Preţul cartofilor s-a dublat, carnea la fel, doar o singură ieftinire în cinci ani de criză. Cum au urcat preţurile la alimentele de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape toate alimentele de bază s-au scumpit în ultimii cinci ani de criză economică FOTO Adevărul
Aproape toate alimentele de bază s-au scumpit în ultimii cinci ani de criză economică FOTO Adevărul

Cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire in aproape cinci ani de criza, dar nici alte alimente nu s-au lasat mai prejos. Doar un singur aliment a consemnat o usoara ieftinire, dar in rest dezastru: am avut scumpiri pe toata linia.

Econtext va arata cum au evoluat preturile la 15 alimente de baza din mai 2008, exact inaintea crizei, si pana in prezent, in mai 2013. Adica cinci ani! Din care cea mai mare parte am petrecut-o in criza, aceasta incepand cateva luni mai tarziu, in octombrie 2013. 

Pe scurt, scumpiri si ieftiniri in cinci ani! Iar cele cinci alimente: (1) cartofi, (2) carne de oaie, (3) fasole, (4) carne de vita, (5) miere de albina, (6) salata, (7) branza de vaca, (8) carne de pui, (9) lapte de vaca, (10) carne de porc, (11) castraveti, (12) ceapa uscata, (13) oua, (14) morcovi si (15) varza alba.

 

Dupa cum spuneam, cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire in intervalul mentionat. Pretul lor s-a dublat in acesti ani, chiar daca salariile au fost pe minus.

In mai 2008, un kilogram de cartofi costa la nivel national, in medie, 0,98 lei, pentru ca cinci ani mai tarziu, pretul acestora sa ajunga la 2,08 lei pe kilogram. Ceea ce inseamna o crestere de 112%, mai mult decat dublu!

Tabelul cu evoluţia preţurilor în ultimii cinci ani, pe econtext.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite