Proiect PSD: Nu se mai pedepseşte cu închisoarea executarea fără autorizaţie a lucrărilor de construcţii, inclusiv cele ce privesc monumentele istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache FOTO Inquam Photos / Georg Călin
Florin Iordache FOTO Inquam Photos / Georg Călin

Mai mulţi deputaţi PSD şi PNL, în frunte cu Florin Iordache au iniţiat un proiect care vrea îi să scutească de la închisoare pe cei care execută sau desfiinţează fără autorizaţie lucrările de construcţii, fiind vizate şi monumentele istorice.

Iniţiativa îl are drept principal iniţiator pe Florin Iordache, împreună cu alţi deputaţi PSD, dar printre semnatari se regăseşte şi deputatul PNL Claudiu Florin Roman. Propunerea a fost înregistrată la Senat ca primă Cameră sesizată în data de 26 martie, Camera Deputaţilor urmând să fie for decizional.

Mai precis, deputaţii doresc să fie eliminat din lege articolul privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii care prevede că se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă „executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) , c) , e) si g) , cu exceptiile prevăzute de lege”.

Este vorba de următoarele tipuri de lucrări de construcţie:           

b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege - monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;

c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, branşamente şi racorduri la reţele de utilităţi, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente;

e) lucrări de foraje şi excavari necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospectiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice;

g) organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote.

Proiectul menţine însă pedeapsa cu închisoarea pentru celelalte două categorii prevăzute de lege, şi anume: continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente; întocmirea ori semnarea documentaţiilor tehnice - D.T. necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a proiectelor tehnice şi a documentaţiilor de execuţie, pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară.

Cum motivează iniţiatorii proiectul

Autorii proiectului îşi motivează propunerea prin faptul că pe rolul instanţelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizaţie, dar în proporţie de 99% cazurile respective se sancţionează cu o simplă amendă. În plus, potrivit lor, amenzile pentru astfel de infracţiuni au un cuantum menit să descurajeze demararea unor lucrări fără autorizaţie de construire.

„Considerăm că o asemenea iniţiativă are atât rolul de a decongestiona activitatea instanţelor, cât şi acela de a nu mai fi nevoie ca, pentru fiecare autorizaţie care a expirat câteva zile, funcţionarii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, să nu mai fie nevoiţi să depună plângeri penale”, susţin ei în expunerea de motive a proiectului.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite