Tănase: România, în parteneriat cu SUA, Franţa şi Canada, va dezvolta obiective în domeniul nuclear. Investiţiile sunt de 9 miliarde de euro
0În programul de guvernare sunt prevăzute investiţii strategice în domeniul energiei nucleare în parteneriat cu SUA, Franţa, Canada în valoare de 9 mld. euro, a declarat, luni, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.
Antonel Tănase: Investiţiile strategice în securitatea energetică sunt fundamentale pentru dezvoltarea ţării noastre
Investiţiile strategice în securitatea energetică sunt fundamentale pentru dezvoltarea ţării noastre, a afirmat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, luni, 23 noiembrie 2020, la evenimentul ”2021 – Anul relansării”, din seria ”Împreună protejăm România”.
În cadrul evenimentului, Antonel Tănase a transmis salutul premierului Ludovic Orban şi preocuparea Guvernului pentru dezvoltarea proiectelor strategice pentru securitatea energetică a României.
“Săptămâna trecută, am lansat programul de guvernare „Dezvoltăm România”. Aşa cum a spus prim-ministrul Orban, acesta este planul pentru dezvoltarea noastră naţională şi tocmai acest plan a determinat autorităţile europene să aibă încredere în noi şi să pună la dispoziţia României peste 80 de miliarde de euro. Ne propunem să realizăm cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în următorii 4 ani, cu un ritm de creştere de peste 6% în 2024”, a spus Antonel Tănase.
Totodată, secretarul general al Guvernului a precizat că, în programul de guvernare, sunt prevăzute mai multe obiective în domeniul energetic: investiţii strategice în domeniul energiei nucleare în parteneriat cu SUA, Franţa, Canada în valoare de 9 mld. euro; capacităţi energetice noi cu gaze naturale la Complexurile Oltenia şi Hunedoara, Liberty Galaţi, ELCEN Bucureşti, Drobeta Turnu Severin; noi capacităţi hidroenergetice şi din surse eoliene în valoare de 26 mld. lei; modernizarea reţelelor de transport a energiei electrice prin închiderea inelului de 400 kV al României şi al municipiului Bucureşti prin investiţii de peste 1 mld. euro; modernizarea şi extinderea sistemului naţional de transport al gazelor natural – 9 mld. lei; exploatările de gaze naturale din offshore de la Marea Neagră.
De asemenea, Antonel Tănase a precizat că urmează să fie implementate mai multe programe şi scheme de ajutor de stat în domeniul energetic, respectiv: schema de ajutor pentru creşterea competitivităţii industriei prin exceptarea de la plata certificatelor verzi – 75 mil. euro pe an; schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc de relocare ca urmare a costului emisiilor de gaze cu efect de seră – 290 mil. euro; schema de ajutor de minimis „ELECTRIC UP“ privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice – 200 mil. euro; staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţă de judeţ – buget alocat 92 mil. lei; programul Casa Eficientă Energetic – buget alocat 429 mil. lei pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale.
Secretarul general al Guvernului a mai amintit că, în noiembrie 2019, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă nr. 68, prin care s-a reorganizat structura Guvernului, iar societăţile naţionale Transgaz şi Transelectrica au trecut în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
“Transgaz a finalizat recent Proiectul BRUA, un obiectiv de investiţii strategice pentru securitatea energetică a României. În acelaşi timp, prioritatea Transelectrica este siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi continuitatea în alimentare cu energie electrică a tuturor consumatorilor din zona Capitalei”, a mai afirmat Antonel Tănase.
De asemenea, Secretarul General al Guvernului a precizat că dezvoltarea infrastructurii energetice, alături de dezvoltarea infrastructurii de transport, digitalizarea administraţiei publice şi atragerea de fonduri europene sunt priorităţi pentru Guvern.
“Reforma a început, fiind accelerată şi de pandemia COVID-19, şi va continua în perioada următoare. Dezvoltarea infrastructurii energetice, alături de dezvoltarea infrastructurii de transport, digitalizarea administraţiei publice şi atragerea de fonduri europene sunt priorităţi absolute pentru Guvernul Orban şi se vor afla în topul priorităţilor noastre în viitorul Parlament. Demararea lucrărilor de construcţie la autostrada Sibiu-Piteşti, avansarea lucrărilor la drumul expres Craiova-Piteşti şi pentru Autostrada Unirii fac parte, de asemenea, din obiectivele strategice ale Guvernului”, a spus secretarul general al Guvernului.
Antonel Tănase a mai arătat că un alt obiectiv al actualului Guvern şi al său personal, în următoarea perioadă, este finalizarea autostrăzii de centură a municipiului Bucureşti, la care în acest an au fost deblocate lucrările.
“Românii şi mediul de afaceri trebuie să fie încrezători că, sub guvernarea Orban, România va deveni o ţară cu adevărat normală, în care poţi să trăieşti civilizat, în care eforturile depuse pentru plata taxelor şi impozitelor sunt răsplătite cu infrastructură modernă, cu servicii de sănătate şi de educaţie de calitate şi cu protecţie socială. Cel mai important obiectiv al nostru rămâne, însă, bunăstarea cetăţeanului”, a mai afirmat secretarul general al Guvernului.
Evenimentul a fost organizat online de Institutul Naţional de Statistică, o instituţie aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, şi de Grupul de Presă MediaUno.