Nica: „România a făcut o prostie cu certificatele verzi şi acum are cel mai necompetitiv preţ la energie din UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eoliene au împânzit Dobrogea
Eoliene au împânzit Dobrogea

România este cea mai necompetitivă ţară din UE din cauza preţului la energia electrică din cauza "prostiei" făcute atunci când a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani, a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională.

"Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit şi ne-a spus un lucru pe care îl ştiam: Europa este necompetitivă datorită preţului la energie, iar România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi (...). România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a afirmat Nica la emisiunea "După 20 de ani".

El a mai spus că în această săptămână vor fi luate primele măsuri privind certificatele verzi „care aruncă în aer populaţia şi industria”.

Ameminţarea industriei şi a minerilor

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costurilor cu electricitatea. Lakshmi Mittal a declarat, în timpul întâlnirii cu Victor Ponta, că grupul ar putea părăsi Europa din cauza preţurilor la energie, în vreme ce reprezentanţii Alro au cerut chiar eliminarea subvenţiilor la regenerabile, deoarece distorsionează piaţa.

Concomitent, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat săptămâna trecută tot din cauza energiei verzi. Electricitatea produsă acolo are un cost de 190 lei/MWh, însă aceeaşi cantitate eoliană ajunge la 640 lei, atunci când se adaugă la preţul energiei şi cele două certificate verzi de 55 de euro. Or, problema e că, deşi produc mai ieftin, energia de la CE Oltenia nu intră în piaţă deoarece energia verde trebuie preluată cu prioritate.

Guvernul pregăteşte suspendarea acordării unui număr de certificate verzi: două pentru eolian şi câte unul pentru microhidro şi eolian. În acest moment se acordă şase certificate verzi pentru fotovoltaic, trei pentru microhidro şi două pentru eolian. Un certificat verde se acordă pentru livrarea unui MWh în sistemul energetic. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere certificatele, pentru ca apoi preţul să fie trecut în factură. La consumatorii casnici certificatele reprezintă 12% din factură, iar la cei industriali se ajunge şi la 40%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite