Articol publicitar

Strigăt disperat al agricultorilor: Rachetele antigrindină ne-au nenorocit!

Publicat:
Ultima actualizare:
ddd

Seceta loveşte crunt sectorul agricol din România. Cel mai grav afectate sunt culturile de cereale, estimările arătând că deja s-a compromis peste 50 la sută din producţia de grâu din acest an.

Fermierii din Prahova dar şi din alte zone ale ţării, mai ales din afara arcului carpatic, au atras încă de la început atenţia autorităţilor asupra daunelor pe care le provoacă Sistemul Naţional Antigrindină. Iniţiat în Prahova şi Iaşi ca experiment, sistemul a provocat de-a lungul ultimilor ani cea mai drastică diminuare a nivelului precipitaţiilor în zonele în care acesta functionează. Mărturie stau hărţile precipitaţiilor la nivel naţional elaborate de ANMH. Faptul că bateriile de rachhete antigrindina au un impact dezastruos asupra culturilor agricole de cereale a fost înţeles şi de guvernanţi, care au modificat pe şest în urma cu câţiva ani denumirea structurii din Ministerul Agriculturii care gestionează programul, în Autoritatea pentru Administratea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Realitatea însă demonstrează că titulatura ar fi trebuit completată cu “Scăderea Precipitaţiilor”, deoarece asta vad fermierii că s-a obţinut.

“Distrugerea agriculturii la noi în judeţ nu seceta o face, ci rachetele o fac. Noi nu am cerut ministerului să ne apere cu rachete de nimic. Să nu ne mai protejeze împuşcând norii, ci să ne lase să ne facem culturile”, spune Cosmin Olteanu, unul dintre fermierii de top ai României. Acesta menţionează o situaţie recentă, când, după o lungă perioadă de timp, urma să plouă. Norii de ploaie sănătoasă de deasupra culturilor au fost însă împrăştiaţi cu rachete. Astfel, în timp ce în toate localităţile din jur ploua, în zona “protejată” de rachetele antigrindină nu a picat niciun strop de apă, iar culturile sunt în continuare calamitate.

Revolta agricultorilor

Tot mai mulţi fermieri susţin că în condiţiile în care Ministerul Agriculturii va continua să împrăştie nori de ploaie cu rachete care în realtate fac altceva decât în teorie, securitatea alimentară a României este în pericol. Mai mult, realitatea din terem este cu totul alta decât cea promovată de oficialii care operează acest sitem de rachete antigrindină fiindcă, susţine Cosmin Olteanu: “Nu se justifică ca într-un judeţ în care terenurile sunt cultivate 95% cu cereale să dai cu rachete împotriva formării grindinei care ar fi în beneficiul a doar 5% din terenurile judeţului care sunt acoperite cu viţă de vie.”

Situaţia nu este deloc nouă, fermierii susţinându-şi afirmaţiile cu date concrete: producţiile obţinute în ultimul deceniu au fost dezastruoase. Astfel, de când s-a întrodus experimental proiectul pilot de distrugere a grindinei, culturilor le-a mers foarte rău. “Lucrez pământuri în zona judeţului Prahova de peste 25 de ani, am statistică cu ploile căzute în fiecare perioadă a anului. De când sunt operaţionale rachetele antigrindină, nivelul precipitaţiilor mai ales în lunile mai, iunie şi iulie s-a schimbat. O excepţia a fost  în anul 2014, unul foarte bun pentru culturi, când, din cauza lipsei fondurilor, nu s-a tras cu rachete antigrindină”, arată Adrian Mocanu, preşedintele filialei Prahova a Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).

În urma protestelor iniţiate de fermierii din Prahova aceştia se asteaptă ca  Ministrul Agriculturii Adrian Oros să ia de urgenţă măsura închiderii staţiilor de lansare a rachetelor antigrindină, în condiţiile în care nici o clipă în ultimii zece ani aceştia nu au cerut cuiva să fie protejaţi de fenomenele meteorologice extreme, pentru care au soluţiile proprii de protecţie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite