UNSAR: Legislaţia RCA privind daunele nu s-a schimbat. Care este soluţia optimă pentru constatare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de constatare a daunelor pentru asiguraţii RCA nu s-a schimbat şi rămân în vigoare reglementările din norma RCA din decembrie 2016, anunţă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

UNSAR precizează că deşi în media au fost vehiculate informaţii cu privire la schimbarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, începând cu 10 februarie, a procedurii de constatare a daunelor, aceste reglementări sunt în vigoare din luna decembrie 2016, fiind cuprinse în Norma 39/2016 (norma RCA).

Potrivit acestora, asigurătorul RCA efectuează constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la persoana prejudiciată. De asemenea, obligaţia asigurătorului RCA de a constata daunele în acest termen poate fi invocată de către persoana prejudiciată numai în condiţiile în care aceasta permite accesul asigurătorului RCA la bunul avariat în vederea efectuării constatării.

Astfel, nu există niciun element de noutate cu privire la această procedură: uzual, în cazurile de daune majore, când autovehiculul este nedeplasabil, constatarea se efectuează în locul în care este staţionat, iar pentru toate celelalte cazuri, şoferul se deplasează la sediul asigurătorului. 

Potrivit UNSAR, această uzanţă este motivată de faptul că, în acest moment, există o serie de instrumente atât informatice, cât şi procedurale care facilitează constatarea la sediul asigurătorului. Interpretarea conform căreia constatarea se face în locul stabilit de păgubit, în cazul în care acesta se află într-o zonă greu accesibilă, iar maşina avariată este deplasabilă, va avea efecte negative atât la nivel de operativitate, cât şi la nivel de costuri pentru asigurători, fapt ce poate afecta predictibilitatea primelor.

Soluţia optimă pentru constatare

UNSAR transmite că din punctul de vedere al industriei de asigurări soluţia optimă este ca păgubitul şi asigurătorul să stabilească împreună locul de efectuare a constatării, pentru a asigura acestui proces o bună operativitate şi reducerea timpului de constatare.

”Pentru o administrare eficientă a costurilor, care să nu pună presiune pe primele de asigurare, dar şi pentru o gestionare uşoară a resurselor implicate este de preferat ca procedura de constatare a daunelor să fie efectuată la sediul asigurătorului, ca şi până acum”, precizează instituţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite