PNL cere comisie de anchetă în cazul datoriei Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a verifica modul în care Guvernul Ponta a respectat interesele naţionale în privinţa recuperării datoriei de aproape 600 de milioane de dolari de la Rompetrol, a anunţat Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PNL.

„PNL cere înfiinţarea unei comisii parlamentare pentur anchetarea modului în care Guvernul Ponta a respectat şi a apărat interesele naţionale în ceea ce priveşte recuperarea a aproape 600 de milioane de dolari datorie din partea companiei Rompetrol. Această solicitare depusă în Camera Deputaţilor a fost semnată de 95 de parlamentari aparţinând PNL, DP, PC-PLR şi neafiliaţi PSRo“, a declaratv Paul.

Vicepreşedintele PNL a spus că sunt opt obiective pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă şi că sunt „mai multe întrebări de pus“, între care şi de ce nu s-a încasat „niciun leu“ din datoria Rompetrol sub Guvernul Ponta.

Astfel, Paul a arătat că printre obiective se numără verificarea modului în care au apărut şi s-au stins, pe cale amiabilă, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi Rompetrol Group, a modului în care Guvernul a stabilit echipa de negociere în numele statului român cu Rompetrol Group (acum KMG International) şi deciziile luate de către instituţiile publice implicate. De asemenea, se doreşte verificarea a modului de calcul, a argumentelor prin care Guvernul şi Rompetrol au agreat ca pentru achiziţionarea de către Rompetrol Group a 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, suma achitată statului român să fie de 200 de milioane de dolari, dar şi a modului în care Guvernul României şi Rompetrol Group şi-au respectat obligaţiile privind licitaţia publică.

De asemenea, comisia de anchetă ar urma să verifice modul în care a fost elaborat şi aprobat Memorandumul, implicaţiile sale, inclusiv respectarea angajamentelor asumate de către Guvern şi de către Rompetrol Group, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul Rompetrol Group trebuia să fie de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%.

Andreea Paul a mai spus că Rompetrol este o „mare escrocherie marca PSD“. „Rompetrol a fost avantajată de două ori de Adrian Năstase şi de Victor Ponta. Rompetrol este escrocheria deceniului începută de Năstase şi încheiată de Ponta“, a spus Andreea Paul.

Solicitarea PNL de înfiinţare a comisiei de anchetă Rompetrol se va discuta la următoarea şedinţă a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Ce prevede Memorandumul semnat cu Rompetrol

Ministerul Energiei urmează să vândă 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, acţionarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemţiune asupra acestei participaţii. În acest sens, instituţia a elaborat un proiect de HG, lansat în dezbatere publică.

Vânzarea se va realiza prin „derularea unei proceduri de vânzare prin licitaţie cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarului majoritar al societăţii“, KMG International NV, pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni, se arată proiectul de act legislativ.

Statul va rămâne, după această operaţiune, cu 18% din acţiunile companiei.

„Vânzarea acţiunilor se va realiza prin licitaţie, având garanţia unei oferte minime de cumpărare din partea KMG International NV, de 200 milioane dolari SUA. Licitaţia se va deşfăşura în următoarele etape: licitaţie competitivă la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă sau licitaţie olandeză, la un preţ în scădere faţă de preţul de ofertă, dacă nu se oferă preţul de ofertă“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Potrivit documentului, Ministerul Energiei nu va putea să finalizeze vânzarea de acţiuni dacă preţul de adjudecare este mai mic decât echivalentul sumei de 200 de milioane de dolari.

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), şi The Rompetrol Group NV au încheiat un Memorandum de înţelegere care reglementa termenii generali ai acestei tranzacţii complexe, precum şi faptul că grupul KayMunaiGaz urma să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în sectorul energetic din România. 

În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat acest memorandum în baza căruia KazMunaiGaz va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

Viitoarea HG vizează aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare şi constituirea unei comisii pentru implementarea tranzacţiei convenite în februarie 2013.

Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas.

KMG International este una din cele mai puternice companii din România şi un important jucător în regiunea Mării Negre şi Mării Mediterane. Cu activităţi în fiecare sector din domeniul petrolului şi al gazelor, KMG International deţine şi desfăşoară operaţiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite