va fi mai scurt pentru se va produce un număr mare de infecţii foarte repede în cazul Omicron, şi atunci se epuizează în timp persoanele care se infectează”, apreciază universitarul.
Ceauşu: Până la şcoli, contează înghesuiala
Plus că, mai spune acesta, o parte dintre oameni sunt vaccinaţi, o parte a mai trecut prin boală, şi atunci fac forme mai uşoare, cu durate mai scurte de eliminare de virus: „Sunt şi nişte factori favorabili, dar şi factori nefavorabili legaţi de infecţiozitatea foarte mare a acestei tulpini Omicron, comparativ cu celelalte”.
Ceea ce este îngrijorător este nu atât redeschiderea şcolilor, cât faptul că de Sărbători nu s-au respectat măsurile sanitare care ar fi redus transmiterea virusului. „Asta va face ca în fiecare zi să crească numărul de cazuri depistate. Redeschiderea şcolilor este pe ultimul plan în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri. Această creştere va fi cauzată în primul rând de înghesuielile practicate în această perioadă. În continuare măsurile sanitare nu sunt respectate”, mai spune profesorul. Iar asta ne va costa.
Înlănţuire de evenimente super- spreader
Cercetătorul Octavian Jurma apreciază ca dezolantă decizia de reluare a cursurilor faţă în faţă. „După ce petrecerile şi minivacanţa de Revelion au răspândit Omicron în toate oraşele din România, şcolile vor asigura răspândirea Omicron în toate familiile care au copii la şcoală, iar părinţii şi bunicii acestor copii le vor răspândi la birou sau în biserici şi celor care nu [mai] au copii în şcoli” a comentat Jurma pe pagina sa de socializare.
Acesta adaugă: „Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă şi demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”.
Jurma mai spune că valul 5-Omicron a debutat deja la trei zile după petrecerile de Crăciun şi va fi puternic accelerat de cuplarea relaxării de Revelion cu deschiderea prematură a şcolilor în format fizic. Cercetătorul consideră că debutul valului 5 a fost avansat cu aproape 2 săptămâni faţă de prognoza Istitutului Naţional de Sănătate Publică, tocmai din cauza măsurilor de relaxare inoportune, a abandonării certificatului verde şi a deschiderii şcolilor în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic. „Dintre cei 3 factori agravanţi, deschiderea şcolilor în format fizic la trei zile după petrecerile de Anul Nou pentru a recupera o vacanţă inutilă şi pe care nimeni nu a cerut-o este fără îndoială cea mai iraţională măsură posibilă dintre toate”, consideră cercetătorul.
Ce recomandă Octavian Jurma
Specialistul avansează ca soluţii ţinerea şcolilor închise pentru cursuri faţă în faţă timp de două săptămâni şi vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani de către părinţii care doresc să-i protejeze astfel. Aceasta pentru că „nu avem scenarii obiective de a intra în online, nu mai avem semafor şcolar, nu se mai permite şcoala online pentru familiile cu persoane cu risc crescut, nu se cere nici certificat verde pentru elevi şi profesori, deşi toţi ştim deja cât de puţin durează validarea la intrare, nu avem sisteme eficiente de aerisire şi filtrare, nu avem detectoare de CO2 care să anunţe profesorii când e necesară aerisirea clasei. La aproape toate întrebările legate de siguranţa în şcoli avem răspunsuri simple: nu, Nu, NU”.
Din fericire, avem şi câteva lucruri bune, mai spune Jurma: „Obligativitatea măştii, care ştim sigur că oferă o protecţie foarte bună mai ales în cazul măştilor FFP2/FFP3; testarea săptămânală, care, din păcate, pare să fie un eşec la fel de lamentabil ca vaccinarea; copiii între 12 şi 18 ani se pot vaccina cu acordul părinţilor, iar copiii între 5 şi 11 ani se vor putea vaccina în curând. Îmi întăresc recomandarea de a evita şcoala în prima săptămână, când se vor developa cazurile venite din vacanţă”, conchide Jurma.