Teodorovici, despre legea insolvenţei: ANAF va avea o procedură clară când va cere conversia creanţelor în acţiuni sau falimentul
0Guvernul a adoptat, joi, în şedinţa de Guvern, Ordonanţă de Urgenţă prin care se va modifica legislaţia privind insolvenţa. La finalul şedinţei, mijnistrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că ordonanţa va permite eficientizareai recuperării creanţelor bugetare ale societăţilor aflate în insolvenţă, dar şi împiedicarea unor debitori de a se sustrage de la plata sumelor datorate bugetului.
„În prezent se află în procedura insolvenţei sau în perioada de observaţie, peste 6.000 de societăţi cu circa 64.000 de salariaţi. Arieratele bugetare ale acestor companii sunt de peste 63 de miliarde de ei, iar gradul de recuperare este de 6%.
Şi nu vorbim doar de companiile de stat, ci şi de cele private. Se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora şi menţinerea în circuitul economic Se impune adoptarea măsurilor urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanţelor bugetare, în anumite condiţii, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăţi cu potenţial de viabilizare şi cu consecinţe grave în plan economic şi social”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după şedinţa de Guvern.
Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea insolvenţei nu se va aplica retroactiv, a precizat Teodorovici.
"ANAF va avea o procedura clară, ca atunci când legea spune că trebuie facă anumite lucruri, să argumenteze foarte clar cele două variante. În situaţia în care ia o decizie, să ceară falimentul unei companii, de ce o face, când nu aplica o măsura, de ce nu o face, de ce propune conversia în acţiuni a unor creanţe, care este motivul economic şi aşa mai departe. Cadrul legal primar este acoperit. La nivel de procedură de lucru a ANAF lucrurile vor fi foarte clare", a spus Teodorovici.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii insolvenţei prevede conversia datoriei firmei, fie ea şi privată, în acţiuni care ajung în posesia statului, în contul datoriei pe care societatea o are la buget.
Pentru cesionarea de creanţe ale statului la firme în insolvenţă, trebuie respectate anumite condiţii, cumulativ:
preţul cesiunii este cel puţin egal cu valoarea creanţelor bugetare, asigurându- se recuperarea integrală a creanţelor bugetare înscrise in tabelul definitiv consolidat de creanţe.
plata preţului cesiunii şi recuperarea creanţelor bugetare se realizează într-o perioada de maxim 3 ani de la dată încheierii contractului de cesiune. cesionarul justifică un interes public în vederea cesionării creanţei
contractul de cesiune se încheie între data definitivării tabelului consolidat de creanţe şi data aprobării planului de reorganizare.
cesionarul creanţei bugetare preia ca urmare a cesiunii de creanţă toate drepturile creditorului bugetar. În situaţia in care plata preţului cesiunii se se face într-o perioada mai mare de 30 de zile de la data încheierii contractului de cesiune, se datorează dobânzi potrivit Codului Fiscal.
dacă cesionarul nu plăteşte creditorului bugetar, la termenele prevăzute în contract, preţul cesiunii, contractul de cesiune reprezintă titlu executoriu pentru creditorul bugetar, iar creanţa acestuia este o creanţă bugetara ce poate fi recuperata potrivit Codului Fiscal.