Primul insolvent pe persoană fizică din România: Un afacerist condamnat la 20 de ani de închisoare în ţeapa imobiliară „Vectra”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vectra

Primul caz de insolvenţă a unei persoane fizice a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, a anunţat Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Persoana în cauză este Adrian Roşu, un cunoscut afacerist dezvoltator imobiliar, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul „Vectra”.

„În această nouă secţiune din cadrul Buletinului Procedurilor de Insolvenţă se publică actele de procedură emise în cadrul procedurii de insolvenţă a persoanelor fizice de către comisiile de insolvenţă, instanţele judecătoreşti, administratorii de procedură şi lichidatorii desemnaţi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicatul ONRC.

Cine este Adrian Roşu             

Adrian Roşu este din Constanţa şi a fost condamnat de Tribunalul Constanţa, dar doar în primă instanţă, de către, în decembrie 2012, la 20 de ani de închisoare pentru un mic „tun” imobiliar în dosarul „Vectra”. Potrivit rechizitoriului DNA, Roşu, împreună cu alte două persoane, toţi reprezentanţi ai companiei Vectra Imobiliare, au indus în eroare 189 de persoane angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa.

Cumpărătorii au achitat atunci preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie – construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial.

 „În această situaţie sunt 80 de familii. S-au plătit sume cuprinse între 30.000 şi 55.000 de euro pentru apartamente ce urmau să se construiască în zonele Baba Novac şi Compozitorilor. Nu s-a construit nimic. Totul e la stadiul de groapă“, reclama atunci Marian Gligorie, unul dintre păgubiţi.

Câteva zeci de familii au protestat atunci în faţa Prefecturii Constanţa sau la locul construirii vilelor, cerând să se facă dreptate.

Potrivit DNA, la momentul încheierii contractelor, cumpărătorii nu au ştiut că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi. De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare. În plus, cei trei reprezentanţi ai companiei s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din grupul Vectra şi au continuat să facă promisiuni nefondate cumpărătorilor. Ei au fost prejudiciaţi, astfel, cu sumele totale de 5.586.828 euro şi 282.500 lei.

Adrian Roşu, împreună cu ceilalţi doi condamnaţi, trebuiau să plătească aceste prejudicii. Roşu a intrat, însă, oficial în insolvenţă. Decizia de intrare în insolvenţă nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 7 zile.

Legea falimentului personal a intrat în vigoare la 1 ianuarie 

Amânată succesiv în ultimii ani, Legea 151/2015 privind falimentul persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Legea falimentului personal prevede că o persoană fizică cu datorii mai vechi de 90 de zile poate depune o cerere de intrare în insolvenţă la comisia de insolvenţă care se înfiinţează la nivel teritorial, o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei personale. 

În cazul în care persoana cu datorii consideră că nu mai are nici o şansă să ramburseze debitele printr-un plan de redresare, atunci depune cererea de insolvenţă direct la instanţă, dar numai dacă este de acord să îi fie vândute bunurile pe care le are pe numele lui, pentru a achita datoriile persoanei către creditori.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite