„Ordonanţa lăcomiei 2“. Producătorii de energie pe bază de cărbune, scutiţi de taxă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EnergiE - tevi gaze FOTO Shutterstock

Producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi cei care produc energie electrică şi termică în cogenerare vor fi scutiţi de la plata contribuţiei de 2% pe cifra de afaceri introdusă prin Ordonanţa 114, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă al ministerului Finanţelor pentru modificarea OUG 114.

Finanţele susţin că, prin aceste modificări, vor asigura viabilitatea economică a producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune şi a producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare.

„Prin derogare (...), contribuţia anuală percepută de la titularii licenţelor de exploatare comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, precum şi a celor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, se stabileşte anual prin Ordinul preşedintelui ANRE”, arată proiectul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor explică faptul că „neadoptarea în regim de urgenţă a dispoziţiilor prevăzute în prezentul proiect pentru domeniul energiei poate duce la interpretări eronate ale prevederilor ceea ce va conduce la o multitudine de acţiuni în instanţă având ca rezultat blocarea activităţii ANRE, la costuri ridicate de funcţionare a operatorilor economici – cu consecinţa directă a falimentului producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune şi a producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare în condiţiile în care aceştia deja care se confruntă cu probleme majore financiare”.

De asemenea, o consecinţă directă a neadoptării în regim de urgenţă va fi şi întârzierea planurilor de investiţii a operatorilor economici din sectorul energiei electrice precum şi creşterea costurilor legate de încălzirea populaţiei, mai susţin Finanţele.

Producătorii de energie pe cărbune sunt Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, ambele deţinute de stat prin Ministerul Energiei.

În plus, ministerul Finanţelor a decis să majoreze rata de rentabilitate a capitalului investit pentru companiile de distribuţie şi transport al electricităţii şi gazelor naturale, de la 5,66% la 6,9%.

„Pentru calculul tarifelor de transport si distributie a gazelor naturale, in perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a a capitalului investit, reprezentand costul mediu al capitalului investit, exprimat in termeni reali, inainte de impozitare este de 6,9 %”, mai arată proiectul.

Citeşte şi:

Ordonanţa lăcomiei, varianta a doua. Guvernul îndulceşte taxa bancară şi păsuieşte administratorii de pensii private

„Ordonanţa lăcomiei 2“: Taxa bancară, considerabil „îndulcită“. Cum pot beneficia băncile de reducere sau scutire

„Ordonanţa lăcomiei 2“: Cum se vor calcula ratele la creditele în lei

„Ordonanţa lăcomiei 2“. Administratorii de pensii private Pilon II au primit un răgaz

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite