Rovana Plumb: Nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii. Proiectul care reglementează plata pensiilor private a fost finalizat
0Guvernul face o analiză a sistemului privat de pensii (Pilonul II), cu asistenţa Băncii Mondiale, dar se va merge pe sistemul multipilon, nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii private, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, la un seminar despre pensii private organizat de Mediafax.
„Mesajul Guvernului este că mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema naţionalizării pilonului II de pensii private obligatorii“, a spus ministrul Muncii.
Rovana Plumb a adăugat că sistemul de pensii este foarte important pentru România, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja în plată, dar şi pentru generaţiile viitoare.
Ministrul a precizat că îmbătrânirea populaţiei este o problemă sistemică nu doar pentru România, aceasta afectând toate statele UE.
„Se discută deja de patru ani de zile şi s-a cerut reformarea sistemelor de pensii în general. Ar trebui să preluăm cele mai bune practice. Încă se lucrează la nivelul statelor membre“, a spus ministrul Muncii.
Rovana Plumb a făcut referire la două aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizând că în acest moment nu există niciun risc în ce priveşte plata pensiilor, şi sistemele private, arătând că Guvernul susţine sistemul multipilon.
Ministrul a mai spus că proiectul de act normativ care reglementează modul în care se va face plata pensiilor private din Pilonul II a fost finalizat şi este aşteptat avizul de la Ministerul Finanţelor.
„Proiectul este în analiză la Ministerul de Finanţe şi aşteptăm avizul Ministerului de Finanţe“, a spus Rovana Plumb.
Ion Giurescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, prezent la acelaşi eveniment, a declarat că credibilitatea sistemului de pensii private a început să fie afectată de unele probleme cu care se confruntă piaţa de capital şi a asigurărilor, o astfel de situaţie fiind îngrijorătoare.
„Ceea ce ne îngrijorează este, că după unirea fostelor autorităţi de supraveghere din domeniul pensiilor private, pieţei de capital şi asigurărilor sub umbrela Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pensiile private încep să fie afectate în sensul unei credibilităţi mai scăzute, situaţie care care nu are nicio legătură cu evoluţia acestui sistem. Ne-am molipsit de la asigurări şi piaţa de capital, care se confruntă cu unele de probleme mai mici sau mai mari“, a afirmat Giurescu.
El a spus că pensiile private sunt un vector de stabilitate al pieţei financiare non-bancare, care nu a produs scandaluri sau pagube participanţilor în ultimii opt ani.
Giurescu a adăugat că pensiile private reprezintă principalul mijloc de economisire la nivel naţional şi a estimat că, până la finele acestui an, aproximativ un milion de persoane vor avea în conturi individuale de pensii private sume peste media economisirilor în sistemul bancar.
În cei şapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,2 milioane şi administrează active nete de 4 miliarde de euro.
În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016.
Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor şi până în prezent, un randament mediu anual de 11,3%.
Mai puteţi citi: