Războiul RCA continuă, şoferii ameninţă că vor protesta în martie, exact ca şi ciobanii, la Parlament, faţă de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii vor relua protestele faţă de scumpirea RCA cu o amploare mult mai mare decât în decembrie
Şoferii vor relua protestele faţă de scumpirea RCA cu o amploare mult mai mare decât în decembrie

Transportatorii rutieri ameninţă că vor protesta, după 15 martie, la Parlament şi ar putea bloca şi drumurile din ţară, nemulţumiţi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA.

Companiile de transport cer parlamentarilor să oprească, prin lege, creşterea preţurilor asigurărilor, a declarat preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Vasile Ştefănescu, citat de news.ro.

Transportatorii şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirea, în ultimele luni, legată de scumpirea chiar şi de câteva ori a poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).

Noua ţintă: Parlamentul

„După 15 martie vrem să protestăm la Parlament. Obiectivul nostru este acum Parlamentul României, for tutelar pentru ASF. Mişu Negriţoiu confundă instituţia numită ASF cu propriul lui SRL“, a spus Ştefănescu, pentru news.ro.

„Parlamentul să introducă un articol în lege prin care să protejeze cetăţenii acestei ţări de scumpirea RCA. Asigurarea maşinii nu este o opţiune, este obligatorie prin lege, aşa că şi preţurile pot fi limitate prin lege“, a precizat şeful COTAR.

Transportatorii care fac parte din COTAR nu sunt de acord cu afirmaţiile reprezentanţilor ASF, care susţin că preţul poliţelor de asigurare nu a crescut decât cu cel mult 50%, ei prezentând cazuri în care preţul a avut salturi şi de 200%.

Reamintim că., în decembrie 2015, COTAR a organizat un protest în Capitală şi câteva mii de şoferi au blocat Piaţa Victoriei pentru a a-şi exprima nemulţumirea faţă de creşterea semnificativă a tarifelor RCA.

Ar putea fi blocate oraşe şi şosele

Transportatorii ameninţă că vor organiza şi alte forme de protest, în cazul în care nu obţin satisfacţie din partea autorităţilor.

„Noi nu am văzut din comunicatul ASF şi din discuţiile purtate până acum că se doreşte dezamorsarea conflictului dintre asiguraţi şi asigurători. În această situaţie, suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării oraşelor a drumurilor naţionale şi judeţene revine exclusiv ASF“,  a anunţat COTAR, într-un comunicat de presă.

Acuzaţiile transportatorilor vin la scurt timp după ce ASF a aprobat un proiect al noii legi care să reglementeze piaţa RCA din România.

Joi, proiectul a fost transmis către Parlament şi Ministerul Finanţelor Publice, dar nu a fost prezentat public.

Miercuri, ASF a admis că problema preţurilor poliţelor RCA este una reală, anunţând că a decis să oblige şapte dintre cele nouă firme de asigurări care emit poliţe RCA să reanalizeze metodele folosite pentru stabilirea tarifelor şi să justifice modul de calcul, apoi să transmită noile tarife rezultate către ASF.

Decizia vine în urma unor controale efectuate de către inspectorii ASF la societăţile de asigurări care emit poliţe RCA.

Pilonul legii RCA, compensarea directă

Între timp, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, a declarat că proiectul privind poliţele RCA vizează compensarea directă, astfel încât asiguratul păgubit într-un accident să se poată adresa inclusiv asigurătorului, proiectul fiind criticat de transportatori.

„Eu cred că pilonul principal al legii poliţelor RCA (proiect de lege elaborat de ASF) este aşa-numita compensare directă sau decontare directă, (principiu aflat - n.r.) în dezbatere încă din anul 2012.
Cred că de această dată, în sfârşit, vom avea această compensare directă astfel încât să putem să venim cu un plus semnificativ de protecţie a consumatorului.
Este deosebit de important să se înţeleagă că asiguratul, în momentul în care are calitatea de păgubit într-un accident auto, să se poate adresa, inclusiv, asigurătorului pentru rezolvarea problemei respective şi primirea contravalorii“, a declarat Cornel Coca-Constantinescu, la finalul unei dezbateri pe tema RCA.

Oficialul a afirmat că în urma controalelor efectuate de ASF, privind modul de calcul al tarifelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife, în termen de 30 de zile.

Constantinescu a mai spus că se aşteaptă la o scădere a preţurilor poliţelor RCA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite