Ponta: Avem gazoduct Iaşi-Ungheni, nu şi companie de distribuţie, ea trebuie înfiinţată până în toamnă
0Gazoductul Iaşi-Ungheni este finalizat, dar nu există compania care să se ocupe de distribuţie, a afirmat premierul Ponta, care i-a cerut, în şedinţa de Guvern, ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ca, până în toamnă, să efectueze demersurile necesare pentru înfiinţarea unei astfel de companii.
„Gazoductul pe partea românească este finalizat, pe partea moldovenească a durat un pic mai mult, dar se finalizează şi la ei. O să vă rog, domnul ministru Nicolescu, să vedeţi toate procedurile legale. Am vorbit şi cu cei de la Transgaz, pentru că e vorba de compania care exploatează. Acum, avem conducta, dar nu are cine să distribuie gazul şi aveţi grijă, până în toamnă, să se întâmple lucrul acesta“, a cerut Ponta.
Republica Moldova este convinsă că, cel mai târziu la 27 august, va beneficia, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, de gaze din România, la tarife mult mai bune, care să îi arate ce înseamnă diversitate şi siguranţă energetică, a afirmat, marţi, premierul moldovean, Iurie Leancă.
„Sunt convins că cel mai târziu în 27 august gazele din România vor trece Prutul şi sunt convins că la alte tarife, mult mai bune. Astfel, în practică vom vedea ce înseamnă diversitate, siguranţă energetică“, a spus Leancă.
Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, s-au întâlnit în localitatea Floreni din Republica Moldova şi au venit în satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii moldoveni.
Cei doi oficiali au ajuns la Sculeni pentru a discuta cu locuitorii, discursurile fiind susţinute pe un stadion rural cu trei gradene, pline cu şcolari şi localnici. Data de 27 august este ziua declarării independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică.
Pe teritoriul românesc e totul gata
„Adevărul“ a scris în urmă cu două săptămâni că segmentul românesc al gazoductului este deja gata, dar mai trebuie realizată subtraversarea Prutului şi o serie de lucrări pe teritoriul moldovean. „Porţiunea de pe teritoriul românesc este deja gata, subtraversarea Prutului va fi finalizată în luna mai, sunt o serie de întârzieri pe sectorul moldovean, însă tot proiectul, inclusiv cu partea moldoveană, va fi gata în luna iunie“, declara atunci Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care a supervizat realizarea gazoductului.
La finele lunii februarie, premierul Victor Ponta declara, în timpul unei vizite la Chişinău, că noul termen pentru încheierea construcţiei la această conductă este 15 aprilie. Ulterior, Ponta a revenit şi a spus că 15 aprilie este termen pentru finalizarea lucrărilor de subtraversare a Prutului.
Gazoduct nou de la Ungheni la Chişinău
Pe de altă parte, viceministrul moldovean al Economiei, Tudor Copaci, declara şi el recent că mai este nevoie de o nouă conductă, Ungheni-Chişinău, pentru ca gazele româneşti să ajungă în capitala celuilalt stat românesc.
Potrivit estimărilor, costul lucrărilor de construcţie a tronsonului Ungheni-Chişinău se ridică la 70 de milioane de euro. Capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni, dacă gazul va fi dus până la Chişinău, va fi de 1,5 miliarde de metri cub pe an. Acesta va duce la independenţa Republicii Moldova faţă de Gazprom. Concomitent, companiile româneşti, Petrom şi Romgaz, vor putea exporta peste graniţă.
Dispute Băsescu – Ponta în privinţa lucrărilor
Preşedintele Traian Băsescu a avut o lungă dispută cu premierul Victor Ponta pe marginea lucrărilor de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni. "Adevărul" a scris cum, după inaugurarea lucrărilor, "şantierul" s-a evaporat a doua zi. Lucrările au continuat, ulterior, însă, dat fiind că acum e gata pe sectorul românesc.
Şeful statului a făcut câteva vizite inopinate pe şantier şi a constatat că lucrările stagnează. În schimb, premierul a dat asigurări că lucrările sunt în grafic. Iniţial, conducta trebuia să fie gata în luna decembrie.
Mai puteţi citi: