Statul promite modernizarea minelor de huilă din Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor investi o sumă de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor din Valea Jiului, astfel încât costurile cu huila să scadă cu 40% în doi ani, a anunţat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

„Cărbunele costă acum 100 lei pe gigacalorie şi ar trebui să ajungă la un cost de 65 de lei“, a afirmat Popa la un forum pe teme de minerit. O parte din cele 60 de milioane de euro vor fi alocate de Complexul Energetic Hunedoara, iar o parte de la Guvern, a mai spus oficialul. Compania este deţinut de stat, prin Departamentul pentru Energie. 

Costurile mari, principala problemă

Compania întâmpină dificultăţi, după ce consumul de energie a scăzut cu 7% în acest an, iar energiile regenerabile sunt preluate cu prioritate în sistem. Principala problemă o constituie faptul că, per total, costul unui MWh de energie produs este de peste 200 de lei, în condiţiile în care în acest moment, media pe OPCOM se situează între 175 şi 180 lei/MWh. În aceste condiţii, societatea trebuie să se concentreze pe modernizări şi retehnologizări, astfel încât costurile să scadă. În vară, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, declara că, dacă minele din Valea Jiului ar fi integral retehnologizate, atunci Complexul Energetic Hunedoara nu ar mai avea nevoie de importuri şi că necesarul este de 60 de milioane de euro.

Minele, plimbate între companii şi ministere

Problema minelor de huilă este una veche. Statul a acordat subvenţii până în 2010 pentru producţia de huilă, în baza unor înţelegeri cu Comisia Europeană. Cele şapte mine de huilă erau grupate atunci în Compania Naţională a Huilei, care era şi cel mai mare datornic la bugetul general consolidat, cu o „gaură“ de peste un miliard de euro. Ulterior, statul român a gândit împreună cu autorităţile de la Bruxelles un plan prin care trei mine de huilă vor fi închise până în 2018, iar cele patru mine viabile au fost transferate către Complexul Energetic Hunedoara. Acesta este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni, care funcţionează pe huilă, şi minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan.

Exploatările care urmează a fi închise sunt Paroşeni, Uricani şi Petrila. Acestea erau grupate în Societatea Naţională de Închideri Mine, gestionată la rândul său de către Ministerul Economiei.  

Scandalul cărbunelui importat

În vară a existat un scandal-monstru, minerii din aceste exploatări blocându-se în subteran din cauză că CE Hunedoara a importat 450.000 de tone de huilă, în loc să cumpere din Valea Jiului. Principalul motiv al conflictului a fost exact preţul oferit: în timp ce Complexul Hunedoara oferea 43 de lei/gigacalorie, administratorii minelor doreau menţinerea tarifului la 69 lei/gigacalorie. Varujan Vosganian, care ocupa atunci portofoliul Economiei, a anunţat că minele neviabile vor fi trecute la Complexul Energetic Hunedoara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite