Premierul Grindeanu a prezentat primele cifre privind bugetul pe 2017. Ce spun analiştii eonomici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de Sorin Grindeanu va construi un buget de stat pentru acest an bazat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit de numai 2,95% din PIB, indicatori economici pe care cei mai mulţi analişti îi consideră supraestimaţi.

Cu venituri bugetare de 253,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 277,2 miliarde de lei, deficitul bugetar nu va depăşi în acest an 3% din Produsul Intern Brut (PIB), a dat asigurări premierul Sorin Grindeanu, la o televiziune de ştiri.

Mai mult, premierul a arătat că Produsul Intern Brut va depăşi 800 de miliarde de lei în acest an şi vor fi aproximativ 180.000 de noi locuri de muncă, precizând că toate aceste date au fost prognozate incluzând măsurile pe care Guvernul le-a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută în şedinţă. Datele prezentate de şeful Executivului sunt considerate prea optimiste de cei mai mulţi dintre analiştii economici.

Grindeanu a mai spus că este interesat şi de respectarea angajamentelor luate de România ca stat membru al NATO, respectiv 2% din PIB trebuie să meargă către Armată.

„Apropo de cadrul macroeconomic, vorbim pentru anul 2017 de un PIB de 815 miliarde, vorbim de o creştere economică de 5,2%, vorbim de o inflaţie de 1,4% şi vorbim de aproximativ 180.000 de locuri noi de muncă. Avem venituri (...) pentru anul 2017 de 253,1 miliarde de lei, iar cheltuielile de 277,2 miliarde de lei. E o diferenţă de 24,1% între venituri şi cheltuieli, ceea ce înseamnă sub 3% deficit, 2,95%“, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile ar urma să se ridice în acest an la 31% din PIB, iar cheltuielile – la 34% din PIB.

Armata primeşte 2% din PIB

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că aceste prognoze au fost făcute incluzând măsurile luate de Guvern săptămâna trecută în şedinţă şi care „sunt conforme cu programul de guvernare pe care oamenii l-au votat“. „Sunt date la zi incluzând măsurile pe care le-am luat în urmă cu o săptămână, sunt date furnizate de către Comisia Naţională de Prognoză. Pornind de la aceste date, avem venituri şi avem cheltuieli“, a subliniat Grindeanu.

Şeful Executivului a precizat, de asemenea, că angajamentele pe care România le-a luat ca ţară membră NATO trebuie respectate şi anume ca 2% din PIB să meargă către Armată, arătând că respectarea angajamentelor „sunt lucruri care nu vor fi negociate“, România dând astfel dovadă de seriozitate în faţa partenerilor săi.

„Astea sunt lucruri pe care nu le negociem şi n-o să le negociem. Sunt lucruri la care noi, ca ţară, dincolo de cine conduce Guvernul, dincolo de cine e preşedinte sau ministru al Finanţelor, trebuie să le respectăm. Aşa dovedim seriozitate şi suntem priviţi ca parteneri serioşi. Dacă ne schimbăm de la o lună la alta sau de la un Guvern la altul, atunci nu o să fim respectaţi“, a punctat Grindeanu.

Şi liderul PSD Liviu Dragnea a prezentat unele aspecte ale bugetului de stat pe 2017. El a precizat duminică,la un post de televiziune, că bugetul Administraţiei Prezidenţiale, al Senatului şi Camerei deputaţilor, dar şi al SRI, SIE şi al altor instituţii, cu excepţia ministerelor, vor fi reduse cu aproximativ 20%, arătând că în 2017 trenuie că „chivernisim“ mai bine banii.

Grindeanu a mai spus că bugetul de stat pe 2017 va fi trimis în Parlament până la 25 ianuarie. „Noi încercăm în jurul datei de 25, poate chiar o zi, două mai repede să trimitem bugetul spre Parlament“, a declarat şeful Executivului.

Ce spun analiştii

Analiştii economici susţin că economia românească va creşte cu mai puţin de 4% în acest an, ritm temperat faţă de nivelul din 2016, în contextul în care consumul, cel mai important motor economic al anului trecut, îşi va reduce viteza, impactul relaxării fiscale fiind mai slab. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, estimează un avans de 3,7% al PIB în 2017.

„Explicaţia pentru această estimare este simplă: este greu de crezut că vom mai avea stimuli fiscali de amploarea celor din 2016. Creşterea economică din 2016 s-a bazat pe un amplu program de reduceri de taxe şi pe creşterea accelerată a consumului“, a declarat recent Dumitru.

Măsurile anunţate recent de Guvern vor creşte deficitul bugetar. Ionuţ Dumitru, a declarat că măsurile adoptate de Guvern referitoare la majorările salariale ale bugetarilor, creşterea punctului de pensie etc vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB, fiind depăşită ţinta de 3% din PIB.

Analistul economic Aurelia Dochia a explicat, pentru Mediafax, că acest lucru înseamnă că vor creşte costurile de împrumut al statului, iar românii vor avea de achitat o notă de plată din ce în ce mai mare. „Am primit nişte bani astăzi, iar mâine trebuie să-i returnăm, plus dobânda. Adică vom avea venituri disponibile mai mari acum, după ce primim banii împrumutaţi, dar în perioadele următoare acestea sunt mai mici. Este o deplasare în timp a fluxului de venituri pe care bugetul Statului îl are“, a declarat, pentru Mediafax, Aurelian Dochia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite