Putin are nevoie de un război pentru a motiva căderea economică a Rusiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment Federaţia Rusă şi-a pierdut locul de Mare Putere. Acest lucru din cazua faptului că mentalitatea în societatea rusă este una primitivă, violentă, în care forţa primează. De 200 de ani Rusia a investit în forţă şi deloc în educarea societăţii, ba mai mult, valorile apărute accidental au fost suprimate.

Renaşterea economică sub ţarul Vladimir Putin

Putin a reuşit să renască în mod aparent puterea globală a Rusiei prin naţionalizarea resurselor naturale, cele mai importante fiind cele de hidrocarburi.  El a scăpat de cei care le acaparaseră în mod autoritar: trimiterea în închisoare, asasinate şi auto-expulzări (dacă pot spune aşa).

Presa rusă liberă a fost eliminată, tot aşa cum şi jurnaliştii liberi au fost intimidaţi, executaţi sau condamnaţi.

Prin exportul acestora la preţuri impuse, în condiţiile în care statele europene nu aveau o alternativă, a reuşit să strângă suficient capital cu care să încerce îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţeanului simplu.

Pe de altă parte, sume importante de bani din avuţia statului şi naţiunii ruse s-au scurs către mafia dezvoltată în jurul lui Vladimir Putin. Există la Moscova o clasă de privilegiaţi care răspunde imediat la comenzile ţarului, iar în schimb li se oferă bunăstare.

În loc a folosi banii dobândiţi din exportul de hidrocarburi pentru a renaşte în mod real şi economic Rusia - adică Vladimir Putin - a preferat să crească investiţiile militare şi să ofere direct bani cetăţenilor pentru a-i scoate din zona de ţară de lumea a treia (Rusia nici astăzi nu are statutul de ţară dezvoltată, lucru pe care, de exemplu România, îl are). Acest lucru tot nu i-a reuşit.

Putin nu a investit în educaţie mai deloc, iar principala problemă a societăţii ruse este educaţia şi modelul violent primitiv pe care este construită. Putin nu a investit deloc în susţinerea micilor investitori, în dezvoltarea unei economii reale, bazate pe producţie şi nu pe consumul resurselor naturale.

Şantajul energetic practicat de către Rusia

Principalii beneficiari ai gazului rusesc sunt statele europene. Problema Rusiei este aceea că niciodată nu a negociat, ci a impus. Ba mai mult, cu cât statul se afla mai mult în disgraţiile Moscovei cu atât preţul era mai mare.

Spre exemplificare, Ucraina plătea cel mai mare preţ  la gaze, dacă e să vorbim de celebra prietenie ruso-ucrainiană. Rusia a avut grijă  ca să ţină acest stat - frate în mod permanent sub şantajul economic al gazului, prin intermediul căruia controla chiar clasa politică de la Kiev. Nu mai amintesc aici de faptul că marea eroină Timoşenko este chiar cea care a vândut interesele ucrainienilor către Rusia.

În anul 2009 au apărut probleme între Rusia şi Ucraina pentru ca la începutul lui 2010 prima să întrerupă livrările de gaze către Ucraina şi automat spre Europa.  România nu a fost deloc afectată de acest lucru datorită resurselor proprii, dar 25% din consumul european provenea din Rusia. Occidentul, însă, a căutat soluţii pentru a evita şantajul unui stat de lumea a treia.

Căderea economică a Rusiei

Acela a fost momentul în care puterile occidentale au decis schimbarea politicii energetice. Spre exemplificare,  SUA a intensificat extragerea de gaze, inclusiv gaze de şist. Acestea au fost lichefiate şi puse pe vapoare, pentru a fi descărcate în toată lumea. Dacă înainte de 2009 Rusia extrăgea cele mai multe gaze, în acest moment SUA are acest statut.

Un alt exemplu este chiar România, care a montat parcuri eoliene ce pot asigura în medie anuală cel puţin 10% din consumul intern. Mai puneţi transformarea porumbului (şi alte plante energetice) în biodisel şi deja vorbim de independenţa de care preşedintele Traian Băsescu ne amintea. Aici putem pune şi începerea prospecţiunilor pentru gaze de şist, ca o alternativă la gazul rusesc. Această din urmă practică nu are, însă, o susţinere puternică deoarece nu se cunosc consecinţele asupra mediului.

Putin are nevoie de un război

Rusia se află acum în ultimul moment, un moment al disperării, în care mai poate acţiona pentru a bloca anumite state în propria sferă de interese. Gazul lichefiat adus de către americani vor face ca în câţiva ani Rusia să nu mai aibă piaţă de desfacere de tip monopol şi să fie forţată să negocieze. 

Principala resursă financiară a ţării va cădea. Să ne amintim că o situaţia similară a dus URSS în colaps economic şi ulterior a determinat căderea blocului.

Putin nu are cum să justifice acest lucru ruşilor de rând şi atunci are nevoie de un conflict, de un nou Război Rece pe seama căruia să le explice cetăţenilor de ce ei o duc mai greu, de ce nu mai cumpără străinii gazele ruseşti. El vrea să iasă ca un erou din istoria Rusiei şi va face acest lucru prin includerea de noi teritorii, chiar dacă acest lucru va duce în final la colaps economic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite