Salariile bugetarilor au fost îngheţate. Urmează concedieri din companiile de stat. Explicaţiile lui Dan Barna VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
restructurari concedieri

Salariile bugetarilor au fost îngheţate, măsura fiind deja cuprinsă în proiectul de buget pe anul 2021, însă nu este suficient pentru reducerea cheltuielilor statului, oficialii aşteptând planurile de reformă ale companiilor de stat, care presupun şi eventuale concedieri.

„Reforma administrativă este şi în programul de guvernare şi este unul din obiectivele de policy şi ale acestui an, şi ale anilor care urmează. La nivelul acestui buget, primul pas a fost acela de îngheţa, de a păstra salariile la nivelul anului trecut, tocmai din raţionamentul că trebuie să păstrăm un deficit de 7,2, nu ne permitem o creştere de salarii”, a explicat Dan Barna, la Digi24, comentând observaţia că nu s-a mai discutat despre o reducere a aparatului bugetar atunci când a fost conturat bugetul pe 2021.

„Este o cerinţă pe care şi premierul Florin Cîţu, şi colegii noştri din guvern o înţeleg foarte clar. De la companiile publice s-a cerut - şi suntem în evaluare şi în aşteptarea acestor planuri de reformă explicită. Tocmai că păstrând aceleaşi anvelope bugetare ca şi anul trecut şi cu perspectivă de a fi reduse, e clar că aceste companii trebuie să vină cu planuri de reformă, tocmai de aceea nu s-a mărit bugetul şi s-a păstrat cel anterior, pentru că aşteptăm planuri de reformă şi este un obiectiv foarte clar să existe aceste reforme. Aşa cum TAROM a început încă de anul trecut această reformă şi e în desfăşurare, şi celelalte companii - Metrorexul este cel mai clasic exemplu din aceste zile - e clar că trebuie făcute reforme acolo şi rămâne un obiectiv pentru acest guvern”, a declarat vicepremierul la Digi24.

Întrebat dacă în 2021 vor pleca bugetari acasă, Dan Barna a răspuns: „Posibil să se întâmple lucrul acesta. Vorbeam de planurile de reformă din guvern, din coaliţe. Aceste planuri de reformă pot să presupună - şi unele companii bănuiesc că vor lua aceste decizii prin consiliile lor de administraţie, presupun, de reorganizare de activităţi. Adică nu e o cerinţă, e o consecinţă de optimizare a funcţionării acestor companii”, a explicat vicepremierul Dan Barna.

Sâmbăta trecută, premierul Florin Cîţu spunea că în alcătuirea bugetului pe 2021 va ţine seama de oprirea „hemoragiei banului public”  şi anunţa restructurarea companiilor de stat, avertizând că unele dintre acestea s-ar putea să nu supravieţuiască.  „Acesta e preţul pe care trebuie să îl plătească, dacă vrem să mergem mai departe”, a spus şeful guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite