Patronatele cer retragerea ordonanţei care-i obligă pe angajatori să renegocize toate contractele până la 20 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
semnatura

Graba cu care Executivul încearcă să forţeze mediul privat să modifice contractele de muncă, astfel încât să se poată realiza transferul contribuţiilor de la angajator la angajat stârneşte în continuare ample reacţii negative din partea patronatelor. Confederaţia Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, avertizând că acestea pot genera grave conflicte de muncă.

După reacţia vehementă a preşedintelui CNIPMMR, Florin Jianu, care a spus încă de vineri că această grabă dovedeşte disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor, patronatele afiliate Confederaţiei Concordia au arătat că termenul de o lună avansat de Guvern pentru finalizarea negocierilor cu salariaţii este insuficient şi poate duce la grave conflicte de muncă.

”Confederaţia Patronală Concordia atrage atenţia că în aceste condiţii se creează premisele unor multiple conflicte colective de muncă, cu consecinţe greu de anticipat, putându-se ajunge şi la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei în ansamblu”, adaugă ei.

Confederaţia patronală Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, considerând că măsurile contravin principiilor predictibilităţii şi dialogului social.

Negocierea colectivă, obligatorie pentru societăţile cu mai mult de 21 salariaţi

Guvernul a introdus, printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial, obligaţia negocierii colective pentru angajatori, în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, pentru a-i putea obliga pe aceştia să mute contribuţiile la angajator. Până pe 20 decembrie, vor trebui negociate şi contractele în vigoare.

OUG 79/2017 introduce noi obligaţii pentru IMM-uri, stabilind că prin derogare de la dispoziţiile art. 129 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, care prevăd că „Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi”, se introduce obligaţia pentru toate unităţile, indiferent de numărul de angajaţi, care nu au contract /acord colectiv de muncă de a iniţia negocieri colective, pentru punerea în aplicare a prevederilor ordonanţei. 

Ca atare, IMM-urile cu mai puţin de 21 de salariaţi, care nu au avut niciodată negocieri colective, sunt obligate să înceapă această procedură pentru punerea în aplicare a ordonanţei. 

În cazul unităţilor care au contracte colective de muncă, acestea sunt obligate să reia negocierile. În acest caz, susţine CNIPMMR, se încalcă acordul de voinţă al părţilor care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare şi producând efecte. 

Practic se acordă salariaţilor un motiv pentru a declanşa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în contractele colective de muncă a dispoziţiilor ordonanţei. 

Mai mult, termenul de o lună, acordat de Executiv pentru derularea negocierilor colective, în perioada 20 noiembrie -20 decembrie 2017, este unul forţat, în condiţiile în care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul părţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite