Statul va decide până pe 17 octombrie dacă va cumpăra Palatul Telefoanelor de la Telekom România sau nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telekom România este fosta Romtelecom, controlată indirect de către nemţii de la Deutsche Telekom
Telekom România este fosta Romtelecom, controlată indirect de către nemţii de la Deutsche Telekom

Documentul care va stabili necesitatea şi oportunitatea exercitării dreptului de preemţiune al statului în procesul de vânzare al Palatului Telefoanelor va fi finalizat până la 17 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

„MSI preconizează finalizarea notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului Palatul Telefoanelor, în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preemţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, în vederea prezentării în şedinţa de Guvern“, potrivit unui comunicat, citat de Mediafax. 

Telekom România - fosta Romtelecom - a anunţat, miercuri, că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

Cu un preţ de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco şi are un teren de 1.893 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 12.000 metri pătraţi.

A fost sau n-a fost informat?

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, afirma, după anunţul nemţilor, că statul a fost „surprins“ de anunţul operatorului telecom, mai ales că acesta nu a informat ministerul în legătură cu publicarea anunţului de vânzare. „După ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, îşi va manifesta sau nu dreptul de preemţiune. Este un cost foarte mare, trebuie să ne gândim ce vom face cu această clădire, dacă o vom achiziţiona“, a declarat Cotovelea.

Telekom România a informat totuşi statul în luna iunie cu privire la faptul că Palatul Telefoanelor este clădire monument istoric şi că, după obţinerea aprobării vânzării de la Consiliul de Administraţie al societăţii, operatorul are obligaţia de a înştiinţa statul, prin Ministerul Culturii, asupra intenţiei de vânzare.

Ministerul Culturii are dreptul de a achiziţiona monumentele istorice

Clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preemţiune a statului (în cazul în care Ministerul Culturii nu îşi exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, acest drept se transferă autorităţii locale), sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice, potrivit unui ordin al ministrului Culturii din 2004.

Statul deţine 45,99% din acţiunile Telekom România, restul titlurilor revenind grupului grec OTE. Mai departe, nemţii de la Deutsche Telekom controlează OTE.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite