Proiectul Legii Turismului va fi modificat, la cererea patronatelor şi federaţiilor din domeniu. FPTR vrea schimbarea integrală a actului normativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) va modifica proiectul Legii Turismului, aflat în dezbatere publică de pe 26 iunie, după ce a primit o serie de observaţii de la organizaţiile din turism, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) cerând chiar schimbarea integrală a actului normativ.

„Unele patronate şi federaţii din domeniul turismului şi-au prezentat observaţiile şi sugestiile, în termenul prevărut de lege, context în care a fost agreată necesitatea armonizării diferenţei de abordare privind conţinutul proiectului de lege între organizaţiile patronale din turism şi MECT. În acest sens au fost organizate o serie de întâlniri cu scopul de a analiza observaţiile şi propunerile avansate de mediul privat, pentru a identifica forma prin care aceste propuneri să fie incluse în proiectul de lege. Seria întâlnirilor va continua şi în perioada imediat următoare, urmând ca atunci când se va ajunge la forma finală a proiectului de lege, agreeată cu reprezentanţii mediului de afaceri din turism, proiectul să fie prezentat în Guvern şi înaintat Parlamentului României spre adoptare“, a transmis Ministerul Economiei, la solicitarea Mediafax.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) spun că au cerut doar să dispară diferenţa dintre detailişti şi touroperatori. „ANAT a cerut să fie un singur tip de agenţie de turism. Ministerul nu a acceptat. Azi, un touroperator poate vinde şi la public şi la alte agenţii. Modificarea acceptată de minister este ca detailistul să vândă doar publicului. În prezent, există circa 85% touroperatori şi 15% detailişti. Dacă va fi aprobată Legea Turismului, în doi ani vor fi 10% touroperatori şi restul detailişti", a declarat pentru Mediafax Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT.

La rândul lor, oficialii FPTR afirmă că nu sunt de acord cu proiectul de lege în actuala variantă. De altfel, federaţia a solicitat în iulie retragerea proiectului privind Legea Turismului de pe site-ul ministerului, proiect pe care îl consideră incoerent.

Reprezentanţii patronatului apreciază că cea mai mare parte din textul proiectului a fost luat „copy-paste“ din zeci de acte normative în vigoare de ranguri diferite.

„A rămas propunerea la minister să ne întâlnim, le-am spus că le punem la dispoziţie spaţiu în acest sens. Noi am vrea să se schimbe legea cu totul. Nici nu vrem să stăm la discuţie pe proiect în această variantă. Am cerut reluarea întregului proiect de lege", a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducan.

Proiectul iniţial privind Legea Turismului prevedea, printre altele, închisoare de până la trei ani şi amenzi de maxim 50.000 de lei pentru construcţiile neautorizate în areale turistice.

Potrivit proiectului de act normativ, constituie infracţiuni "executarea în areale turistice fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor construcţii sau dotări decât cele admise în condiţiile legii", precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

De asemenea, nerespectarea prevederilor privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a plajei închiriate, neamenajarea plajei la începutul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei se amendează cu sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei.

Amenzi între 5.000 la 10.000 lei se vor da pentru circulaţia sau staţionarea autovehiculelor pe plajă, pentru permiterea campării pe plaja cu destinaţie turistică, dar şi pentru permiterea realizării de activităţi de comerţ ambulant pe plajă.

În plus, operatorii economici autorizaţi în domeniul turismului au obligaţia "să funcţioneze cu personal calificat, specializat, perfecţionat şi autorizat, în conformitate cu reglementările şi normele de specialitate în vigoare". În ceea ce priveşte formarea profesională, se specifică faptul că este permisă dobândirea competenţelor profesionale în domeniul turismului prin "practicarea unor activităţi specifice sectorului turistic direct la locul de muncă sau autoinstruirea".

Documentul mai prevede că operatorii economici din turism care deţin structuri de primire turistice în staţiuni au obligaţia să renoveze exterioarele clădirilor de orice tip în care îşi desfăşoară activitatea de cazare, alimentaţie publică, agrement, transport turistic, tratament balnear, în vederea asigurării aspectului general al clădirii.

În prezent, sectorul de turism din România este reglementat printr-o serie de acte normative de rang diferit, având acelaşi obiect şi fiind reglementate de acte normative separate şi distincte din punct de vedere juridic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite