Tender cedează de bună voie Fiscului un imobil din Bucureşti. Ce cere în schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tender

Administratorul judiciar al firmei Prospecţiuni, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, propune darea în plată către ANAF a unui imobil cu terenul aferent, în valoare de 6,54 milioane de euro, în contul unei datorii de 19 milioane de lei.

Propunerea este cuprinsă înttr-o modificare a Planului de reorganizare al Prospecţiuni SA, efectuată de administratorul judiciar EuroInsol în decembrie 2018 şi confirmată de instanţă spre sfârşitul lunii martie 2019.

În august anul trecut, sediul administrativ din Bucureşti, strada Caransebeş nr. 1 al Prospecţiuni, care iniţial era ipotecat în favoarea EximBank, fusese scos la licitaţie la preţul de pornire de 4,905 milioane euro plus TVA, după ce fusese evaluat la o valoare de piaţă de 6,54 milioane euro şi una de lichidare de 4,91 milioane euro.

Pentru că licitaţia a eşuat, administratorul judiciar propune darea în plată a imobilului din strada Caransebeş nr. 1, Sector 1, compus dintr-un teren de aproape 8.800 metri pătraţi şi patru clădiri cu suprafaţă construită desfăşurată totală de 12.874 metri pătraţi.

"Având în vedere că valoarea activului ce face obiectul dării în plată este mai mare decât valoarea creanţelor certe, lichide şi exigibile deţinute ce urmează a fi stinse de ANAF, Prospecţiuni SA este de acord ca diferenţa ce urmează a fi constatată să fie compensată cu obligaţiile fiscale viitoare, potrivit dispoziţiilor legale", arată administratorul judiciar al companiei, Euro Insol.

tender dare in plata

Prospecţiuni SA este o companie românească, cu capital privat având printre acţionari Tender SA şi SIF Muntenia, care a intrat în insolvenţă la data de 5 aprilie 2016. 

Compania a fost înfiinţată  în anul 1950, având în obiectul de activitate furnizarea de servicii de achiziţie a datelor geologice şi geofizice pentru industria de petrol şi gaze, atât în România, cât şi în străinătate. În prezent, societatea  are peste 750 de salariaţi, se arată într-un comunicat al Euro Insol.

 De la înfiinţarea sa, societatea a efectuat lucrări 2D de achiziţie a datelor geofizice pe o întindere de peste 450.000 km şi lucrări 3D pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 km².

 Experienţa companiei Prospecţiuni SA este extinsă şi la nivel internaţional, încă din anii '70 în ţări precum  Irak, Libia, Iran, Tadjikistan,  Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, etc.

 În plus, Prospecţiuni SA a contribuit în România la dezvoltarea economică, securitatea energetică şi la o mai bună cunoaştere a structurii geologice a subsolului ţării, prin achiziţia de date geofizice 2D şi 3D, procesare şi interpretare.

 În 2013, Prospecţiuni S.A. a înregistrat o cifră de afaceri de 382 milioane lei. Pe fondul prăbuşirii preţului barilului pe pieţele internaţionale, cifra de afaceri a scăzut la 307 milioane lei în 2014, respectiv 192  milioane lei în 2015, an în care compania a încheiat exerciţiul financiar cu o pierdere de 26 milioane lei. La momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugete şi salariaţi.

 Societatea deţine active în valoare de aproximativ 200 milioane lei şi are în derulare contracte cu o valoare de  peste 40 milioane Euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite