Nicolescu, despre aprovizionarea cu gaze naturale: Nu există niciun risc ca populaţia să fie afectată, indiferent de evoluţiile din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există niciun risc ca populaţia să fie afectată în privinţa aprovizionării cu gaze naturale, indiferent de evoluţiile din regiune, a declarat, azi, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unei conferinţe. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care Gazprom a redus azi livrările adresate României cu 5%.

El a afirmat că nu se impune luarea de măsuri suplimentare.

„Nu există niciun motiv de îngrijorare, suntem însă obligaţi să notificăm Comisia Europeană. Repet, exclud orice fel de risc în aprovizionarea României, în aprovizionarea populaţiei pentru această iarnă“, a afirmat Nicolescu.

Oficialul a precizat că astăzi consumul intern de gaze al României este de 16 milioane de metri cubi, în vreme ce producţia internă este de două ori mai mare, respectiv de 31 de milioane de metri cubi.

Importul de gaze era programat la doar 0,2 milioane de metri cubi, fiind foarte mic. Astfel, Gazprom a redus doar 5% din cei 200.000 de metri cubi.

Importatorii sunt Wintershall, Imex Oil şi Conef.

Ministrul a anunţat că Transgaz a cerut oficial Gazprom explicaţii cu privire la scăderea cantităţilor, dacă este o problemă comercială sau una tehnică, dar nu a primit până acum niciun răspuns.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Austria a anunţat de dimineată că a constatat o reducere a livrărilor de gaze din partea Gazprom, iar zilele trecute Polonia a raportat acelaşi lucru, alături de Slovacia. Experţii sunt de părere că Moscova nu agreează politica acestor state de a livra gaze Ucrainei prin „flux invers“. Gazprom a tăiat livrările Ucrainei încă din lune iunie, după ce cele două părţi nu s-au înţeles asupra preţului gazelor şi a datoriilor.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite