Deficitul bugetar a scăzut în luna iulie la 1,7 miliarde de lei, de la peste 3,8 miliarde lei în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetului general consolidat al statului s-a redus în iulie la mai puţin de jumătate faţă de finalul primului semestru, coborând la 1,74 miliarde lei, sau 0,2% din produsul intern brut (PIB), în condiţiile în care statul a redus ritmul de creştere a cheltuielor pentru a face faţă scăderii încasărilor la buget, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj.

În primele şapte luni din 2015, execuţia bugetului general consolidat  s-a încheiat cu un excedent de 7,4 miliarde lei (1,06% din PIB), însă între timp bugetul a fost afectat de mai multe măsuri fiscale şi salariale. 

După primele şase luni din acest an, bugetul înregistra un deficit mult mai mare, de 3,85 miliarde lei, sau 0,5% din PIB, însă deficitul s-a redus puternic după a şaptea lună, ceea ce înseamnă că bugetul a fost excedentar în luna iulie cu 2,1 miliarde lei. 

„Execuţia bugetului general consolidat pe cele şapte luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 1,74 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB“, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 129,6 miliarde de lei în perioada ianuarie-iulie, în scădere cu 2,4% faţă de primele şapte luni din 2015 şi reprezintă 17,1% din PIB. Scăderea încasărilor bugetare s-a agravat faţă de primele şase luni, când declinul era de doar 2%. 

Cel mai mare declin s-a înregistrat, după primele şapte luni, la încasările din TVA, care au scăzut cu 10,1% faţă de perioada echivalentă a anului trecut. În perioada ianuarie-iunie, scăderea a fost de 9,5%, în ciuda creşterii vânzărilor de retail cu aproape 20%. 

Ministerul motivează evoluţia prin reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, şi de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015.

Impozitul pe profit, accizele şi taxele locale au adus mai mulţi bani

Totuşi, alte taxe au adus mai mulţi bani la buget. „S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+10,5%), accize (+7,1%), contribuţii de asigurări sociale (+6,6%), impozitul pe salarii şi venit (+2,8%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+14,7%)“, arată datele MFP.

Încasările din contribuţii la sistemul public de pensii au fost mai mari cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15%, la impozite şi taxe pe proprietate cu 10,9%, iar la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o creştere de 6,2%.

Cheltuieli mai mari din cauza majorărilor salariale

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 131,4 miliarde de lei, au crescut cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Statul a temperat semnificativ în iulie creşterea cheltuielilor, care înregistrau un avans de 5,5% după primele şase luni din acest an. 

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în principal ca urmare a majorărilor salariale acordate în a doua parte a anului 2015 şi a creşterii salariului minim pe economie la 1.250 de lei, de la 1 mai.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în special cele de sănătate - cu 9,3%.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,9%, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,8 miliarde de lei, respectiv 1,7% din PIB, cu circa 2,7% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, susţine MFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite