Reactorul 3 de la Cernavodă e gata în proporţie de 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţial, Ceauşescu dorea construcţia a cinci reactoare la Cernavodă. Acum există două funcţionale iar statul mai vrea să construiască alte două
Iniţial, Ceauşescu dorea construcţia a cinci reactoare la Cernavodă. Acum există două funcţionale iar statul mai vrea să construiască alte două

Lucrările de construcţii civile nucleare dar şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52% la reactorul 3 de la centrala nucleară Cernavodă, în vreme ce lucrările hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare sunt gata în proporţie de 49%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pentru emiterea acordului de mediu, necesar realizării reactoarelor 3 şi 4.

Pentru unitatea 4, construcţiile civile sunt făcute în proporţie de 15%, se arată în nota de fundamentare. România caută investitori pentru cele două unităţi, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro şi în care statul contribuie cu 84%, prin Nuclearelectrica, restul fiind împărţit cu Enel şi ArcelorMittal.

În ceea ce priveşte impactul asupra mediului "nu a fost identificat un impact semnificativ negativ în situaţia funcţionării normale", se arată în acelaşi document. Deversările de apă tehnologică caldă în Dunăre nu vor avea "un impact semnificativ asupra evoluţiei florei şi faunei din zona de influenţă a proiectului", deşi temeperatura apei va creşte cu până la 10 grade Celsius în zonă.

Niciun pericol pentru mediu sau populaţie

Totodată, s-a estimat că prin funcţionarea U3 şi U4 nu există un impact semnificativ asupra habitatelor naturale şi speciilor de floră şi faună din zona de influenţă a proiectului, direct sau indirect, nici pe termen scurt sau lung, nici în faza de construcţie, în cea de operare sau de dezafectare.

Funcţionarea concomitentă a patru unităţi nucleare pe amplasamentul CNE Cernavodă nu afectează starea de conservare favorabilă a habitatelor şi speciilor, inclusiv a celor de interes comunitar.

Deşeurile radioactive produse (lichide şi solide) sunt colectate separat ca deşeuri compactabile, segregate, monitorizate, comprimate şi sunt transferate la Depozitul Intermediar de Deşeuri Radioactive de pe amplasament. 

Depozit nou în munţi

Depozitarea finală a deşeurilor radioactive şi a combustibilului ars rezultate din activitatea unităţilor U1 - U4 ale CNE Cernavodă se va face într-un Depozit Final de Deşeuri slab şi mediu active, respectiv într-un depozit geologic naţional care vor fi construite în conformitate cu Strategia Naţională pe termen mediu şi lung privind gestionarea combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive, inclusiv depozitarea definitivă şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice, se mai arată în nota de fundamentare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite