Biletul de tren, cea mai proastă asigurare de deces. Cât de "ofertante" sunt celelalte categorii de transporturi de pasageri în asigurările de accidente mortale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Călători este obligată prin normele UE să despăgubească pasagerii în caz de vătămare sau deces din accident
CFR Călători este obligată prin normele UE să despăgubească pasagerii în caz de vătămare sau deces din accident

Transportatorii feroviari vor despăgubi cu 190.000 de euro/călător familiile afectate de accidente mortale. În aviaţie se asigură 272.700 de euro, iar pentru accidente rutiere se poate ajunge şi la cinci milioane de euro.

Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare vor creşte de 2,5 ori, de la 75.000 la 190.000 de euro/călător, potrivit unui proiect de act normativ prin care se urmăreşte conformarea României la regulamentele europene privind drepturile călătorilor din transportul feroviar.

Suma de 190.000 de euro, la care s-ar putea ajunge din 2014, este însă cea mai mică despăgubire de deces din domeniul transporturilor. Cea mai mare este prevăzută în legislaţia în vigoare privind răspunderea civilă auto (RCA), prin care familiile victimelor în caz de accidente mortale ar putea fi despăgubite cu până la cinci milioane de euro. Până în prezent, cea mai mare despăgubire în urma unui accident auto a fost de aproape un milion de euro.

În fine, pe calea aerului există mai multe reglementări, iar cea mai importantă este că, în caz de accident, companiile trebuie mai întâi să facă o plată anticipată, după care urmează alte despăgubiri morale şi materiale pe care le pot cere familiile pasagerilor afectaţi. Această plată anticipată este de 18.181 de euro, însă companiile de asigurări oferă din start o poliţă care ar acoperi întreaga daună, şi aceasta este, în cele mai multe cazuri, de 1,2 milioane de lei (272.727 de euro).

Despăgubirea CFR se poate lua şi în rate

„Totalul daunelor-interese care urmează a fi acordate se stabileşte în conformitate cu prevederile legale. Pentru fiecare călător se fizează o limită maximă în lei a echivalentului de 190.000 euro în sumă globală sau sub formă de rentă anuală corespunzătoare acestei sume globale“, se arată într-un proiect de OUG pentru modificarea regulamentului privind transportul pe căile ferate. Regulamentul respectiv a fost aprobat printr-o ordonanţă a Guvernului din 2005.

Sumele sunt acordate persoanelor care rămân lipsite de susţinător în urma decesului călătorului şi faţă de care acesta avea sau ar fi avut obligaţia de întreţinere. Suma prevăzută în prezent este de 75.000 de euro.
La solicitarea Comisiei Europene, Ministerul Transporturilor propune, printr-un alt proiect de act normativ, şi modificarea, şi completarea HG 1476/2009, care stabileşte drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar.

Noul proiect prevede sancţiuni, printre altele, pentru companiile feroviare care nu permit călătorilor să-şi aducă bicicletele la bordul trenului (amendă de la 1.000 la 3.000 de lei), care nu furnizează informaţii privind întreruperea serviciilor feroviare (de la 1.000 la 5.000 de lei) sau care nu asigură diverse tipuri de asistenţă călătorilor în caz de întârzieri (de la 1.000 lei la 3.000 de lei).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite