Răzvan Nicolescu cere Consiliului Concurenţei să investigheze o serie de tranzacţii suspecte cu gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a solicitat Consiliului Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să investigheze mai multe tranzacţii cu gaze naturale derulate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

El a mai afirmat că obligaţia impusă producătorilor de gaze naturale – de a tranzacţiona 20% din cantităţile disponibile – nu a adus efectele scontate. 

Guvernul a impus producătorilor şi furnizorilor tranzacţionarea transparentă şi nediscriminatorie, însă cantităţile de gaze au fost stabilite de către ANRE. 

Anterior, Nicolescu a cerut oficial ANRE să reanalizeze procentul stabilit deoarece „practic, aproape nu s-a impus niciun procent“

ANRE a decis ca în perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, cel puţin 20% din gazele pe care producătorii le extrag să fie tranzacţionate transparent şi nediscriminatoriu pe pieţele centralizate. Acestea sunt OPCOM şi BRM.

Pe de altă parte, ordinul dădea posibilitatea să încheie acte adiţionale la contractele anterioare. De asemenea, cantitatea de 20% se socoteşte după ce se extrage din calcul consumul propriu tehnologic din reţele, dar şi gazele consumate de către Petrom şi Romgaz în propriile centrale de la Brazi şi Iernut.

ANRE vrea să impună ca un procent de 45% din cantităţile de gaze să fie tranzacţionate pe bursele de specialitate de la 1 ianuarie 2015, însă, paradoxal, din 2016 până în 2018 vrea să reducă procentul.„Investitorii“ vor transparenţă, dar să nu se aplice la ei

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a spus că investitorii cer acest lucru pentru a putea semna pre-contracte cu potenţiali cumpărători. Acestea sunt bancabile, astfel că apoi companiile pot obţine finanţare bancară pentru realizarea de investiţii.

Potrivit legislaţiei, ANRE stabileşte procentul, dar acesta poate fi şi 100%. Cu cât s-ar tranzacţiona cantităţi mai mari de gaze pe burse, cu atât creşte lichiditatea şi, teoretic, preţurile ar scădea.

Explicaţia privind investiţiile este, în fapt, aceeaşi retorică pe care „băieţii deştepţi“ o aveau în legătură cu contractele de la Hidroelectrica. De asemenea, chiar şi acum producătorii de energie regenerabilă şi furnizorii militează pentru eliminarea interdicţiei de a semna astfel de înţelegeri din legea energiei electrice.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/consiliul-concurentei-2" target="_blank">View the story "consiliul concurentei" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite