RADET vrea să scumpească gigacaloria de la 341 lei la 398 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gigacaloriei nu va creşte în Bucureşti după scumpirea gazelor naturale

Propunerea RADET de scumpire a Gigacaloriei cu 57 lei ar urma să fie discutată săptămâna viitoare în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Regia motivează necesitatea scumpirii prin faptul că tariful a rămas la nivelul din 2011.

Proiectul de hotărâre privind acordarea avizului de principiu a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane, de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii, de producţie şi distribuţie la centralele termice de cvartal şi de producere a energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, practicate de RADET Bucureşti, se află la punctul 18 al ordinii de zi a şedinţei CGMB din data de 30 august.

Potrivit acestuia, se propune majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice practicate de RADET, tarife care nu au mai fost modificate din anul 2011, din mandatul fostului primar general Sorin Oprescu. 

RADET a cerut Primăriei în iulie majorarea cu 32,88% a tarifului fără TVA de transport şi distribuţie a energiei termice la clienţii alimentaţi din puncte termice urbane, de la 106,24 la 141,17 lei/gigacalorie, şi cu 31,79% a celui de transport al energiei termice la clienţii alimentaţi din puncte termice proprii, de la 61 la 80,39 lei/Gcal. 

Regia a solicitat şi creşterea tarifului de producere şi distribuire a energiei termice la centralele termice de cvartal cu 28,56% pentru clienţii casnici, la 332,45 lei/Gcal, şi cu aproape 40% pentru cei noncasnici, la 361,97 lei/Gcal. 

Pentru tariful de producere a energiei termice la centrala Casa Presei Libere, cea mai eficientă dintre centralele RADET, s-a cerut o reducere cu 2,86% pentru clienţii casnici, la 171,37 lei/Gcal, şi o majorare cu aproape 11% pentru cei noncasnici, la 195,66 lei/Gcal. 

S-a scumpit apa rece şi tariful de canalizare

„În afara ceşterilor preţurilor de producere ale energiei termice, faţă de 2011, când au fost aprobate actualele tarife, preţul apei reci a crescut în etape, de la 2,26 lei/mc la 4,13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, preţul energiei electrice active rămânând practic neschimbat (de la 0,4566 lei/Kwh la 0,442575 lei/kwh (inclusiv accize, taxe). Din analiză se constată că începând cu 1 iulie 2017, costurile aferente activităţii de distribuţie şi transport au fost influenţate de creşterea costului specific cu energia termică pierdută la transport şi distribuţie de la 44,17 lei/Gcal (în tarif actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, în tariful de transport al energiei termice furnizate din PT proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (în tariful actual) la 34,18 lei/Gcal”, se arată în proiect.

O altă cheltuială care influenţează tariful îl reprezintă, potrivit RADET, cea cu apa de adaos, creşterea consumului specific de apă de adaos (mc/Gcal) şi creşterea preţului apei de adaos furnizată de ELCEN au condus la creşterea costului specific cu apa de adaos de la 6,81 lei/Gcal la 12,72 lei/Gcal în cazul tarifului de transport şi distribuţie şoi de la 3,92 lei/Gcal, în cazul tarifului de transport pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice propri

Toate aceste valori includ costurile RADET, plus o rată reglementată de profit de 5%, conform legislaţiei în vigoare.

Dacă nu se scumpeşte gigacaloria subvenţia acordată RADET ar trebui majorată cu peste 151  milioane lei

Potrivit raportului de specialitate la proiectul de hotărâre al CGMB, întocmit de Direcţia Generală Economică din Primăria Bucureşti, dacă majorările de tarife solicitate de RADET vor fi aprobate, pentru menţinerea neschimbată a preţurilor actuale de facturare a energiei termice furnizate populaţiei, PMB va trebui să majoreze cu 151,2 milioane lei pe an subvenţia acordată RADET pentru compensarea diferenţei, sumă care include şi TVA. Pentru anul în curs, bugetul Capitalei prevede subvenţii pentru RADET cifrate la 570,6 milioane lei. 

După ce CGMB va aviza de principiu majorarea tarifelor, RADET se va prezenta cu hotărârea CGMB la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru a lua aviz şi de la aceasta, potrivit legislaţiei în vigoare. Ulterior, după avizul ANRE, CGMB ar putea aproba propriu-zis (sau nu), printr-o nouă hotărâre, majorările de tarife solicitate de RADET şi menţinerea sau creşterea corespunzătoare a preţului de facturare a energiei termice către consumatori. Dacă Consiliul va decide să majoreze tarifele RADET, dar să nu scumpească căldura pentru bucureşteni, atunci va trebuie să crească subvenţia achitată din bugetul local al Primăriei către RADET pentru compensarea diferenţei.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite