Provocarea bancherilor: „bazinul“ cu persoane fizice şi firme creditabile este mic, bătălia pentru clienţi e în toi. Cine mai e bancabil în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru relansarea creditării este nevoie de mărirea numărului de persoane şi firme solvabile, creditabile, băncile având la dispoziţie destui bani pentru finanţări, reiese din studiile prezentate de Rozalia Pal – economistul-şef al Garanti Bank – şi Andrei Rădulescu – senior economist al Băncii Transilvania – în cadrul unui seminar bancar organizat, la Sinaia, de Finmedia şi revista „Piaţa Financiară“.

„Creditarea a scăzut, dar nu s-a oprit, ceea ce arată că se pot acorda credite şi în condiţii de prudenţialitate ridicată“, a precizatat Rozalia Pal.

Cine mai e bancabil în România

În topul domeniilor care prezintă proiecte noi şi profitabile – deci bancabile – economistul-şef al Garanti Bank a menţionat IT&C, industria alimentară (care include şi sectoarele de băuturi şi tutun), producţia de echipamente electrice, producţia de motoare şi componente auto şi fabricarea de mijloace de transport.

Rozalia Pal a arătat, în schimb, că din actuala structură a populaţiei reiese că doar o mică parte din persoanele fizice pot avea acces la credite.

„Sunt aproximativ patru milioane de salariaţi, mulţi neînregistraţi, la care se adaugă 2,6 milioane de lucrători pe cont propriu (dar din care nu se ştie câţi lucrează, cu ziua, în agricultură, deci sunt posibil nebancabili), plus 400.000 de studenţi şi 1,8 milioane de casnice. Această structură a populaţiei ar trebui să se schimbe, cu timpul“.

Cât despre firme, Rozalia Pal a arătat că statul ar trebui să dezvolte programe mai ample de garantare, astfel încât companiile noi şi cele creative să-şi amelioreze accesul la finanţarea bancară.

„Economia a crescut şi în perioada de scădere a creditării, iar scăderea stocului de credite este o durere a băncilor“, a conchis oficialul Garanti Bank.

Sectorul bancar, evoluţii recente şi provocări

La rândul său, Andrei Rădulescu a arătat că „lumea (creditorii, dar şi clienţii acestora) nu mai vrea risc valutar“ şi că a venit vremea „să profităm de ajustările macroeconomice făcute în ultimii 5-7 ani“.

De ce au venit, totuşi, băncile străine în România? „În anii 2005-2007, ţara noastră era şi sub-bancarizată, dar şi candidată la intrarea în UE, lucru care a însemnat o mare oportunitate pentru bancheri“, a apreciat economistul.

Iată, pe scurt, evoluţiile recente şi provocările sectorului bancar, prezentate de senior-economistul Băncii Transilvania:

Evoluţii recente
** Ajustare cu întârziere, dar amplă, după incidenţa primului val al Marii Recesiuni;
** Reducerea expunerii băncilor străine;
** Premise de stabilizare, influenţate de deciziile de politică economică;
** Însănătoşire a activelor, după accelerarea procesului de curăţare bilanţieră;
** Convergenţa ratelor de dobândă către Zona Euro;
** Contracţia creditului neguvernamental;
** Expunere echilibrată a băncilor.

Provocări
** Scădereea generalizată a ratelor de dobândă;
** Creşterea gradului de bancarizare;
** Intensificarea concurenţei;
** Costurile de reglementare;
** Revoluţia Digitală;
** Climatul dificil din Grecia;
** Tensiunile geo-politice regionale;
** Riscurile politice interne;
** Finanţarea proiectelor de investiţii şi susţinerea convergenţei economice;
** Uniunea Bancară şi Zona Euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite