Prostituţia, piatra de moară de gâtul economiei negre. Contrabanda cu alcool, campioana lui 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponderea activităţilor de prostituţie în PIB este de 0,03%, aratt statisticile oficiale
Ponderea activităţilor de prostituţie în PIB este de 0,03%, aratt statisticile oficiale

Veniturile totale obţinute în România din activităţi ilegale – contrabanda cu tutun şi alcool, prostituţia şi consumul de droguri – au crescut în 2013 faţă de 2012 cu 0,95%, însumând 1,8 miliarde de lei, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prostituţia a fost singurul domeniu din economia neagră care a avut o scădere, toate celelalte fiind în creştere.

Anul trecut, veniturile obţinute din prostituţie au însumat, potrivit INS, 179,3 milioane de lei, în scădere cu 26,2% faţă de totalul din 2012, care fusese de 243,2 milioane de lei.

„Fetiţele“ lucrează 43 de săptămâni pe an

Cum a calculat INS aceste venituri? Explicaţia se regăseşte în precizările metodologice privind estimarea activităţilor ilegale în România.

Spre exemplu, referitor la prostituţie, INS precizează: „Din punct de vedere al timpului de lucru, sexul comercial poate fi considerat o activitate sezonieră, practicantele sexului comercial lucrând 43 de săptămâni pe an (ipoteze luate în calcul şi de alte state membre) sau chiar mai puţin, în funcţie de locul de desfăşurare a serviciilor“.

Iar „producţia“ este calculată în funcţie de „numărul practicantelor, preţul mediu, numărul de clienţi mediu zilnic şi număr de zile lucrătoare“, care se raporează la numărul de locuri de desfăşurare.

Potrivit aceloraşi norme metodologice, „producţia obţinută din practicarea sexului comercial este consumată de către gospodăriile populaţiei“.

Turiştii străini, aport nesemnificativ

Există posibilitatea ca şi turiştii străini sosiţi în România să apeleze la servicii sexuale, valoarea acestora fiind considerată export de servicii.
Exportul de servicii s-a calculat pe baza unor ipoteze privind numărul consumatorilor de astfel de servicii din rândul turiştilor străini sosiţi în România şi cazaţi în hoteluri în oraşele Bucuresti şi Constanţa. Valoarea exportului de servicii rezultată este nesemnificativă
", mai arată Institutul Naţional de Statistică.

Contribuţie nesemnificativă la PIB

Stratisticile arată că 2009 a fost un an de vârf, prostituţia producea, în România, 332 de milioane de lei.

image

În alte ţări, această activitate e mult mai amplă. În Marea Britanie, ajunge la 5,3 miliarde de lire sterline, adică aproape 30 de miliarde de lei, în Italia la echivalentul a 15,4 miliarde de lei, iar în Spania la peste 16 miliarde de lei, de aproape 100 de ori mai mult decât în România.

De altfel, şi contribuţia prostituţiei la PIB-ul general al ţării e nesemnificativă la noi – 0,03% în 2013, fata de 35% la spanioli.

Structura economiei negre

Ponderea fiecărei activităţi în totalul veniturilor realizate din economia neagră este următoarea:

Consumul de droguri – 41,2%
Contrabanda cu ţigări – 40,2%
Prostituţia – 10%
Contrabanda cu alcool – 8%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite